Chat with us, powered by LiveChat

Geld en energie besparen in je huurhuis

Woon je in een huurhuis – via een woningbouwvereniging of particulier – dan kun je ook aan de slag met energie (en geld) besparen! Wat je allemaal kunt doen, leggen we uit op deze pagina.

In je huurhuis kun je makkelijk kleine maatregelen nemen die meteen effect hebben op het comfort in je huis en je energierekening. Door bijvoorbeeld het aanvragen van een energiebox kun je een eerste begin maken. Voor grotere ingrepen is  je verhuurder verantwoordelijk. Is het betalen van je energierekening een probleem? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een bijdrage aan de energiekosten. Sta je op het punt om de overstap te maken van een huurhuis naar een koophuis? Dan kan dat het moment zijn om aan (het financieren van) duurzaam verbouwen te denken. Hieronder lees je meer over deze onderwerpen en sommige kun je meteen aanvragen.

Start met kleine maatregelen
In je huurhuis kun je makkelijk kleine maatregelen nemen die meteen effect hebben op het comfort in je huis en je energierekening. Bijna alle benodigde spullen zijn gewoon bij de bouwmarkt te koop. Je kunt bijvoorbeeld het volgende toepassen:

– Plaats tochtstrips bij je deuren, ramen en dicht er kieren mee af. Hiermee bespaar je al snel 70m3 gas per jaar (Bron: milieucentraal.nl).

-Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting. Een ledlamp is tot 90% zuiniger dan een gloeilamp.

– Plaats radiatorfolie achter je verwarming. Hiermee voorkom je dat warmte weglekt via de muur achter de verwarming. De hitte wordt door het reflecterende oppervlak van de folie als het ware terug je huis in gestuurd.

Douch maximaal 5 minuten per dag. Hiermee bespaar je water en dus gas.

– Vervang je oude douchekop door een waterbesparende douchekop; hiermee zal je waterverbruik nog meer dalen!

– Plaats een tochtborstel in je brievenbus. Hiermee voorkom je dat de warmte van binnen naar buiten stroomt.

– De wasmachine of koelkast kapot? Koop dan een nieuwe met energielabel A. Deze apparaten zijn het meest zuinig en gebruiken dus het minst energie.

– Is het wat kouder buiten? Trek dan eens vaker een warme trui aan in plaats van de verwarming meteen aan of hoger te zetten. Je zult zien hoe snel dit went en dat het bijdraagt aan energie besparen.

 Zet de verwarming één graad lager dan je gewend bent. Dit merk je bijna niet en je bespaart er zo’n €90,-  per jaar mee! Sluit verder altijd alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent.

– Probeer eens wat vaker kouder te wassen. Veel kledingstukken worden ook schoon bij een lagere temperatuur (30 graden) en er zijn tegenwoordig speciale wasmiddelen te koop die geschikt zijn voor koud wassen.

– Stel je cv-ketel slim in. Heb je een cv-ketel in huis hangen? Dan kun je die vaak zelf makkelijk opnieuw instellen en zo energiekosten besparen. Verlaag bijvoorbeeld de temperatuursinstelling (van de vaak standaard 90 of 80 graden) naar 60 graden. Lager kan ook, maar dan heb je het risico dat bacteriën kunnen groeien, let hier dus mee op! In deze pdf van Energie-U over het veilig instellen van je cv kun je hier meer over lezen.

Grotere maatregelen
Je verhuurder is over het algemeen verantwoordelijk voor grote energiebesparende aanpassingen aan jouw huurwoning. Bijvoorbeeld voor de isolatie van het dak, het plaatsen van zonnepanelen of het plaatsen van isolerend glas. Wil je jouw huurwoning met dit soort maatregelen energiezuiniger maken? Neem dan contact op met je verhuurder, bijvoorbeeld de woningcorporatie.

Zonnepanelen op een huurhuis
Woon je in een huurhuis en wil je graag zonnepanelen op je dak? Dan kun je ze mogelijk zelf laten leggen of je verhuurder vragen om dat te doen. Waar moet je op letten en welke afspraken moet je vastleggen? Je leest het op deze pagina over zonnepanelen op een huurhuis van Milieu Centraal.

Vraag de Energiebox aan
De Energiebox is een cadeautje van de gemeente Utrecht en Mitros, Portaal, SSH, GroenWest en Bo-Ex aan huurders. Sinds 2021 kunnen ook particuliere huurders een gratis Energiebox aanvragen. Jeontvangt dan een doos met energiebesparende producten waarmee je gemiddeld wel €128,- op jeenergierekening bespaart. Ook neemt een van de energiecoaches contact met je op. De energiecoach vertelt meer over de manieren waarop je energiezuinig(er) kunt leven en hoe je de producten uit de box daarbij gebruikt. Kijk voor meer informatie op  de Energiebox-pagina.

Vergoeding energiekosten aanvragen
Zit je als huurder krap bij kas en heb je moeite met het betalen van de energierekening? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding van de energiekosten. Via de webpagina van Utrecht.nl lees je meer over bijzondere bijstand en de voorwaarden.

Van huur naar koop
Ga je binnenkort je huurhuis verruilen voor een koophuis? Dan kan het een passend moment zijn om je nieuwe huis energiezuinig te maken! Veel mensen die een nieuw huis kopen, gaan verbouwen. Vaak wordt er dan vooral gelet op het mooier maken van de ruimte of het beter indelen van het huis. Maar als die vloer dan toch openligt, dan kan er natuurlijk ook meteen isolatiemateriaal aangebracht worden. Hetzelfde geldt voor de plafonds en muren. En zo zijn er meer slimme combinatiewerkzaamheden te bedenken. Laat je adviseren door een energieadviseur. Bespreek bijvoorbeeld ook met de hypotheekverstrekker de mogelijkheden om een duurzame verbouwing mee te financieren in jouw hypotheek. Ook kun je checken of je in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening om de duurzame verbouwing te financieren.