4 energiebespaartips voor het stookseizoen

Je hoeft niet meteen te gaan isoleren om je energieverbruik te verlagen, je kunt ook slim omgaan met de verwarming. Zonder dat het meteen onaangenaam wordt in huis. We geven vier tips waarmee je veel geld kunt besparen en die niks kosten.

Bekijk het per kamer
Draai in de ruimtes in je huis waar je niet vaak komt de verwarming uit. Als je een verdieping of zolder niet verwarmt kun je al snel ruim €100,- tot €250,- per jaar op de energierekening besparen (bij een gemiddeld Nederlands huis). Houd de deuren in huis goed gesloten zodat de warmte in die ruimte blijft. Bij radiators is het verstandig om deze niet te blokkeren door bijvoorbeeld een bank of radiator-ombouw. Hangt er een gordijn voor? Dan kan je die misschien ’s avonds beter achter de radiator stoppen als dat gaat.

Zet ’s nachts of als je niet thuis bent de temperatuur omlaag
Ook het aantal graden waarop je de thermostaat zet, heeft veel invloed op de energierekening van je huis. Verwarm je jouw huis met radiators? Zet de thermostaat ’s nachts en als je overdag weg bent op 15 graden en bespaar ruim €250,- per jaar. Bij vloerverwarming is dat vaak minder verstandig; dan kan het te lang duren voordat het huis weer op temperatuur is en kun je de thermostaat beter op een gelijke temperatuur laten staan.

Frisse lucht in je huis op een goede manier
Frisse lucht in huis (ventileren) is belangrijk voor het klimaat in je huis en voor jouw gezondheid. Te weinig ventilatie is niet goed, maar te veel is ook niet wenselijk. Laat de ramen in het stookseizoen dan ook niet onnodig of te ver open staan. Het 15 minuten openen van de ramen (luchten) is normaal gesproken al genoeg om de lucht in het huis te verversen. Heeft jouw huis een mechanisch ventilatiesysteem, zet dat dan op de laagste stand als je niet thuis bent. Ga je verbouwen? Denk dan na over de manier waarop je wilt ventileren: een (decentraal of centraal) balansventilatiesysteem kan automatisch op een energiezuinige manier je huis van voldoende gezonde lucht voorzien.

Korter douchen
Het verwarmen van douchewater kost veel energie en kan een behoorlijk deel uitmaken van je energierekening. Door de helft korter te douchen scheelt dit tot wel 16% van je gasrekening. Als je het warme douchewater goed wilt benutten dan is een waterbesparende douchekop een aanrader.

>> Kijk voor nog meer tips op onze pagina makkelijk besparen.