5 tips voor een koel huis in de zomer

Wordt het bij jou thuis snikheet in de zomer? Check dan onze tips hoe je je huis koel houdt in de zomer!

Publicatiedatum: 22 juni 2022

De zomer is begonnen! Heel lekker die zon, maar in huis kan het nu wel heel warm worden. Benieuwd hoe je je huis koel houdt in de zomer? Lees hier onze tips. 

Tip 1: isoleer je huis
De isolatie van je huis is de eerste stap naar een koel huis tijdens warme perioden. Door goede dak- en muurisolatie en het plaatsen van HR++ glas kun je 80% van de warmte buiten houden. Kijk hier voor meer informatie over isoleren.

Tip 2: bedek je glas
Hou je ramen, gordijnen en zonwering overdag dicht en zet ze ’s morgens vroeg en ’s avonds tegen elkaar open als het koeler is. Zo haal je lekker koele, verse lucht in huis.

Tip 3: plant een klimop
Een andere natuurlijke manier om je huis koel te houden is het planten van klimop tegen je huis. Een klimop isoleert, en zorgt ervoor dat je muren minder zon vangen. Hierdoor gaat de temperatuur in huis naar beneden. Overweeg je een klimop te planten? Laat je dan goed adviseren; niet alle klimops zijn geschikt om tegen je huis te laten groeien.

Tip 4: gebruik zo min mogelijk elektrische apparaten
Beperk het gebruik van elektrische apparatuur zoals lampen, stofzuigers, kookfornuis of oven; deze apparaten zorgen voor extra warmte in huis. Schakel elektrische apparatuur ook zoveel mogelijk volledig uit in plaats van op stand-by.

Tip 5: ga voor een ventilator in plaats van airco
Wil je je huis liever koelen met een elektrische oplossing die niet teveel stroom verbruikt? Denk dan aan een ventilator. Die verbruikt namelijk 15 keer minder stroom dan een airconditioning! Als je flessen gevuld met ijswater voor de ventilator plaatst, koelt de lucht die er langs gaat af. Zo blaas je aangename koele lucht door de ruimte.

Geniet van de zomer!