Besparen? Zet je cv-ketel op 60

Publicatiedatum: 22 augustus 2022

De koudere maanden komen er weer aan: wist je dat er veel te winnen is met het afstellen van je cv-installatie? De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas en vermindert de CO₂-uitstoot. Je energieverbruik gaat omlaag. Met hetzelfde comfort, én een warme douche. En je kunt het heel simpel zelf! Lees hier hoe je dat doet, en bekijk de instructievideo.

Cv-ketel instellen op 60 graden
Zet je de aanvoertemperatuur van je cv-ketel op 60 graden, dan bespaar je veel gas en kosten: tot wel € 140 per jaar. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is deze temperatuur standaard ingesteld op 80 graden, maar dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.

Een minder goed geïsoleerd huis, wat nu?
Stel je je cv-ketel in op een lagere temperatuur zoals 60 graden, dan komt het huis langzamer op temperatuur en worden de radiatoren minder heet. In de winter kan het daarom bij een matig geïsoleerd huis langer duren voordat het lekker warm is. Duurt het echt te lang? Dan kun je je cv-ketel in de winter wat hoger zetten, of eerst de isolatie van je huis verbeteren.

Wat moet je ervoor doen?
Het is heel simpel! Via de display van de cv-ketel verander je de maximale ‘aanvoertemperatuur’ van het verwarmingswater tot bijvoorbeeld 60 graden. De campagne ‘zet ‘m op 60’ legt je graag in een video hoe je de cv-ketel lager kunt zetten: www.zetmop60.nl (klik daar op de grote rode knop en volg de stappen) 

Is je cv-ketel aan vervanging toe?  
Als je oude cv-ketel aan vervanging toe is, is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om direct een nieuwe aan te schaffen. Overweeg de duurzame alternatieven zoals een (hybride) warmtepomp of de all-electric oplossing (100% aardgasvrij). Lees hier meer over duurzaam verwarmen.