Bewoners delen kennis en ervaring

Er zijn bewoners in je gemeente actief die hun ervaring willen delen over verduurzaming van hun huis. Maak gebruik van het aanbod van deze energieambassadeurs en laat je op weg helpen in het zetten van stappen naar een comfortabel en duurzaam huis.

Wil je in contact komen met een energieambassadeur in jouw buurt? Kijk op Jouw buurt.

Wil je ook jouw verhaal delen? Laat ons dat dan hier weten. Bedankt!

Ontvang onze nieuwsbrief

Nieuws en tips over energiebesparing en financiering

143 mensen gingen je voor...

Arjan wil van het aardgas af: ‘Je denkt dat woningen goed geïsoleerd zijn…’

Stap-voor-stap naar energieneutraal in Snel en Polanen

In Snel en Polanen is bewoner Arjan Mateman bezig om het energieverbruik van zijn woning drastisch te verlagen, stap-voor-stap. Hij wil van het aardgas af en uiteindelijk energieneutraal wonen. Hij geeft ook advies aan buren en buurtbewoners, doet mee aan de Nationale Duurzame Huizenroute en is warmtezoeker in Woerden.

Lees meer

Woerden vol Energie: ''We gaan het helemaal anders doen"

Duurzame ondernemers aan de Klompenmakersweg

Op bedrijventerrein Barwoutswaarder staat een bijzonder duurzaam project. Aan de Klompenmakersweg 18 t/m 22 staan drie bedrijfshallen met drie woningen,  zonder gasaansluiting en volledig energieneutraal. De stroom die de bedrijven en woningen samen nodig hebben wekken zij zelf op met zonnepanelen. De initiatiefnemers zijn Aannemingsbedrijf Martien Spruit – die er ook zelf woont – en Ton Kromwijk van Kromwijk Inspectie & Advies.

Lees meer

Duurzame Huizen Route

Een platform waar huiseigenaren ervaringen delen over duurzaam wonen

Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun huis. Waar begin je? Een verhaal van iemand uit de buurt helpt daarbij. Op het onafhankelijke platform Duurzame Huizen Route delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Tijdens de opendeurdagen op zaterdag 3 en 10 november 2018 openen in het hele land bewoners hun deuren.

Lees meer

Voedsel oogsten op je oprit en aardgasvrij wonen in een jaren ’80 huis

Drie keer duurzaam wonen in Molenvliet

Duurzaam wonen is een breed begrip blijkt uit drie interviews met huiseigenaren in Molenvliet. Wat zij allemaal zeggen: ‘Wij doen het omdat het kan!’ En natuurlijk ligt daaronder vaak de wens om met de eigen leefstijl de aarde niet verder uit te putten. Hoe je duurzaam wonen op drie verschillende manieren in kunt vullen?
In de hele breedte: voedsel, wonen en vervoer

Lees meer

Energieleverende woning: ‘Het leukste is dat het gelukt is!’

Interview Martien en Inge Kok uit Waterrijk

Sinds een jaar wonen Martien en Inge met hun twee kinderen Stijn en Iris in hun nieuwe huis in Waterrijk. Het huis valt op en trekt veel bekijks vanwege het verkoolde hout op de gevel en de serre die tegen het huis aan is gebouwd. Het huis is zo duurzaam dat Martien en Inge aan het eind van het jaar zelfs energie overhouden en terug leveren aan het net.

 

Lees meer

Ooit gaat mijn dochter vragen: Papa, wat is aardgas?

Interview met familie van Els - de Haan uit Waterrijk

Sinds kort wonen Guido van Els en Renée de Haan met hun 10 maanden oude dochter Cato in een nieuwbouwwoning in Waterrijk – de 1000ste woning in Waterrijk om precies te zijn. Aan de buitenkant van het huis met de houten gevel is niet te zien dat er geen gasaansluiting meer zit en dat dit gezin bijna energieneutraal woont. Vanaf het moment dat zij het kavel verworven hadden wist Guido: Ik wil wonen zonder aardgas – omdat het kan en fossiele brandstoffen binnenkort tot het verleden horen. Cato groeit dus op in een gasvrije woning en zal haar vader wellicht ooit vragen: Papa, wat is aardgas?

Lees meer

Bert Jan over de warmtepomp

"Energie uit de grond halen?" Ja!

Bert Jan Tiesinga en zijn partner Marleen Kloppers kochten een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. “Zo’n werfkelder is oud, donker, benauwd, afgesloten en beschimmeld. We wilden er een Bed&Breakfast van maken, maar het verbouwen van een werfkelder vraagt specifieke kennis en kunde. Ook het verwarmen van de ruimte had nogal wat voeten in de aarde. Als burger en kleine ondernemer sta je dan in de kou: gas en stadsverwarming onmogelijk. Bij onze zoektocht naar alternatieven kwamen we op een duurzame oplossing: via een warmtepomp kun je energie uit de grond halen. Een openbaring, had ik nog nooit van gehoord.”

Lees meer

Marie over energieadvies en HR+++ glas

Driedubbel voordeel!

“Ze begonnen aan beide kanten tegelijk. Ik dacht dat wordt een chaos! Maar ze waren om 15:00 uur al aan beide kanten van het huis klaar!”

Lees meer

Han over dakisolatie

Bovenop besparen!

Han wilde van de kamers op zolder slaapkamers voor de kinderen maken. “Ik kwam erachter hoe tochtig het dak eigenlijk was. Ik heb toen direct besloten om het dak te isoleren. Ik wilde dat het fijne kamers zouden worden waar mijn kinderen zowel ’s winters als zomers fijn zouden kunnen spelen en slapen. En dat is gelukt!”

Lees meer

Marjolein over muurisolatie

Hoeveel kost mij dat?

Een geveloppervlakte van maar liefst 229 vierkante meter isoleren was een flinke investering voor Marjolein en haar man: “Maar toen ik mijn eerste jaarafrekening kreeg was ik blij verrast. Nog twee van die jaren en we hebben de investering eruit, dacht ik. En dat bleek ook zo! De jaarafrekening was geen toevalstreffer. Ook het volgende jaar was de energierekening weer even laag als het jaar ervoor!”

Lees meer

Joop over zonnepanelen

Haal energie uit de zon!

“Ik ben vooral blij met onze zonneboiler, ik ben er nog steeds erg tevreden over en heb er nooit problemen mee gehad. En zoals nu met dit warme weer, dan gaat het al hard hoor!”

Lees meer

Jeroen over duurzame verwarming

Energiezuinig verwarmen en warm water!

Het huis van Jeroen heeft meerdere functies gehad. “Toen we hier kwamen wonen is er om te beginnen een nieuwe HR-ketel geïnstalleerd. Maar later bleek dat onze verwarming nog was ingesteld voor een kantoorfunctie in plaats van een woonfunctie. Nu verwarmen we met behulp van een slimme thermostaat alleen de nodige ruimtes, en alleen als we thuis zijn. We verbruiken nu de helft minder gas per jaar!”

Lees meer

Thijs en Hannah over de checklist offerte

Hoe beoordeel ik een offerte?

“Het is allemaal niet zo moeilijk, op internet is veel informatie te vinden. Je kunt wat prijzen vergelijken en een bedrijf om advies vragen. Uiteindelijk moet je gewoon een keuze maken. Volg je gevoel, zeg ik altijd!”

Lees meer

Tineke over de evaluatie

Hoe geef ik de uitvoering een cijfer?

Tineke was zo tevreden over de uitvoering dat ze besloot het bedrijf een cijfer te geven. “Waarschijnlijk vullen de meeste mensen alleen de enquête in na een negatieve ervaring, maar ik vind dat goed werk ook beloond moet worden met een goed cijfer. Daarom heb ik jullie enquête ingevuld. Als iedereen de uitvoering evalueert gaan bedrijven denk ik meer hun best doen. Je wilt toch een goed cijfer!”

Lees meer

Ibrahim over zijn ervaring als ambassadeur

Inspireer anderen en vertel jouw verhaal!

Ibrahim kan energiebesparing iedereen aanbevelen! “Dat doe ik dan ook. Tegenwoordig ga ik regelmatig als ervaringsdeskundige naar informatiebijeenkomsten. Daar vertel ik belangstellenden hoe het zit met isolatie, ventilatie, kosten en opbrengsten. Ik laat zien dat iedereen zijn huis kan isoleren en wat de voordelen zijn. Energiebesparing is voor iedereen een slimme keuze!”

Lees meer

Casper over de checklist uitvoering

Verlopen de werkzaamheden goed?

“Met een goede checklist kon ik makkelijk tijdens de werkzaamheden controleren of de werkzaamheden goed verliepen.” Het resultaat van de werkzaamheden kan goed lijken, maar controleren of dit het resultaat is waarvoor je betaald hebt is goed om te doen. Voor het beoordelen van de uitvoering heb ik de checklisten aangevraagd. De meeste punten waren voor mij logische stappen, maar het is fijn om het zeker te weten.”

Lees meer

Rita over aandachtspunten offertes

Hoe kies ik een goede aanbieder?

Rita wilde als laatste stap onze vloer laten isoleren. “Hiervoor heb ik bij de folder met aandachtspunten voor het aanvragen van offertes aangevraagd. We hebben drie offertes opgevraagd en hier zat nog best groot verschil in de prijs. Dit kwam met name door de oppervlakte van de vloer, die op verschillende manieren was berekend. Uiteindelijk hebben we een bedrijf langs laten komen voor advies.”

Lees meer

Henk-Jan over het energielabel

Welk energielabel heeft mijn huis?

Henk-Jan is handig en heeft zelf veel duurzame maatregelen uitgevoerd. Hij wilde graag weten welk energielabel zijn huis nu heeft. “Ik heb mijn energielabel officieel laten vaststellen en daaruit kwam dat ons huis nu energielabel B heeft, best al goed voor zo’n oud huis. De enige maatregel die we nog konden nemen was de 20 jaar oude CV-ketel vervangen. Dat heb ik niet zelf gedaan hoor!”

Lees meer

Casper over de Energiebespaarlening

Is er financiering voor ons?

“We kwamen er achter dat de Energiebespaarlening eigenlijk veel goedkoper was dan een bouwdepot. Nu de rente zo laag is kun je daar bijna niet tegenaan sparen.”

Lees meer

Marcia over de zonnekaart

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

“Via de zonnekaart kwam ik er achter dat ons dak super gunstig ten opzichte van de zon ligt, pal op het zuiden. Gek dat nog niemand bij ons in de straat dat ontdekt heeft.”

Lees meer

Sarah over de energiecheck

Verbruik ik te veel energie?

Sarah wil graag zo groen mogelijk leven en bewust met haar energieverbruik omgaan. “Ik heb mijn maandelijkse energielasten vergeleken met de energiecheck. Het bleek dat ik veel meer betaal dan mijn buren!” Reden genoeg voor Sarah om haar huis aan te pakken: “Dit jaar de ramen, volgend jaar het dak!”

Lees meer

Peter en Fleur over de online quickscan

Wat is de beste investering?

Peter en zijn vrouw Fleur verhuisden vorig jaar van een flat naar hun eerste koopwoning. “Wel zo fijn om wat meer ruimte te hebben met drie kinderen. Alleen had ik wel het idee dat dit huis een stuk kouder was. Het vorige huis had dubbel glas, maar deze woning niet. Dat merkten we direct. Ik heb toen de online quickscan gedaan om erachter te komen wat ik kon doen om van die kou af te komen.”

Lees meer