Biobased isolatie: je huis koel in de zomer?

Een koeler huis in zomer is één van de onverwachte voordelen van biobased isolatiematerialen, zoals hout, hennep of vlas. Sinds dit jaar kun je extra subsidie krijgen als je hiermee isoleert. Afgelopen donderdag 29 februari was de eerste bijeenkomst van ‘Hoppa aan de slag met biobased isoleren’, een serie workshops in Utrecht voor bewoners, bedrijven en overheden, georganiseerd door Building Balance en de Natuur- en Milieufederatie Utrecht. Wat zijn de voordelen én de nadelen van biobased isolatie? In de workshop kwam het allemaal aan bod.

Publicatiedatum: 1 maart 2024

Biobased, milieuvriendelijk, natuurlijk en hernieuwbaar zijn allemaal termen die je voor dit type isolatiemateriaal kan gebruiken. Voor sommigen een nieuwe ontdekking, maar voor de kenners in de zaal die er al een tijd mee werken is er niets nieuws aan. De vraag is eerder waarom niet iedereen dit al lang gebruikt, want de voordelen zijn legio. Minder CO2-uitstoot bij productie en zelfs CO2 opslag in het materiaal, niet giftig om mee te werken, lokaal te telen, betere vochthuishouding, te gebruiken met bestaande isolatiemachines, gezonder binnenklimaat, en zoals al genoemd, je huis blijft koeler in de zomer.

 

Vertraagd opwarmen in de zomer

Dit laatste voordeel komt doordat biobased materialen vaak beter warmte kunnen opslaan dan isolatiematerialen van steen en plastic, zoals steenwol en piepschuim. Hierdoor gaat de zomerse warmte eerst in het biobased isolatiemateriaal zitten, en dringt pas uren later je huis binnen, als het buiten al weer afgekoeld is. Zet in de avond een raampje open en voilà, je bent een stuk energiezuiniger en goedkoper uit dan iedereen die nu airco’s aan het installeren is (volgens CBS 286.000 stuks in 2022).

 

Warmteweerstand en warmteopslag zijn twee verschillende dingen

De weerstand van materialen om warmte te geleiden is een andere eigenschap dan het opslaan en vertraagd loslaten van warmte.

  • De warmteweerstand is vooral van belang in de winter, dan wil je dat jouw gestookte warmte dag en nacht zoveel mogelijk binnen blijft. Hier zijn synthetische, plastic en biobased isolatiematerialen alle drie goed in.
  • De warmteopslag-capaciteit is vooral van belang in de zomer, dan wil je dat de warmte van overdag zo langzaam mogelijk binnen komt, en de koelte van ’s nachts zo snel binnen komt (met dat open raampje). Hier zijn biobased materialen beter in.

 

Nadelen biobased

Maar er zijn ook nadelen, het isolatiemateriaal moet wat dikker aangebracht worden, het is moeilijker verkrijgbaar, er is helaas nog geen goed biobased product op de markt voor spouwmuurisolatie, en het heeft een lagere brandklasse. De isolatiebedrijven in de zaal reageren bij dit laatste punt dat ze vaker de vraag over brandveiligheid krijgen, maar dat dit vaak geen probleem vormt. Als het isolatiemateriaal bijvoorbeeld met ander brandwerend materiaal aangebracht wordt, kan het bij de meeste gebouwen net zo veilig gebruikt worden als niet-biobased isolatiemateriaal. Dit wordt bevestigd door onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Iedereen biobased isoleren?

Als het aan de sprekers van de bijeenkomst ligt, is dit een volmondig ‘Ja’. De nadelen zijn te overzien en de voordelen zijn groot. Met name als we energie willen besparen en minder CO2 willen uitstoten, moeten we ook naar het productieproces kijken van de materialen die we voor de energietransitie nodig hebben. Voor isolatiemateriaal van steen en plastic is veel energie nodig en het levert vervuiling en afval op. Biobased isolatiemateriaal kan met weinig nadelen in veelvoud geteeld worden. Voor het klimaat is biobased dus de duidelijke winnaar.

 

Meer weten?

Lees de gids Biobased Isoleren, en kijk waar vakspecialisten en verkooppunten zitten die werken met biobased materialen. Op 5 april is de volgende workshop ‘Hoppa aan de slag’, op 18 april is er een training voor energieambassadeurs over biobased isoleren, en op 24 april is de avond vol energie, waar ook volop aandacht is voor biobased.