Cv-ketel aan vervanging toe? Dit zijn de alternatieven

Publicatiedatum: 7 september 2022

Is jouw cv-ketel aan vervanging toe? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat je nu het beste kunt doen: een nieuwe cv-ketel kopen of overstappen naar een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp. Check hier de opties in het kort.

Een nieuwe cv-ketel
Is jouw huis nog niet voldoende geïsoleerd? Dan is een zuinige cv-ketel een goede keuze. De kwaliteit, comfort en het rendement van cv-ketels zijn flink verbeterd. Ze verbruiken veel minder energie dan jouw huidige (verouderde) ketel. Je kunt op deze manier eerst investeren in de isolatie van je huis, en daarna overstappen op een (hybride) warmtepomp. Meestal zijn de nieuwe cv-ketels namelijk al warmtepomp-klaar, waardoor de aansluiting op een hybride warmtepomp soepel verloopt.

Hybride warmtepomp
Is jouw huis redelijk geïsoleerd, maar kun je nog niet volledig van het gas af? Een hybride verwarmingssysteem is dan een goede stap. Hybride verwarmen houdt in dat je gebruik maakt van een warmtepomp én een cv-ketel. Met een hybride installatie bespaar je tot wel 50% op je gasrekening, omdat de warmtepomp op elektriciteit werkt en de cv-ketel alleen bijspringt wanneer dit nodig is.

All-electric met een warmtepomp
Is alle isolatie en ventilatie op orde, en is jouw huis klaar om van het gas af te gaan? Lekker bezig! Voor jou is een all-electric warmtepomp een goede keuze. Een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en maakt dit gebruiksklaar voor jouw woning. 

Lees meer over warmtepompen en slim verwarmen