Natuurvriendelijk isoleren

Isoleren is belangrijk voor je huis, maar wat als er (verborgen) beschermde dieren in je spouwmuur of dak zitten?

Wees je daarom bewust van welke dieren er zijn in jouw buurt en lees welke adviezen helpen om dieren te beschermen.

Door de hoge gasprijzen isoleren steeds meer mensen hun woning. Goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wist je dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals huismussen, gierzwaluwen of dwergvleermuizen?  Dat is niet nodig, want er is nu een oplossing voor: Natuurvriendelijk isoleren.

Waarom natuurvriendelijk isoleren?
Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei vogels, vaak zonder dat bewoners het weten. De huismus staat inmiddels op de lijst van bedreigde broedvogels en met spreeuwen en gierzwaluwen gaat het eveneens niet goed. Ook vleermuizen wonen in spouwmuren en zijn een beschermde diersoort onder de Wet natuurbescherming. Ze zijn niet gevaarlijk en juist heel nuttig. Eén vleermuis eet per nacht al snel 3000 muggen!

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?
Bij deze manier van isoleren zorgt het isolatiebedrijf dat er geen vogels of vleermuizen worden gedood. De dieren krijgen eerst de kans om te ontsnappen vóórdat wordt geïsoleerd. Dat heet natuurvrij maken. Dit gebeurt buiten het broedseizoen of de winterperiode. Daarna komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om je woning te isoleren. Dat gebeurt op de gebruikelijke manier. Daarbij zorgt het bedrijf ervoor dat in elke woning verblijfplaatsen voor de dieren overblijven of dat er vervangende nestkastjes komen. Je huis wordt verder op de gebruikelijke manier geïsoleerd. Je hoeft zelf niets te doen!

Gemeente de Ronde Venen is er klaar voor!
Isolatiebedrijven kunnen in onze gemeente met Natuurvriendelijk isoleren aan de slag omdat we onderzoek doen naar wettelijk beschermde dieren in woonhuizen. En we nemen maatregelen om ze te beschermen. In onze gemeente geldt daarom voor alle particuliere grondgebonden woningen een ontheffing van de Wet natuurbescherming.

Neem contact op met jouw isolatiebedrijf
Dus wil je energie besparen én de natuur beschermen? Genieten van een comfortabel huis én van de vogeltjes in de tuin of op het balkon? Neem dan contact op met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Je vindt ze op www.natuurvriendelijkisoleren.nl

Meer informatie
Wil je meer weten? Kijk dan op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.

Informatie voor aannemers en isolatiespecialisten:
Gemeente de Ronde Venen heeft bij de Provincie Utrecht een gemeente brede ontheffing geregeld voor huiseigenaren die hun dak aan de buitenzijde of hun spouwmuur gaan isoleren. Zo heeft een woningeigenaar geen omkijken naar onderzoek, een ontheffingsaanvraag en bijbehorende kosten. Een melding plaatsen is wel nodig met daarbij een aantal voorwaarden voordat er (na-)geïsoleerd wordt.

 

Is natuurvrij maken toegestaan?
1 mrt – 15 mrt Ja. De woning mag echter pas natuurvrij verklaard worden als een ecoloog heeft aangegeven dat de temperatuur warm genoeg is geweest. Dan is na vier dagen de woning natuurvrij.
16 mrt-31 mrt Ja. Na 4 dagen is de woning natuurvrij.
1 apr – 31 jul Nee. De woningen hadden vóór 1 april natuurvrij gemaakt moeten worden, om in deze periode te kunnen isoleren.
1 aug- 31 okt Ja. Na 4 dagen is de woning natuurvrij.
31 okt – 15 nov Ja. De woning mag echter pas natuurvrij verklaard worden als een ecoloog heeft aangegeven dat de temperatuur warm genoeg is geweest. Dan is na vier dagen de woning natuurvrij.
16 nov – 1 mrt Ja, maar de woning is pas natuurvrij na 15 maart. Eerder natuurvrij verklaren kan enkel na overleg met ecoloog.

Ook interessant voor jou!

Muurisolatie

Spouwmuren isoleren is een stuk goedkoper dan je denkt. En het levert je een flinke besparing op. Iets voor jou?

Snel isoleren

Dakisolatie

Een dak zonder (goede) isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Verbeter je dak met matige isolatie!

Dak isoleren

Vloerisolatie

Geen tocht meer over de vloer en lekker warme voeten. Dat kun je regelen met vloerisolatie. Iets voor jouw huis?

Bekijk het