De voordelen van isolatieglas

Als er in jouw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbel glas aanwezig is, dan is het misschien slim om dit te vervangen door modern HR++ of zelfs HR+++ (triple) glas. Door isolerend glas te plaatsen woon je een stuk comfortabeler en het bespaart een hoop energie.

Glas vervangen: kies triple glas of HR++ glas

Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je enkel glas of dubbel glas gaat vervangen. Het is zonde om voor glas met een lagere isolatiewaarde te kiezen, omdat je hiermee minder energie bespaart.

Voordelen vervangen glas voor HR++ of triple glas:

  • Geen kou meer bij het raam
  • Geen condens aan de binnenkant
  • Minder geluid van buiten

De isolatiewaarde van glas

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Dit is de hoeveelheid warmte dat door het glas verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Voor HR++ ligt de norm van de U-waarde nu op 1.2, voor triple glas is dat 0.7.

Kozijnen vervangen? Kies meteen voor triple glas!

Zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee. Isolerende kozijnen met triple glas zijn ongeveer 14% duurder dan nieuwe kozijnen met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in verschillende materialen, zoals hout en kunststof. Voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Tegenwoordig heb je ook kunststof kozijnen met een houtmotief, waardoor ze bijna niet te onderscheiden zijn van echt hout.

Vacuümglas

Vacuümglas bestaat uit glasplaten met een vacuüm. Een vacuüm isoleert zeer goed. Vacuümglas werkt warmte-isolerend en het is ook een zeer goede geluidsisolator. Vacuümglas is dunner dan HR++ glas en kan daardoor bijna altijd toegepast worden in de al aanwezige kozijnen of gelijk met nieuwe kozijnen worden geplaatst. De kosten van vacuümglas zijn wel hoger maar een zeer goed alternatief als het plaatsen van HR++glas niet mogelijk is. Bijvoorbeeld voor monumenten.

Kijk voor alle informatie over het vervangen van glas op: jouwhuisslimmer.nl/maatregelen/hr-glas/

Subsidies

Voor het vervangen van glas zijn subsidies beschikbaar. De bekendste is de ISDE subsidie.
Kijk voor een overzicht van alle subsidies in jouw gemeente op: jouwhuisslimmer.nl/financiering-en-subsidies/