Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Ter indicatie staat hieronder een kosten-baten overzicht voor goede dakisolatie (met een Rc-waarde van 4) bij een woning van gemiddelde omvang met 3 bewoners en een HR-combiketel. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag.

Woningtype Kosten (éénmalig) Baten (jaarlijks) Terugverdientijd
Tussenwoning € 4.000 € 500 8 jaar
Twee-onder-één-kap € 4.600 € 550 8 jaar
Vrijstaande woning € 8.300 € 1.000 9 jaar

 

De meeste daken in Nederland zijn nog matig geïsoleerd. Het is daarom de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Het is beter voor het milieu en je woning verliest minder warmte zodat je minder hoeft te stoken. Dat scheelt gas en CO2-uitstoot, en geeft dus minder klimaatverandering. Dakisolatie levert van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op: jaarlijks 1.000 m3 gas bij een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder. Daarnaast is je bovenverdieping ook koeler in de zomer. Je hebt dan niet zo snel een airco nodig.

Dakisolatie hoeft niet veel te kosten en het rendement van dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 7 procent op een spaarrekening. Bovendien verhoogt het meestal ook de waarde van jouw huis.

Mogelijkheden
Er zijn verschillende mogelijkheden om een dak te isoleren. Heeft jouw dak asbest? Het verwijderen van asbest kan heel goed samen gaan met het isoleren van jouw dak. Vraag je aanbieder hiernaar.
De isolatiemogelijkheden zijn afhankelijk van de stand van het dak:

  • Platte daken kunnen het beste aan de bovenkant geïsoleerd worden, want isolatie aan de onderzijde geeft namelijk een groot risico op dakrot.
  • Schuine daken zijn zowel van binnen als van buiten te isoleren. Isolatie aan de buitenzijde levert de beste isolatiewaarde, doordat het goed aansluit.
  • Als je een zolder hebt en deze niet verwarmt, kan je de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder de zolder isoleren.
  • Heb je een groen dak met vegetatie? Dat isoleert onvoldoende, dus isolatie blijft nodig.

Vergunning
Bij dakisolatie aan de buitenkant verandert er wat aan de buitenkant van het huis en is een vergunning nodig. Deze kun je aanvragen op omgevingsloket.nl. Bij isolatie aan de binnenkant van het dak is er geen vergunning nodig, tenzij je iets verandert aan de draagconstructie.

Lees het verhaal van Han over dakisolatie of vraag een deskundige aanbieder wat de beste optie is in jouw geval.

 

Bron: Milieucentraal