Advies
Bij het energiezuinig maken van een monument is het belangrijk een goede balans te vinden tussen de cultuurhistorische waarde en energiebesparing. Energiebesparing bij monumenten is maatwerk. Wil je advies over de mogelijkheden? Neem dan contact op met de erfgoedadviseurs van de gemeente Utrecht. Zij kijken graag samen met je wat de mogelijkheden zijn en of een vergunning nodig is.

Kleine aanpassingen met veel resultaat
Met eenvoudige aanpassingen, de zogenaamde ‘quick wins’, kun je al snel 5% tot 30% op je energierekening besparen. Vaak kun je het aankoopbedrag al binnen enkele maanden ‘terugverdienen’.

Bekijk hier de quick wins.

Raamisolatie
Het isoleren van ramen in een monument vraagt om maatwerk. Uitgangspunt is altijd dat isolatieglas in het bestaande raam wordt geplaatst. Als er sprake is van historische beglazing (zoals glas-in-lood, gebrandschilderd glas, gefigureerd glas et cetera) dan vraagt het isoleren extra aandacht. Overweeg je om je ramen te isoleren? Neem contact op met de erfgoedadviseurs.

Verschillende mogelijkheden om ramen in monumenten te isoleren:

  • Dun dubbelglas of vacuümglas. De dikte van dun dubbelglas of vacuümglas varieert van 8 tot 12 millimeter. Hierdoor past het vaak in het bestaande raamhout. Een nadeel van vacuümglas is dat er mogelijk puntjes zichtbaar zijn als u dicht op het glas staat. Dit kan er minder mooi uitzien.
  • Raamfolie. Raamfolie kan de isolatiewaarde van het glas verbeteren. Er bestaat raamfolie wat geen invloed heeft op het aanzicht van het monument.
  • Voorzetraam. Het plaatsen van een voorzetraam is een goede verbetering ten opzichte van enkelglas. Het voordeel is dat ze geplaatst worden op het bestaande kozijn. Voor de isolatie van historische ramen en glas-in-lood kan dit een goede oplossing zijn. Bij monumenten mogen voorzetramen alleen geplaatst worden aan de binnenzijde van het kozijn. Voorzetramen aan de buitenzijde van een monument zijn niet toegestaan.

Dak-, vloer- en gevelisolatie
Isoleren van je monument zorgt voor een lagere energierekening. Isolatie vraagt wel om grote aanpassingen aan de woning. Voor het isoleren van een monumentale woning geldt daarom een zorgvuldige aanpak. Standaardoplossingen zijn in veel gevallen niet mogelijk en kunnen schade opleveren voor het monument. Zo kan teveel isolatie zorgen voor onvoldoende ventilatie, waardoor houtrot kan ontstaan op houten balken. Overweeg je isolerende maatregelen in je monument? Neem dan altijd contact op met de erfgoedadviseurs.

Installatiemaatregelen
In veel monumenten zitten verouderde en onrendabele installaties. Door deze te vervangen of te optimaliseren kun je veel energie besparen. Het vervangen van de ketel zelf is vergunningsvrij. Voor het aanbrengen van extra leidingen heb je een vergunning nodig. Overweeg je maatregelen om de installaties te verduurzamen, anders dan het vervangen van de ketel, neem dan contact op met de erfgoedadviseurs.

Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn op monumenten toegestaan als ze niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. Zo is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op platte daken en daken aan de achterzijde van de woning of op de schuur. Op daken met bijzondere dakbedekking of dakvormen zijn zonnepanelen niet toegestaan. Je hebt voor het aanbrengen van zonnepanelen op het monument een vergunning nodig. Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen? Neem dan altijd contact op met de erfgoedadviseurs.

Richtlijnen voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten van de gemeente Utrecht.

Belangrijke onderwerpen zijn:

  • zichtbaarheid vanaf de openbare weg
  • bijzondere daken en dakvormen
  • het voorkomen van schade aan het monument en de dakbedekking

Is het dak niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, dan kan je overwegen om met de ‘Postcoderoosregeling’ zonnepanelen op een dak in de buurt te plaatsen.

Subsidiemogelijkheden
Er bestaan verschillende financierings- en subsidiemogelijkheden om (monumentale) woningen energiezuiniger te maken. Bekijk de mogelijkheden in onze keuzehulp subsidie of financiering

Meer informatie
Op de website van de gemeente Utrecht vind je meer informatie over energiebesparing in je monumentale woning.

Ook kan je onderstaande websites raadplegen:

Toolkit Duurzaam Erfgoed

Stichting ERM


Contact
Gemeente Utrecht
Afdeling Erfgoed
[email protected]
tel: 14 030