HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas. Ter indicatie zie je hieronder een kosten-baten overzicht voor het vervangen van enkel glas. Uitgangspunt is een woning met 20 m2 aan glas, 3 bewoners, een HR-combiketel en een gasprijs van 63 cent per m3. De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag.

Type glas Kosten (éénmalig) Baten (jaarlijks) Terugverdientijd
Dubbel glas € 2.300 € 170 14 jaar
HR++ € 2.600 € 300 9 jaar
Triple/HR+++ € 3.400 € 320 11 jaar

 

Met HR++ of triple glas woon je comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen en geen condens aan de binnenkant van het raam. Ook fijn: je hoort veel minder geluid van buiten. En je helpt het klimaat, want je verbruikt minder energie en veroorzaakt dus minder CO2-uitstoot

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw woonplezier is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas, ook als je kozijnen nog goed zijn.

Heb je gewoon dubbelglas in je woonkamer en keuken? Voor je woongenot en het milieu is het ook de moeite waard om dit te vervangen door HR++ glas of triple glas.

Kunststof kozijnen
Wil je nooit meer onderhoud aan je kozijnen? Overweeg dan om je houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. Dat scheelt gedoe én kosten: een schilder is niet meer nodig.

Ventilatie
Vervang je enkel glas of dubbel glas door triple of HR++ glas, zorg dan meteen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in het raam of kozijn of klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je kunt openzetten. Goed ventileren is nodig voor een gezonde lucht in huis.

Vergunning
Wanneer je kozijnen verandert of vervangt, en het is duidelijk zichtbaar vanaf de openbare ruimte, dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Vaak gaat het om de voorzijde van de woning en in sommige gevallen ook de zijgevel (bijvoorbeeld bij een hoekwoning).  De vergunning kun je aanvragen op omgevingsloket.nl.

Lees het verhaal van Marie over HR+++ glas of vraag aan een deskundige aanbieder naar de mogelijkheden.

Bron: Milieucentraal