Energieverbruik is de grootste kostenpost van lampen. Je bespaart dus het meest op onzuinige lampen die veel gebruikt worden, daarom hoef je niet te wachten tot een oude lamp kapot gaat. Hieronder zie je een overzicht met wat de besparing is ten opzichte van een gloeilamp.

Soort lamp Energiebesparing t.o.v. gloeilamp
Led 85%
TL Tot 85%
Spaar Tot 80%
Halogeen 25%

 

In de huiskamer en keuken branden lampen gemiddeld het langst, deze kun je dus het best direct vervangen door een Ledlamp.

Gloeilamp versus duurzame verlichting
Een gloeilamp zet slechts 3-9% van de elektriciteit die hij verbruikt om in licht. Duurzame verlichting, zoals spaarlampen, led- en tl-verlichting, wekken op een andere manier licht op waardoor ze een veel groter deel van de elektriciteit omzetten in licht. Het loont dus om jouw oude lampen te vervangen door energiezuinige lampen die ook nog eens langer meegaan. Daarmee kan je tot wel 85% aan elektriciteit besparen!

Ledlamp meest efficiënt
Een ledlamp gaat wel 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 uur brandt. Je kan de aanschafkosten van één ledlamp vergelijken met die van vijftien gloeilampen. Daarnaast bespaar je zoveel stroom, dat je de aanschafkosten in 2 tot 3 jaar hebt terugverdiend. De ledlamp bespaart dan nog 12 tot 13 jaar elk jaar een paar euro. Een 9 W ledlamp (700 – 850 lm) kost per jaar €0,66 aan stroom, terwijl een gloeilamp in die zelfde tijd € 6,60 kost. Al na 300 branduren is de energie die het kost om een ledlamp te maken terugverdiend. Het is dus al snel véél beter voor het milieu en goedkoper om een ledlamp te gebruiken.

Halogeen
Je komt nog veel halogeenlampen tegen, maar dit is geen zuinige keuze. Een halogeenlamp gebruikt 60% meer energie dan een ledlamp. Niet voor niets geldt vanaf september 2018 een halogeenlampenverbod.

Slimme verlichting
Verlichting kan vaak ook slimmer, zo kan je een licht- of bewegingssensor installeren, dan gaat de lamp vanzelf uit als het licht is of als er niemand is. Een andere slimmigheid is een tijdklok, die kan helpen om lampen vanzelf aan en uit te laten gaan.

Vraag een deskundige aanbieder om advies over verlichting in en rondom jouw huis.

Bron: Milieucentraal