Drie tips voor betere luchtkwaliteit in huis

Per dag brengt een Nederlander gemiddeld 20 uur van zijn tijd binnen door. De luchtkwaliteit binnen is dus heel belangrijk. Hoe kun je zelf de luchtkwaliteit in huis verbeteren? Wij geven je tips!

Blokkeer bestaande ventilatie niet

Heb je ventilatieopeningen en -roosters in muren, ramen of deuren? Check dan of er spullen tegenaan staan of voor hangen. Ventilatieopeningen circuleren lucht wanneer je ramen en deuren gesloten zijn. Zo komt er zuurstof binnen en heb je minder kans op condens.

Ventileer tijdens het koken, douchen en klussen

Tijdens en na het koken, douchen en klussen is het belangrijk om goed te ventileren. Krijg je veel mensen op bezoek? Zorg dan ook voor extra ventilatie door bijvoorbeeld een raam open te zetten of de stand van je ventilatiesysteem hoger te zetten. Houd bij het douchen de deur naar het woongedeelte dicht om het vocht in de badkamer te houden. Zet het systeem aan tijdens het douchen en laat deze nog een tijdje (tot wel twee uur na het douchen) aan staan.

Verminder stof in huis

Hoe vaak je ook stofzuigt in een woning, helemaal stofvrij krijg je het niet. Maar je kunt stof wel verminderen door bijvoorbeeld geen schoenen binnenshuis te dragen, vaak te stofzuigen als je huisdieren hebt en je niet-wasbare items regelmatig buiten uit te kloppen. Reinig je stofzuigerfilter regelmatig en leg een extra deurmat bij de achterdeur.