Een vol stroomnet: hoe gaan we daarmee om?

Publicatiedatum: 27 juni 2024

Het stroomnet in Nederland is vol. Dit noemen we netcongestie. Vooral in provincie Utrecht is het probleem groot. We krijgen waarschijnlijk vanaf 2026 last van overbelasting en storingen. 

Op het stroomnet in woonwijken ontstaat vaker file. Dat gebeurt als er veel vraag naar stroom is, bijvoorbeeld tussen 16 en 21 uur. Of als veel stroom wordt geleverd aan het net, bijvoorbeeld op een dag met veel zon of wind. De lampen kunnen gaan knipperen. Of apparaten kunnen stuk gaan doordat ze teveel of te weinig stroom krijgen. En stroomuitval zal vaker voorkomen.

De overheid en netbeheerders willen zo snel mogelijk het stroomnet uitbreiden. Dit is een enorme klus en duurt jaren.

Je huis verduurzamen blijft een goed idee. Bijvoorbeeld door energie te besparen en je huis te isoleren. Heb je dat al gedaan? Zonnepanelen plaatsen, overstappen op een (hybride) warmtepomp of elektrisch koken kan een volgende stap zijn.

Wat kun je zelf doen?

  • Energie besparen is altijd een goed idee! Kijk op Makkelijk besparen voor tips en ideeën.
  • Gebruik zo min mogelijk stroom tussen 16 en 21 uur. Zet bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser voor 16 uur of na 21 uur aan.
  • Heb je zonnepanelen? Probeer de stroom die je opwekt dan meteen te gebruiken. Draai bijvoorbeeld de was overdag of op een zonnig moment.
  • Heb je een elektrische auto? Laad dan je auto niet tussen 16 en 21 uur, maar doe dit bijvoorbeeld ’s nachts. Of als het zonnig weer is, en zonnepanelen in de wijk veel stroom opwekken, dan is het een goed moment om te laden.