Energie besparen als huurder
Ook als huurder kun je besparen op je energierekening. Sommige zaken mag je zelf regelen, andere in overleg met de verhuurder. In het geval dat rondkomen moeilijk is, zijn er verschillende regelingen ook als je huiseigenaar bent.
Woon je in een huurhuis? Ook dan kan jouw energierekening omlaag. De verhuurder is verantwoordelijk voor het isoleren, energiezuiniger maken en het verduurzamen van de woning. Maar zelf kun je ook al een en ander doen.
Wat kan ik zelf doen?
- Met gedrag en kleine verbeteringen kun je al veel energie besparen:
- Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimte(s) waar je bent en houd de deuren dicht.
- Zet de verwarming ’s nachts en als je niet thuis bent op 15°C.
- Kleine verbeteringen aanbrengen zoals radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Kijk wat je als huurder nog meer kunt doen op de webpagina van MilieuCentraal.
- Besparen op je energierekening en je huis aangenaam warm houden? Vraag een gratis box met energiebesparende producten aan.
- De wasmachine of koelkast kapot? Koop dan een nieuwe met energielabel A. Deze apparaten zijn het meest zuinig en gebruiken dus het minst energie. Als houder van de U-pas bestaat er ook een speciale witgoedregeling om je koelkast met veel korting te vervangen voor een energiezuinig model. Benieuwd naar het aanbod of heb je vragen? Ga dan naar: http://www.bcc.nl/upas.
Wat doet de verhuurder?
Grote energiebesparende maatregelen kun je meestal niet op eigen houtje uitvoeren. De verhuurder, een woningcorporatie of particulier verhuurder, moet het ook een goed plan vinden. Zij besluiten (mee) om zonnepanelen te leggen, glas te vervangen of het dak te isoleren.
Hoe pak je dat aan? Neem contact op met je verhuurder om te zien wat er mogelijk is. De Woonbond biedt veel informatie, een energieteam dat je kan helpen, een stappenplan om samen met je buren op te trekken en een voorbeeldbrief om een verzoek te doen.
Als je gaat verhuizen naar een huurwoning, heb je recht op een energielabel van de verhuurder. Voor de huurpunten wordt gekeken naar het energielabel. Meer informatie over het energielabel vind je op Milieu Centraal.
Hulp bij geldzaken, ook voor woningeigenaren
Zit je krap bij kas en heb je moeite met het betalen van rekeningen? Via deze webpagina van Utrecht.nl lees je meer over geld en hulp bij rondkomen.
Een Energiebepaarlening is aan te vragen tegen 0% rente via het Warmtefonds. Dit geldt voor huishoudens (huizenbezitters) met een verzamelinkomen van maximaal € 48.625,- bruto per jaar (2023). Via het Nationale Warmtefonds is het daarnaast mogelijk om € 5.000,- te lenen zonder daarover rente te betalen en zonder de eerste vijf jaar te hoeven aflossen.
Er komt in het najaar van 2023 weer hulp voor gratis isolatie aan, dit is voor woningeigenaren met een laag inkomen. Op dit moment loopt deze regeling nog niet.
Doe de test en bespaar!
Ontdek met welke kleine ingrepen je thuis snel geld bespaart. Doe de test in een paar minuten.
De test