Chat with us, powered by LiveChat

Energie besparen als huurder

Ook als huurder kun je besparen op je energierekening. Sommige zaken mag je zelf regelen, andere in overleg met de verhuurder.

Woon je in een huurhuis? Ook dan kan jouw energierekening omlaag. De verhuurder is verantwoordelijk voor het isoleren, energiezuiniger maken en verduurzamen van de woning. Maar zelf kun je ook al een en ander doen.

Gedrag en kleine maatregelen
Met gedrag en kleine verbeteringen kun je al veel energie besparen. Verwarm bijvoorbeeld alleen de kamer waar je bent. Doe deuren achter je dicht. Trek een warme trui aan en pak er een lekker kleed bij. Doe ’s avonds de gordijnen dicht, maar zorg dat ze niet voor de verwarming hangen. Zet de verwarming ’s nachts en als je niet thuis bent op 15°C.  

Kleine verbeteringen die je zelf kunt aanbrengen zijn radiatorfolie, radiator-boosters (ventilatoren), tochtstrips, een brievenbusborstel, isolerende folie voor de ramen, een waterbesparende douchekop en zelfs een losse douche-wtw (lees hier wat een douche-wtw is). Sommige gemeenten geven subsidies voor deze kleine maatregelen.

>> Kijk voor meer tips op onze pagina Makkelijk besparen. 

Samen met verhuurder
Grote energiebesparende maatregelen kun je meestal niet op eigen houtje uitvoeren. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar zonnepanelen op het dak zetten, het glas vervangen of het dak isoleren. De verhuurder moet het ook een goed plan vinden. Deze verbeteringen kunnen namelijk niet zomaar worden teruggedraaid. Hoe pak je dat aan? Neem contact op met je verhuurder om te zien wat er mogelijk is. De Woonbond biedt veel informatie, een energieteam dat je kan helpen, een stappenplan om samen met je buren op te trekken en een voorbeeldbrief om een verzoek te doen.  

Energielabel
Als je gaat verhuizen naar een huurwoning, heb je recht op een energielabel van de verhuurder. Voor de huurpunten wordt gekeken naar het energielabel. Meer informatie over het energielabel vind je op Milieu Centraal. 

Makkelijk besparen

Kijk hier voor meer informatie over hoe je gemakkelijk kunt besparen. Doe bijvoorbeeld de bespaartest!

Lees meer
vrouw brengt radiatorfolie aan