Duurzame energiecoöperatie BENG!

Neem een kijkje op onze website
De Bilt, Nederland

Wij zijn BENG! Wij gaan voor een energieneutraal De Bilt. Om dat te bereiken brengen we bewoners in beweging om huizen en gebouwen optimaal te isoleren. Want dan hebben we minder energie nodig. We laten zon, wind, water en aarde voor ons werken. Met bedrijven en bewoners gaan we op zoek naar locaties voor het opwekken van groene stroom en warmte. Met zonnepanelen op grote en kleine daken zorgen we zelf voor onze energie. Warmte halen we uit het water en de bodem. Bewoners en bedrijven worden voor minimaal 50% eigenaar van een windpark of zonneveld. En met de winst uit wind en zon verbeteren we samen onze wijken. Bij BENG! stimuleren we bewoners het heft in eigen handen te nemen om alle zes dorpen in de gemeente De Bilt te verduurzamen. Met behoud van het landschap, de historie en het karakter van de dorpen. Zodat onze kinderen en kleinkinderen hier net zo comfortabel kunnen wonen als wij.

BENG! in het kort

Wij zijn de onafhankelijke lokale energiecoöperatie van en voor alle inwoners van gemeente De Bilt. BENG! (een afkorting van ‘Biltse Energieneutrale Gemeenschap’) streeft naar een energieneutraal De Bilt. Wat…energieneutraal? Ja, dat betekent dat we huizen en gebouwen optimaal isoleren en de energie die nog nodig is lokaal en duurzaam opwekken. We werken elke dag gedreven aan dit doel, samen met onze ruim 400 leden en tientallen partners. Hoe we dat doen? Lees het hier.

Samen met jou naar een duurzame gemeente

Met alle inwoners, bedrijven en instellingen samen willen we net zoveel energie opwekken als we gebruiken. Daarom brengen we medebewoners in beweging om huizen en gebouwen optimaal te isoleren. Want dan hebben we minder energie nodig. We laten de zon en wind voor ons werken. Met zonnepanelen op grote en kleine daken zorgen we zelf voor onze energie. Warmte halen we uit het water en de bodem.

Met bedrijven en bewoners gaan we op zoek naar locaties voor het opwekken van groene stroom en warmte. Ze worden mede-eigenaar van windparken en  zonnevelden. En met de winst uit wind en zon verbeteren we samen onze wijken.

Bij BENG! stimuleren we bewoners het heft in eigen handen te nemen om alle zes dorpen in de gemeente De Bilt te verduurzamen. Met behoud van landschap en karakter. Zodat onze kinderen en kleinkinderen hier net zo comfortabel kunnen wonen als wij.

Wat doen we bij BENG!?

Werken aan een energieneutraal De Bilt, wat betekent dat nou in de praktijk?

Energie besparen

Dat houdt in de eerste plaats in dat we ons bezig houden met energie besparen. Want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Zo helpen we inwoners met uitvogelen wat nou het meeste energiebesparing oplevert en hoe ze daarmee kunnen beginnen. Kijk maar eens op deze pagina over energie besparen.

Energie opwekken

Daarnaast werken we aan het lokaal opwekken van groene energie. Door zonnepanelen op daken van woningen, bedrijven en in zonnevelden. We mengen ons uiteraard ook in het debat over windmolens. Meer informatie vind je op deze pagina.

Over dit lokale initiatief

BENG! brengt positieve energie. Van, door en voor bewoners en ondernemers.
Energie coöperatie BENG!