EnergieRijk Houten

Houten, Nederland

EnergieRijk Houten inspireert, informeert, ondersteunt en ontzorgt alle inwoners van de gemeente Houten met informatie over en hulp bij het duurzamer maken van hun woning. Huurders en huiseigenaren, energie besparen in breedste zin van het woord en duurzame energie opwekken. Eind 2023 bestaat St. EnergieRijk Houten 5 jaar! Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een stevige organisatie met ca. 80 vrijwilligers en een klein team van professionals om alles in goede banen te leiden.

Dit doen we met:

*Informatie over energie besparen en duurzame energie opwekken
Vragen over isoleren, ventileren, warmtepompen, zonnepanelen, HR++glas of andere simpele of grote energiebesparende maatregelen voor jouw huis?

In het wekelijkse EnergieBespaarCaf├ę op vrijdagmiddag en zaterdagochtend staan de energieambassadeurs je graag te woord en helpen ze je verder. Je vindt ze in het Energiehuis (in de bibliotheek). Ook op onze website geven we veel informatie. Verder organiseren we regelmatig informatieavonden en workshops.

Met de EnergieVoorbeeldWoningen maken we inzichtelijk wat moet je weten en kunt doen om jouw zelfde soort huis duurzamer te gaan maken. Ook kun je je laten inspireren door de verhalen na bewoners die al veel hebben gedaan om hun huis energiezuinig of nul op de meter te maken: Inspiratiewoningen.

*Collectieve inkoopacties
Meerdere keren per jaar organiseren we collectieve inkoopacties voor isolatie maatregelen en zonnepanelen op eigen dak. Houd deze website en de website van ERH in de gaten voor de lopende of aangekondigde collectieve acties.

*Ondersteuning van wijkinitiatieven
Werken aan het energiezuiniger maken van je huis kan heel goed samen met je buren op wijkniveau. Als buurtgenoot weet je wat er speelt en nodig is. In Houten met veel dezelfde soorten woningen per wijk helpen we wijkinitiatieven met het bedenken en organiseren van collectieve inkoopacties, informatieavonden en andere acties. Ondertussen zijn er bewonersteams met activiteiten aan de slag in de Sloten, de Slagen, de Gaarden, de Oorden en de Hagen.

*Voor bewoners door bewoners
Samen met een grote groep actieve en enthousiaste vrijwilligers die expertise hebben, heel veel uitzoekwerk doen, nieuwe idee├źn hebben en altijd bereid zijn om een handje te helpen, doen we al deze dingen en nog veel meer. Iedereen draagt op zijn en haar eigen wijze bij. De vrijwilligers vormen ook het warmtescanteam, het CV-optimalisatieteam, de energieambassadeurs, de energiebespaarcoaches, de collectieve inkoopteams en het warmtepompteam.

EnergieRijk Houten werkt onafhankelijk en belangeloos en wordt gesteund door Gemeente Houten en Duurzaamheidsfonds Houten.

Over dit lokale initiatief

Inspireert, informeert, ondersteunt en ontzorgt al 5 jaar alle bewoners van Houten met het energiezuiniger maken van hun woning
EnergieRijk Houten