Veelgestelde vragen
Hier vind je het stappenplan voor het verduurzamen van je huis. En het stappenplan als je in een VvE woont. Kies welke je wilt zien.
Stap 1: Zet het op de agenda
Zie je kansen om te verduurzamen voor jullie appartementen? Bespreek het bij de volgende VvE-vergadering. Als meer eigenaren enthousiast zijn, zet je de volgende stap.
Stap 2: Energieadvies vragen
Zoek een onafhankelijk adviseur voor het maken van een energieadvies. Kies voor een adviseur die weet wat belangrijk is voor een VvE. De adviseur komt langs en brengt het appartementencomplex in kaart. Hij of zij maakt een rapport met de meest interessante maatregelen voor energie besparen en opwekken. In het rapport staat ook hoeveel geld de VvE kan besparen. En of jullie een lening of subsidie kunnen krijgen. Je kunt ook subsidie krijgen voor een energieadvies: de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE subsidie).
Stap 3: Geldzaken
Heb je een potje voor verduurzaming? Dat is mooi! Dan kan je dat gebruiken. Is er geen spaarpotje? Dan is er de VvE Energiebespaarlening. Dit is een aantrekkelijke lening voor VvE’s om energiebesparende maatregelen te betalen. De rente en aflossing van de VvE Energiebespaarlening wordt onderdeel van de VvE bijdrage. En je profiteert meteen: het energieverbruik gaat omlaag en het wooncomfort wordt beter. Sinds 1 december 2022 kunnen VvE’s tot acht appartementen ook deze lening afsluiten.
VvE’s kunnen ook de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE subsidie) krijgen voor het verduurzamen van hun gebouw. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor isolatie, zonneboilers, warmtepompen en een centrale aansluiting op het warmtenet.
Stap 4: Voorstel VvE-vergadering
De energieadviseur heeft een rapport gemaakt. Je weet wat je kunt doen en hoe je dit kunt betalen. Maak een voorstel voor de VvE-vergadering. Bespreek wat het plan betekent voor de VvE en de bewoners. Is de VvE akkoord? Dan maak je een besluit over de maatregelen en de kosten.
Stap 5: Offertes opvragen
Vraag bij een aantal bedrijven offertes op. Ken je geen aanbieder? Vind een bedrijf via Jouw Huis Slimmer. Vind je het lastig om de offertes te beoordelen? Bekijk onze checklist. Nu is ook het moment om de financiering van de maatregelen te regelen.
Stap 6: Aan de slag
Weet je welke maatregelen je wilt nemen? En heb je een keuze voor een bedrijf gemaakt? Dan kan je aan de slag! Bekijk onze checklists waar je op moet letten bij de uitvoering. Wel zo handig!
Stap 7: Na de oplevering
Alle maatregelen zijn uitgevoerd. Je woont comfortabeler en hebt een lagere energierekening! Nog 1 actie: Tijd om het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van de VvE bij te werken. De maatregelen hebben gevolgen voor die planning en de begroting.
Stap 1: Makkelijk besparen
Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat je eerst veel geld moet investeren. De verwarming lager zetten, een waterbesparende douchekop installeren, ledlampen monteren en naden en kieren dichten: het is vaak een kleine moeite. Alles bij elkaar scheelt het flink op je energierekening.
Stap 2: Je woning isoleren
Isoleer je woning om zo veel mogelijk energie te besparen. Door je huis beter te isoleren, woon je warm en daalt je energierekening. Er zijn veel soorten isolatie en ieder huis heeft andere behoeftes. Kijk naar vloerisolatie, dakisolatie, muur- en gevelisolatie en isolerend glas.
Kijk hier voor alle soorten isolatie, de kosten en beschikbare subsidies.
Stap 3: Goed ventileren
Gezonde lucht in huis is voor iedereen belangrijk. Je voorkomt er vochtproblemen en gezondheidsklachten mee. Vuile lucht moet het huis uit en schone, frisse lucht moet erin. Zeker bij een goed geïsoleerde woning.
Stap 4: Je eigen energie opwekken
Door zelf stroom op te wekken ben je minder afhankelijk van het stroomnet. Gebruik de zon slim in je huis met zonnepanelen op je dak of een zonneboiler. Voor een lagere energierekening en het gebruik van duurzamere bronnen.
Stap 5: Duurzaam verwarmen en koelen
Heb je al eens nagedacht over een duurzaam alternatief voor het verwarmen en koelen van jouw huis en water? En is jouw huis goed geïsoleerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij. Als je huis minder goed geïsoleerd is kun je een hybride model overwegen. Dan gebruik je al veel minder gas.