Chat with us, powered by LiveChat

Hallo waarmee kunnen wij jou helpen

Toon alle vragen test Stappenplan VvE Stappenplan

Dit artikel is gepubliceerd op 5-09-2023 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Technisch gezien kan het. Het is wel een risico. Installateurs moeten elektrische installaties zoals zonnepanelen installeren volgens het Bouwbesluit waarin wordt verwezen naar de norm NEN 1010:2020 (Nederlandse Normalisatie Instituut, 2021). Daarin staat dat zonnepanelen niet via het stopcontact aangesloten mogen worden. Ook het ISSO ‘Handboek Zonne-energie’ (HBze, ISSO, 2019), de ‘Handreiking Risicobeheersing Advies veilige PV-systemen’ (Brandweer Nederland, 2020) en de ‘Preventiebrochure voor PV-installaties’ (Verbond van verzekeraars, 2022) verwijzen naar de NEN 1010.

Een bewoner mag het wel, maar wij raden het af.

Zonnepanelen kunnen risico’s met zich meebrengen, daarom raden we sowieso aan om zonnepanelen altijd door een gecertificeerde installateur te laten plaatsen of tenminste de aansluiting te laten controleren. Plug & Play hoort hier niet bij. Nu zijn er veel Plug & play zonnepanelen (zonnepanelen met stekker) op de markt. Daarmee lijkt het heel simpel om deze zonnepanelen te plaatsen. Omdat je als burger niet gehouden bent aan de NEN 1010, kun je deze zonnepanelen dus aanschaffen en aansluitentest.

Brandgevaar bij warme stroomkabels

Maar er liggen wel risico’s op de loer. Als je één of maximaal twee panelen aanschaft is er misschien nog niets aan de hand, maar als je er meer aanschaft en ze niet goed aansluit, kunnen stroomkabels te warm worden en in het meest extreme geval kunnen ze brand veroorzaken. Wij raden het daarom af om meer dan twee plug & play zonnepanelen te nemen.

Als je plug & play zonnepanelen hebt of je wilt die toch aanschaffen, let dan ten minste op de veiligheid en de verzekering:

  • Controleer de sterkte van het dak. Zeker bij het plaatsen van zonnepanelen met ballast op een plat dak, is het van belang dat de draagconstructie dat kan dragen.
  • Sluit maximaal 600 Watt aan zonnepanelen op één elektrische groep aan. Hierbij gaat het om het vermogen dat uit de omvormer komt. De zonnepanelen kunnen dus een iets hoger vermogen hebben bijvoorbeeld 2 x 320 Wp. Wil je meer zonnepanelen, zorg dan voor een separate elektrische groep waar geen apparaten of verlichting op zitten of plaats een PV-verdeler. Een PV-verdeler zorgt dat er geen grote stromen door de kabels kunnen lopen.
  • Plaats de zonnepanelen zo, dat de panelen en omvormers goed geventileerd worden.
  • Zorg ervoor dat stroomkabels en omvormer(s) niet los op een dak liggen, maar droog worden opgehangen. De connectoren en omvormer(s) moeten dus ruim boven het niveau van de noodoverstort (voor regenwater) worden geplaatst. Zorg er verder voor dat connectoren goed gekoppeld zijn en dat kabels niet langs scherpe randen gaan.
  • Leid de kabels via een waterdichte doorvoer naar binnen, liefst een horizontale doorvoer door een buitenmuur of evt. door een afgeschermde verticale pijp die boven het dak uitsteekt en door een dakdekker waterdicht is gemaakt.
  • Sluit de kabels aan op een wandcontactdoos met randaarde.
  • Controleer of in de verzekeringspolis regels over de elektrische installatie en/of zonnepanelen zijn opgenomen.

Zie je kansen om te verduurzamen voor jullie appartementen? Bespreek het bij de volgende VvE-vergadering. Als meer eigenaren enthousiast zijn, zet je de volgende stap.

Zoek een onafhankelijk adviseur voor het maken van een energieadvies. Kies voor een adviseur die weet wat belangrijk is voor een VvE. De adviseur komt langs en brengt het appartementencomplex in kaart. Hij of zij maakt een rapport met de meest interessante maatregelen voor energie besparen en opwekken. In het rapport staat ook hoeveel geld de VvE kan besparen. En of jullie een lening of subsidie kunnen krijgen. Je kunt ook subsidie krijgen voor een energieadvies: de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE subsidie).

Heb je een potje voor verduurzaming? Dat is mooi! Dan kan je dat gebruiken. Is er geen spaarpotje? Dan is er de VvE Energiebespaarlening. Dit is een aantrekkelijke lening voor VvE’s om energiebesparende maatregelen te betalen. De rente en aflossing van de VvE Energiebespaarlening wordt onderdeel van de VvE bijdrage. En je profiteert meteen: het energieverbruik gaat omlaag en het wooncomfort wordt beter. Sinds 1 december 2022 kunnen VvE’s tot acht appartementen ook deze lening afsluiten.

VvE’s kunnen ook de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE subsidie) krijgen voor het verduurzamen van hun gebouw. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor isolatie, zonneboilers, warmtepompen en een centrale aansluiting op het warmtenet.

De energieadviseur heeft een rapport gemaakt. Je weet wat je kunt doen en hoe je dit kunt betalen. Maak een voorstel voor de VvE-vergadering. Bespreek wat het plan betekent voor de VvE en de bewoners. Is de VvE akkoord? Dan maak je een besluit over de maatregelen en de kosten.

Vraag bij een aantal bedrijven offertes op. Ken je geen aanbieder? Vind een vakspecialist via Jouw Huis Slimmer. Vind je het lastig om de offertes te beoordelen? Bekijk onze checklist. Nu is ook het moment om de financiering van de maatregelen te regelen.

Weet je welke maatregelen je wilt nemen? En heb je een keuze voor een bedrijf gemaakt? Dan kan je aan de slag! Bekijk onze checklists waar je op moet letten bij de uitvoering. Wel zo handig!

Alle maatregelen zijn uitgevoerd. Je woont comfortabeler en hebt een lagere energierekening! Nog 1 actie: Tijd om het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van de VvE bij te werken. De maatregelen hebben gevolgen voor die planning en de begroting.

Energie besparen kan simpel zijn, zonder dat je eerst veel geld moet investeren. De verwarming lager zetten, een waterbesparende douchekop installeren, ledlampen monteren en naden en kieren dichten: het is vaak een kleine moeite. Alles bij elkaar scheelt het aanzienlijk op je energierekening.
Kijk hier voor alle tips en maatregelen. 

Isoleer je woning om zo veel mogelijk energie te besparen.

Lees alles over muurisolatie

Lees alles over dakisolatie

Lees alles over vloerisolatie

 

Gezonde lucht in huis is voor iedereen belangrijk. Je voorkomt er vochtproblemen en gezondheidsklachten mee. Vuile lucht moet het huis uit en schone, frisse lucht moet erin. Zeker bij een goed geïsoleerde woning.

Meer informatie over ventilatie

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte: zonlicht is namelijk onuitputtelijk.

Lees meer over zonnepanelen of controleer direct je woning via de zonnekaart.

Heb je al eens nagedacht over een duurzaam alternatief voor het verwarmen en koelen van jouw huis en water? En is jouw huis goed geïsoleerd? Dan kan een warmtepomp de volgende stap zijn op weg naar aardgasvrij.

Leer meer over warmtepompen