Chat with us, powered by LiveChat

Utrechts Restauratiefonds

De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat er ook in monumentale panden energiebesparende maatregelen worden genomen. Om dit te stimuleren is er de Utrechtse Restauratiefonds-hypotheek.

De Utrechtse Restauratiefonds-hypotheek kan aangevraagd worden voor panden die niet gebruikt worden als hoofdverblijf. Voorbeelden zijn panden in eigendom van stichtingen, verenigingen of bedrijven, maar denk ook aan particuliere beleggers, verhuurders en eigenaren van tweede woningen. Eigenaren die het monument gebruiken als hoofdverblijf komen niet in aanmerking, voor eigenaar-bewoners is het mogelijk om de reguliere duurzaamheidslening bij de gemeente aan te vragen.

De panden die in aanmerking komen zijn: 

  • Rijksmonumenten
  • Gemeentelijke monumenten
  • Beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten

Bedrag
De hoogte van de Utrechtse Restauratiefonds-hypotheek (energiebesparing) is afhankelijk van de subsidiabele kosten, die de gemeente vast stelt. 

Het maximumbedrag van de Utrechtse Restauratiefonds-hypotheek (energiebesparing) is 25.000 euro per monument. Voor grote monumentale gebouwen met een bruto inhoud van 10.000 m3 en voor complexen (bijvoorbeeld hofjes) geldt een maximum van de lening van 100.000 euro. Het minimumbedrag van de Utrechtse Restauratiefonds-hypotheek (energiebesparing) is 10.000 euro.

Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op de website van de aanbieder van deze lening.