Ga jij al slim om met water in en om je huis?

Publicatiedatum: 16 augustus 2023

Slim omgaan met water wordt steeds belangrijker. Wij geven je slimme tips hoe je regen- en drinkwater anders kan gebruiken in en om je woning.

Regenwateropvang
Installeer een regenton of regenwateropvangsysteem in je tuin. Regenwater is kalkvrij. Daarom is het heel geschikt voor het wassen van je ramen of auto. Ook planten en bloemen houden meer van kalkvrij water.

Waterzuinige apparaten
Vervang oude apparaten door waterbesparende modellen. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine en vaatwasser met een energie- en waterzuinig label. Deze apparaten verbruiken minder water per beurt, wat kan helpen om water te besparen.

Waterbewust
Daag jezelf en anderen uit om water te besparen! Douche korter, sluit de kraan tijdens het tandenpoetsen en let op het watergebruik bij bijvoorbeeld afwassen. Kleine veranderingen in het dagelijks leven kunnen een groot verschil maken in de hoeveelheid water die je verbruikt.

Grijswatersysteem
Overweeg de installatie van een grijswatersysteem in je huis. Grijswater komt van badkuipen, douches, wastafels en wasmachines. Het kan worden opgevangen, gefilterd en gebruikt worden voor het besproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet. Vraag een professional om te zien of een grijswatersysteem geschikt is voor jouw woning.

Groene tuin en groen dak
Een groene tuin en een groen dak helpen het regenwater vast te houden en langzaam af te voeren, waardoor wateroverlast en overbelasting van riolen minder wordt.