Hoge energierekening: wat verandert er in 2022?

Wat verandert er in 2022 aan jouw energierekening, en wat doet de overheid om de hoge energieprijzen te compenseren?

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen, waardoor de energierekening voor veel mensen een stuk hoger uitvalt. Het kabinet gaat dit gedeeltelijk compenseren via de energiebelastingen. Wat zijn de gevolgen voor jouw energierekening, en waar moet je op letten als je een nieuw energiecontract afsluit?

Lagere energiebelasting
De tarieven van stroom en gas bestaan uit twee delen: de marktprijs en de energiebelastingen. Door de flinke stijging in de marktprijs ben je meer geld kwijt aan energie. Dit jaar verlaagt het kabinet de energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld gas- en stroomverbruik betaalt hierdoor zo’n € 400 minder belasting dan in 2022. Hiermee compenseert het kabinet een deel van de hogere marktprijzen.

Energieleveranciers vergelijken is belangrijk
Hoe veel je merkt van de prijsstijgingen, hangt af van het soort contract dat je hebt:

  • Heb je de prijs voor je energierekening voor langere tijd vastgelegd in een contract, dan merk je niet zoveel van de prijsstijgingen.
  • Loopt je contract binnen zes maanden af of heb je een contract met variabele tarieven, check dan op tijd de einddatum van je contract en start met vergelijken. Doe je niets, dan gaat je contract namelijk automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele prijzen. Stap je over, kijk dan ook naar de duurzaamheid van de energieleveranciers.

Vastleggen energiecontract
Als je nu een nieuw jaarcontract afsluit, betaal je al snel meer dan als je dat een half jaar geleden had gedaan. Het kan slim lijken om een contract voor langere tijd vast te leggen om verdere prijsstijgingen voor te zijn. Toch is het belangrijk om hier goed over na te denken. Als de tarieven in de toekomst dalen, zit je voor langere tijd vast aan een (misschien onnodig) hoog tarief.

Meer informatie?
Kijk hier wat jij nog meer kunt doen om je energierekening naar beneden te brengen.