Chat with us, powered by LiveChat

Snel inzicht in je energieverbruik

Een energieverbruiksmanager is een slimme display of app waarop je van dag tot dag ziet hoeveel gas of stroom je verbruikt. Zo’n slim scherm maakt energie besparen een stuk makkelijker en leuker. Milieu Centraal zet de verschillende soorten verbruiksmanagers op een rij, en helpt je een goede keuze te maken.

Door de komst van slimme meters zijn er veel nieuwe apparaten en apps op de markt gekomen die inzicht geven in jouw energieverbruik. Sommige van deze slimme schermen tonen alleen elektriciteitsverbruik of gasverbruik, andere laten beide zien. Dat kan per dag, week of maand zijn, of zelfs het verbruik van dat moment. Via sommige energieverbruiksmanagers kun je ook apparaten aan- en uitzetten.

Grote verschillen zijn er ook in de manier waarop de verbruiksmanagers informatie tonen: een schermpje dat thuis aan de muur hangt, of via een website waarop je moet inloggen. En ook de prijzen lopen uiteen.

Display + slimme meter

Er zijn al veel verschillende energieverbruiksmanagers op de markt en in de nabije toekomst komen er naar verwachting meer bij. De energieverbruiksmanager zit in de lift door het besluit om alle oude gasmeters en elektriciteitsmeters in Nederlandse huizen te vervangen door de zogeheten slimme meter.

De slimme meter toont net als je huidige meter alleen de actuele meterstanden. Het ‘slimme’ van de slimme meter is dat je die verbruiksgegevens digitaal kan verzenden:

  • aan de netbeheerder, die daardoor makkelijker (maar alleen op wettelijk bepaalde momenten) jouw verbruikscijfers kan nagaan;
  • aan energieverbruiksmanagers in de vorm van een schermpje thuis (dat de informatie daar ophaalt) of een website (je kunt na inloggen jouw eigen energieverbruik inzien).

Bekijk het overzicht van energieverbruiksmanagers

Besparen met een slimme display
Heeft je verwarming overuren gedraaid of slurpen je apparaten wel erg veel stroom? Je ziet het meteen op je slimme display of app. Milieu Centraal heeft een handig overzicht gemaakt van de slimme schermen die op de markt zijn en wat ze kunnen.

Makkelijker energie besparen
Lagere energiekosten, minder milieu-impact: energie besparen heeft verschillende voordelen. Om slim energie te besparen, moet je eerst weten wanneer jouw huishouden veel energie verbruikt, en waaraan. Dat doen energieverbruiksmanagers. Ze laten het zien in een verbruiksoverzicht en helpen je doelen te stellen en die te bereiken. Je ziet direct jouw energieverbruik dalen als je de verwarming lager zet en de lichten uit doet in kamers waar niemand is.

De besparing hangt af van wat jouw energieverbruiksmanager kan laten zien, hoe vaak je er op kijkt, en hoe gemotiveerd je bent om te gaan besparen. Gemiddeld is de besparing zo’n 3 procent op het stroomverbruik en 3 procent op het gasverbruik. Bij een gemiddelde energierekening komt de besparing neer op zo’n € 50

Als je de energieverbruiksmanager wilt gebruiken voor energiebesparing, komen onderstaande eigenschappen van pas bij het maken van een keuze.

Gas en stroom meten
Kies een type dat zowel gas- als stroomverbruik laat zien; je kunt immers zowel via verwarming en warm water, als via apparaten energie besparen.

Periodes vergelijken
Kies een energieverbruiksmanager waarmee je zelf periodes kunt kiezen en vergelijken. Vergelijk het energieverbruik van dit weekend met het weekend waarin je een feestje gaf, of deze winter met een strenge winter eerder, of vergelijk het verbruik op een werkdag, met dat op een vrije dag die je benutte voor grote schoonmaak.

Aflezen per korte periode of moment
Informatie over de periodes en momenten waarop je veel energie verbruikt, helpt bij het uitzoeken waaraan jouw energie opgaat, en wat het effect is als je energie gaat besparen. Kies daarvoor een energieverbruiksmanager die het verbruik per dag, per uur of zelfs van dat moment kan weergeven.

Inzicht waar energie aan op gaat
Als je ziet waar jouw gas of elektriciteit aan opgaat, kun je gerichter aan de slag met energie besparen. Een slimme display die laat zien door welk apparaat of in welke kamer het (hoge) verbruik wordt veroorzaakt, kan daarbij helpen.

Opties voor een streefverbruik en bespaardoelen
Houd je van een wedstrijdje, wil je gewoon resultaatgericht bezig, of lekker fanatiek besparen? Overweeg dan een energieverbruiksmanager waarin je een streefverbruik of specifieke bespaardoelen kunt opgeven. Zulke verbruiksmanagers laten zien hoe dicht je het doel al bent genaderd, en geven soms tips om het doel te halen.

Inzicht dat bij jou past
Kies een energieverbruiksmanager die aansluit op jouw dagelijkse gewoonten, dan maak je er het snelst zo goed mogelijk gebruik van. Doe je alle digitale dingen via je smartphone of tablet? Dan is een energieverbruiksmanager in de vorm van een app een slimme keuze. Zit je vooral achter de laptop of pc met internet, dan spreekt een webpagina waarop je kunt inloggen je misschien meer aan.

En wil je juist niet (weer) achter de computer of op internet? Overweeg dan een display (scherm) dat je thuis aan de muur kunt hangen, bijvoorbeeld bij de thermostaat.

Bewaak je privacy
Welke energieverbruiksmanager je ook kiest, elk type gebruikt informatie over jouw gas- en stroomverbruik. Die gegevens worden opgeslagen zodat je ze later kunt gebruiken.

We kunnen niet achterhalen of (en welke) energieverbruiksmanagers verbruiksinformatie delen met anderen voor bijvoorbeeld aanbiedingen van producten. In principe is dat alleen toegestaan met jouw toestemming. Lees dus de kleine lettertjes (voorwaarden en andere aankoopinformatie) zorgvuldig, en informeer bij de producent of aanbieder van de energieverbruiksmanager, of die jouw gegevens gebruikt en, zo ja, waarvoor precies.

Ook rond de slimme meter speelt privacy een belangrijke rol, waarvoor wettelijke regels gelden. Meer daarover staat op Slimme meter.

Energieverbruik bijhouden via website energiebedrijf
Bij sommige energiebedrijven kan je op internet jouw energieverbruik volgen (Delta, Greenchoice, Eneco, Nuon, Oxxio en Essent). Je moet daarvoor de website van de energieleverancier bezoeken, en inloggen op jouw persoonlijke webpagina.

Energiemetertjes voor apparaten
De eerste apparaatjes die energieverbruik konden meten, zijn nog steeds op de markt: energiemetertjes voor apparaten. Zo’n energiemeter steek je in het stopcontact, en vervolgens de stekker van het apparaat in de energiemeter. Het apparaatje meet vervolgens hoeveel stroom het apparaat verbruikt als het aan of op stand-by staat. Je kunt de energiemeter gebruiken om uit te vinden hoeveel elektriciteit een wasbeurt kost, of hoeveel stroom een apparaat op stand-by opmaakt in een dag (bijvoorbeeld je computer of audio-set).

Wil je een groep apparaten tegelijkertijd meten? Dat kan door deze aan te sluiten op een stekkerdoos, en de stekker daarvan in de energiemeter te stoppen.

Er zijn veel verschillende merken en typen energiemetertjes voor apparaten. Ze verschillen vooral in nauwkeurigheid en bedieningsgemak. Energiemetertjes voor apparaten zijn te koop bij elektronicawinkels, bouwmarkten en webwinkels. De prijzen variëren van een tientje tot enkele tientallen euro’s.

Bekijk het overzicht van energieverbruiksmanagers

 

Ontdek het brede aanbod aan energieverbruiksmanagers

Overzicht energieverbruiksmanagers