Chat with us, powered by LiveChat

Kijk terug: de informatiebijeenkomst ‘Stap voor stap naar aardgasvrij IJsselstein’

De gemeente IJsselstein werkt momenteel hard aan het ontwikkelen van de Transitievisie Warmte. Het visiestuk voor een duurzaam en energieneutraal IJsselstein in 2050. Deze visie moet in december worden ingediend. Om ook inwoners actief te betrekken bij dit proces, organiseerde de gemeente op 5 juli de informatiebijeenkomst ‘Stapsgewijs naar een aardgasvrij IJsselstein’. Een energieke en interactieve bijeenkomst met veel vragen, volop interactie en een flinke dosis inhoudelijke informatie.

Stapsgewijs naar aardgasvrij

Projectleider Bas Spekreijse van de gemeente IJsselstein trapte af, waarna wethouder Peter Bekker uitleg gaf over de ambities en het proces. Kern van zijn verhaal was dat we in IJsselstein geen overhaaste beslissingen willen nemen. Er zal eerst goed onderzoek worden gedaan naar wat de mogelijkheden zijn. Stap voor stap naar IJsselstein aardgasvrij. Het is voor gemeenten niet verplicht om vóór 2030 al huizen of gebouwen aardgasvrij te maken. De gemeente mag zelf bepalen wanneer dit gebeurt. Focus zal in IJsselstein in eerste instantie gaan liggen op het besparen van energie en het isoleren van de woningvoorraad. En uiteraard kijken naar kansen voor duurzame opwek en alternatieven voor verwarming.

Inhoud

Na de introductie ging adviesbureau DWA dieper in op de technische aspecten van de uitdaging. Zij legden uit waarom het belangrijk is dat we aardgasvrij worden, op welke wijze er onderzocht wordt welke duurzame warmtebronnen aanwezig zijn in IJsselstein, en hoeveel warmte IJsselstein precies nodig heeft. Ook gaven ze een kijkje in de technische keuzes en oplossingen voor duurzaam en toekomstbestendig wonen.

Vervolg

In de komende maanden gaat adviesbureau DWA samen met de gemeente verder aan de slag met het uitwerken van de Transitievisie Warmte. Tijdens dit proces zullen we inwoners actief blijven betrekken. Dit doen we met twee interactieve bewonersbijeenkomsten in september en oktober. Naast dat we dieper ingaan op thema’s als het duurzame wijkinitiatief en wat kunt u al zelf doen met uw woning, nemen wij u zoveel mogelijk mee in de inzichten en ontwikkelingen van de Transitievisie Warmte.

Bekijk hieronder de bijeenkomst terug.
Of kijk op de FAQ voor de meest gestelde vragen.