Je huis natuurvriendelijk verduurzamen

Publicatiedatum: 27 mei 2024

Bij het verduurzamen van je huis is het belangrijk om rekening te houden met de natuur. Sommige maatregelen kunnen invloed hebben op kwetsbare en beschermde diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan vleermuizen die in de spouwmuur leven of vogels die een nestje onder de dakpannen hebben. 

Bij het natuurvriendelijk isoleren van je woning wordt er rekening gehouden met beschermde diersoorten. Je voorkomt dat deze dieren worden verstoord of gedood tijdens de werkzaamheden. Dit staat in de Omgevingswet. Zo zorgt de Rijksoverheid ervoor dat diersoorten, tijdens isolatie of andere energiebesparende maatregelen, beschermd worden.

Wat houdt dit in voor mij?

Wil je je huis isoleren of verduurzamen? Dan gelden de regels van de Omgevingswet ook voor jou. Er zijn veel verduurzamende maatregelen waar je rekening moet houden met diersoorten. Voorbeelden zijn het plaatsen van zonnepanelen waardoor vogelnesten mogelijk verstoord worden of het isoleren van de spouwmuur waar mogelijk vleermuizen of andere vogelsoorten zitten.

Wil je ook energie besparen én de natuur beschermen? Neem dan contact op met een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

Wat doet een isolatiebedrijf?

  1. Geeft voor het isoleren vogels en vleermuizen de kans om uit de woning te vertrekken.
  2. Zorgt dat er ook ná isolatie genoeg plekken zijn voor vogels en vleermuizen.
  3. Zorgt voor de melding voor de ontheffing van de Wet natuurbescherming.

Aan de slag

Bekijk hier welke bedrijven al natuurvriendelijk isoleren in provincie Utrecht.

www.natuurvriendelijkisoleren.nl