Koel huis in de zomer? Kies voor zonwering!

Wordt het bij jou in huis te warm in de zomer? Kies dan voor zonwering: een energiezuinige manier van koelen.

Publicatiedatum: 25 mei 2022

Op warme dagen hou je de zomerse hitte natuurlijk het liefst buiten de deur! Voor verkoeling in huis kan je kiezen voor een airconditioning of ventilatoren, maar die vreten veel energie. Zonwering is een energiezuinigere manier om in de zomer te zorgen voor verkoeling in huis. We zetten de verschillende types zonwering voor je op een rijtje.

Zonwering buiten
Plaats je je zonwering buiten je huis, dan levert dat twee keer zoveel verkoeling op dan binnenzonwering. Er zijn verschillende typen zonwering voor buiten, zoals zonneschermen, luifels, markiezen, screens, buitenjaloezieën en luiken. Luiken sluiten de ramen volledig af, waardoor er geen warmte binnenkomt en je al snel 12% minder warmte binnenlaat. Zoek je een goedkoop alternatief? Plaats dan een grote parasol of doek voor het raam om voor schaduw te zorgen. Er bestaan bijvoorbeeld (waterbestendige) doeken die je eenvoudig kunt vastmaken aan een schutting, muur, boom of paal.

Zonwering binnen
Heb je geen mogelijkheid voor zonwering buiten, kijk dan naar binnenzonwering. Door bijvoorbeeld je woning goed te isoleren, hou je de kou in de winter en de warmte in de zomer buiten. Ook kun je binnen luxaflex, jaloezieën en gordijnen ophangen en die overdag dichthouden. Is je glas aan vervanging toe? HR++ glas houdt ongeveer 80% van de warmtestraling tegen en kun je goed combineren met bijvoorbeeld buitenzonwering.

Natuurlijke zonwering

De natuur zorgt ook voor zonwering. Vervang je stenen in je tuin voor groen, dan levert dat ook verkoeling op voor je huis. Plant bijvoorbeeld een boom voor een raam, of plant een klimop tegen je huis aan.  Zo schijnt de zon minder op je buitenmuren, en dat zorgt ervoor dat de temperatuur binnen naar beneden gaat. Let wel goed op het type klimop dat je plant, want door sommige klimops kunnen het hout of je voegen beschadigen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een expert.