Maak je zonnepanelen klaar voor de zon!

Tijd om je zonnepanelen op te frissen, zodat ze zoveel mogelijk energie uit de zon kunnen halen.

De lente en zomer zorgen voor zo’n driekwart van je jaarlijkse opbrengst. Waarom is het onderhouden van je zonnepanelen zo belangrijk, en hoe houd je ze schoon?

Check de opbrengst

Kijk allereerst regelmatig naar de opbrengst van je zonnepanelen. Meestal kan dit met een app. Door dit in de gaten te houden, merk je eventuele beschadigingen of defecten sneller op. Hierdoor zorg je niet alleen voor een hoger rendement, maar ook voor een extra lange levensduur.

Maak je zonnepanelen schoon

Ondanks de regen die je zonnepanelen regelmatig schoonspoelt, kan er wat vuil blijven zitten. Door vuil en vogelpoep vangen zonnepanelen minder licht op, waardoor ze minder goed presteren en de opbrengst omlaag gaat. Je rendement stijgt zo’n 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt. Dit is niet heel veel, maar elk procent extra rendement is mooi meegenomen.

5 tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

De kosten voor het inhuren van een schoonmaakbedrijf wegen vaak niet op tegen de (extra) opbrengst, daarom kun je je zonnepanelen beter zelf schoonmaken. Maar let op: controleer eerst of dit veilig kan. Hieronder vijf handige tips bij het schoonmaken van je zonnepanelen:

 1. Doe het veilig!
 • Heb je een plat dak en is jouw dak veilig om op te gaan zonder valgevaar? Dan kan je in de meeste gevallen veilig aan de slag.
 • Is het te risicovol om je dak op te gaan? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen op afstand schoon te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt er in ieder geval voor dat je het belangrijkste vuil verwijdert.
 1. Gebruik de juiste materialen
  Maak gebruik van een zachte doek, een spons en water. Let goed op dat je geen harde of schadelijke materialen gebruik zoals een schuurspons, een harde borstel, schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit. Dit tast namelijk de zonnecellen aan.
 2. Zet de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling
  Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar zet voor de zekerheid de omvormer uit en laat de bekabeling liggen.
 3. Maak de panelen na een regenbui of ’s morgensvroeg schoon
  Als de zonnepanelen droog zijn, kun je tijdens het schoonmaken krassen achterlaten in de coating. Maak de panelen daarom schoon als ze nat zijn.
 4. Gebruik regenwater, gedemineraliseerd of osmosewater
  Gedemineraliseerd of osmosewater is water waar alle zouten (mineralen) uit verwijderd zijn, zodat je geen kalkvorming op de zonnepanelen kan krijgen.

Meer informatie?

Lees hier meer over zonnepanelen.