Aardgasvrij wonen

Onze woningen in 2050 helemaal aardgasvrij. Dat klinkt nog ver weg, maar we kunnen niet wachten. Hoe gaat dat werken? Moet je nu al iets doen en wat dan?

Ben je benieuwd of jouw huis al van het gas af kan? Aardgasvrij wonen begint met goede isolatie. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk te isoleren zijn. En benut iedere verbouwing en onderhoud aan je huis om de isolatie te verbeteren.

In 6 stappen van het gas af

Milieu Centraal heeft 6 stappen gemaakt hoe je van het gas af kan. Tip: vraag bij jouw gemeente wat de plannen voor jouw wijk zijn voor de overstap naar duurzame warmte.

Stap 1. Check de isolatie

Hoe is de isolatie van jouw huis? Leer je huis kennen en check de isolatie in je dak, buitenmuren en de vloer van de begane grond (kruipruimte), en het soort glas in de ramen. Milieu Centraal heeft een online Isolatie Zelfscan hoe je dat doet. Is jouw huis in 2000 of later gebouwd? Dan is het al goed geïsoleerd en kun je door naar stap 3.

Stap 2. Verbeter de isolatie

Om je huis aardgasvrij te maken heb je deze isolatie nodig:

Met deze isolatie heb je een stuk minder energie nodig om je huis te verwarmen. Ook kun je jouw huis dan warm krijgen met water van zo’n 50 graden: dat is nodig om een warmtepomp te kunnen gebruiken.

Stap 3. Check en verbeter de ventilatie

Slim ventileren is nodig voor een prettig en comfortabel huis. Lucht die binnenkomt via naden en kieren, of door gewone roosters of open raampjes, zorgt voor koude tocht. In een aardgasvrij huis dat je met lagere temperatuur verwarmt (bijvoorbeeld met een warmtepomp), voelt dat al snel onprettig aan. Met slimme ventilatie heb je geen last van kou en tocht in huis.

Stap 4. Check de radiatoren

Ga je de cv-ketel op aardgas vervangen door duurzame verwarming (bijvoorbeeld een warmtepomp), of krijg je straks een warmtenet op lage temperatuur? Dan moet je weten of je radiatoren ‘groot genoeg’ zijn voor lagere temperaturen. Als ze te klein zijn, kunnen ze niet voldoende warmte afgeven. Milieu Centraal heeft meer informatie over lage temperatuur verwarming.

Stap 5. Ga elektrisch koken

Elektrisch koken is één van de laatste stappen. Met koken verbruik je niet zo veel energie, zo’n 2 tot 3 procent van je jaarlijkse gasverbruik. Ga je voor een nieuwe keuken? Kies meteen voor elektrisch koken op inductie.

Stap 6. Vervang je cv-ketel

Wil je alvast minder gas gaan gebruiken? Dan kun je ook een hybride warmtepomp nemen naast je cv-ketel.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee aan energiebesparing. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Helemaal van gas los

Henk en Ingrid nemen je mee in hun ontdekkingsreis om hun huis aardgasvrij te maken. En, wat denk je? Zijn ze al van gas los?