Chat with us, powered by LiveChat

Aardgasvrij wonen

Onze woningen in 2050 helemaal aardgasvrij. Dat klinkt nog ver weg, maar we kunnen niet wachten. Hoe gaat dat werken? Moet je nu al iets doen en wat dan? En wat doet je gemeente?

In het internationale Klimaatakkoord spraken 197 landen af om de opwarming van de aarde te beperken. Nederland maakte die afspraak ook. Eén van de maatregelen is dat we stoppen met aardgas om te koken en huizen te verwarmen. De overheid gaf alle gemeentes in Nederland de opdracht om voor 2021 een plan te maken hoe ze dat willen doen. Want ze kunnen natuurlijk niet zomaar gas uit een buurt of stad weghalen. Er moet een alternatief voor aardgas komen dat voor bewoners ook betaalbaar is.

Hoe gaan we koken en huizen verwarmen?

Als er geen gasaansluiting meer is, zullen we alternatieven moeten hebben. Koken kan bijvoorbeeld ook elektrisch én zuinig met een inductiekookplaat. En elektriciteit kan ook je huis verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, een klimaatvriendelijk alternatief voor aardgas. Maar ook met een warmtenet kunnen we huizen verwarmen. Er lopen dan leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt dat de huizen verwarmt. Zoals stadverwarming, maar dan zonder gas.

Het kan slim zijn om alvast iets te doen

We nemen in Nederland tot 2050 de tijd om helemaal zonder aardgas te wonen. Iedere gemeente pakt dat wijk voor wijk en in eigen tempo op. Elke gemeente kan dat ook op een andere manier doen. Maar los van wat je gemeente van plan is en al doet, kan je ook zelf aan de slag om aardgasvrij te wonen. En dat hoeft niet allemaal ineens. Het kan stap voor stap. De overheid stimuleert aardgasvrij wonen zelfs met subsidies en aantrekkelijke regelingen. Ontdek waar je al kan beginnen en hoe je stappen maakt naar wonen zonder aardgas. Met kleine en grotere maatregelen.

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee aan energiebesparing. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Helemaal van gas los

Henk en Ingrid nemen je mee in hun ontdekkingsreis om hun huis aardgasvrij te maken. En, wat denk je? Zijn ze al van gas los?

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis