Chat with us, powered by LiveChat

Je dak isoleren

Een lagere energierekening én een warmer huis. En ook nog beter voor het milieu. Goed idee, je dak isoleren!

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. De meeste daken in Nederland zijn nog matig geïsoleerd en 20% van de huizen heeft zelfs helemaal nog geen isolatie in het dak. En het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Het is beter voor het milieu en je woning verliest minder warmte. Je hoeft dus ook minder te stoken. En dat scheelt gas en CO2-uitstoot. Daarnaast is je bovenverdieping ook koeler in de zomer.

Dakisolatie geeft de grootste energiebesparing

Van alle verbeteringen aan je huis bespaar je met dakisolatie de meeste energie. Je bespaart elk jaar 800 gas als je van geen naar goede dakisolatie gaat bij een gemiddelde tussenwoning met verwarmde zolder. Kijk maar eens wat goede dakisolatie je kost en oplevert. In dit overzicht zie je dat voor dakisolatie met een goede isolatiewaarde (Rc 4) in een tussenwoning. Wat je echt bespaart, hangt natuurlijk af van je stookgedrag.

Kosten (éénmalig) Besparing per jaar (m³ gas) Besparing in euro*
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) € 4.000 800 m³ € 800
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) € 4.000 420 m³ € 420
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) € 600 440 m³ € 440
Isoleren plat dak € 3.000 660 m³ € 660

* Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van 1 euro per m³ gas. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS-gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.

Aan de slag met dakisolatie

Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren:

  • Platte daken isoleer je aan de buitenzijde. Je kunt dit het beste laten doen door een isolatiebedrijf. Het risico op rotend dakhout, schimmel of vochtproblemen is namelijk groot.
  • Schuine daken zijn zowel van binnen als van buiten te isoleren. Je kunt een schuin dak goed zelf isoleren. Isolatie aan de buitenzijde levert de beste isolatiewaarde, omdat het goed aansluit.
  • Heb je een zolder die je niet verwarmt? Dan kan je de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder de zolder isoleren.
  • Heb je een groen dak met vegetatie? Dat isoleert niet genoeg, dus isolatie blijft nodig.
  • En heeft jouw dak asbest? Dan kan je verwijderen ervan heel goed combineren met het isoleren van je dak. Vraag dit na bij het bedrijf dat je daarvoor inschakelt.

Er zijn ook veel verschillende materialen voor dakisolatie. Voor het milieu maakt het niet zoveel uit welk materiaal je kiest. Als het maar een hoge isolatiewaarde (Rc) heeft. Kies voor een Rc-waarde van 4 of meer. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer je bespaart. En gebruik het liefst isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk. Met dit bewijs van kwaliteit weet je zeker dat je het dak isoleert met goedgekeurd en veilig materiaal.

Dakisolatie aan de buitenkant van je huis: vraag een vergunning of ontheffing aan

Bij dakisolatie aan de buitenkant verandert er soms wat aan de buitenkant van het huis. Je hebt dan een vergunning van de gemeente nodig. Vraag die vergunning aan op omgevingsloket.nl.

Dieren als de huismus, de gierzwaluw en alle vleermuissoorten zijn beschermd onder de Wet natuurbescherming. Bij het isoleren van je huis loop je het risico deze dieren te verstoren of zelfs te doden. Daarmee kunnen ze uit jouw buurtje verdwijnen. Wanneer zulke dieren een nest of verblijfplek hebben in jouw dak of de spouwmuur is een ontheffing nodig op de Wet natuurbescherming. Isoleer je alleen de binnenkant van het dak? Dan heb je geen vergunning nodig, tenzij je iets verandert aan de draagconstructie. Maar hoe weet je of deze (verborgen) dieren ook bij jou zitten? Binnen de gemeente Utrecht kun je gemakkelijk en goedkoop bekijken of beschermde dieren in (de buurt van) je woning leven. Door deze ‘natuur in je buurtkaart’ te checken, kom je erachter! Ontheffing nodig? Doe de aanvraag voor de ontheffing op de Wet natuurbescherming bij de Provincie.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis