Chat with us, powered by LiveChat

Je dak isoleren

Een lagere energierekening én een warmer huis. En ook nog beter voor het milieu. Goed idee, je dak isoleren!

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. De meeste daken in Nederland zijn nog matig geïsoleerd. En het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Het is beter voor het milieu en je woning verliest minder warmte. Je hoeft dus ook minder te stoken. En dat scheelt gas en CO2-uitstoot. Daarnaast is je bovenverdieping ook koeler in de zomer.

Dakisolatie geeft de grootste energiebesparing

Van alle verbeteringen aan je huis bespaar je met dakisolatie de meeste energie. Elk jaar 1.000 m3 gas bij een gemiddelde eengezinswoning met verwarmde zolder. Kijk maar eens wat goede dakisolatie je kost en oplevert. In dit overzicht zie je dat voor dakisolatie met een zeer goede isolatiewaarde (Rc 4) bij een woning van gemiddelde omvang met 3 bewoners en een hr-combiketel. Wat je echt bespaart, hangt natuurlijk af van je stookgedrag.

Woningtype Kosten (éénmalig) Besparing per jaar Terugverdientijd
Tussenwoning € 4.000 € 500 8 jaar
Twee-onder-één-kap € 4.600 € 550 8 jaar
Vrijstaande woning € 8.300 € 1.000 9 jaar

Aan de slag met dakisolatie

Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren:

  • Platte daken kun je het beste aan de bovenkant isoleren. Isolatie aan de onderkant geeft een groot risico op dakrot.
  • Schuine daken zijn zowel van binnen als van buiten te isoleren. Isolatie aan de buitenzijde levert de beste isolatiewaarde, omdat het goed aansluit.
  • Heb je een zolder die je niet verwarmt? Dan kan je de zoldervloer of het plafond van de verdieping onder de zolder isoleren.
  • Heb je een groen dak met vegetatie? Dat isoleert niet genoeg, dus isolatie blijft nodig.
  • En heeft jouw dak asbest? Dan kan je verwijderen ervan heel goed combineren met het isoleren van je dak. Vraag dit na bij het bedrijf dat je daarvoor inschakelt.

Er zijn ook veel verschillende materialen voor dakisolatie. Voor het milieu maakt het niet zoveel uit welk materiaal je kiest. Als het maar een hoge isolatiewaarde (Rc) heeft. Kies voor een Rc-waarde van 4 of meer. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer je bespaart. En gebruik het liefst isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk. Met dit bewijs van kwaliteit weet je zeker dat je het dak isoleert met goedgekeurd en veilig materiaal.

Soms heb je voor dakisolatie een vergunning nodig

Bij dakisolatie aan de buitenkant verandert er wat aan de buitenkant van het huis. Je hebt dan een vergunning van de gemeente nodig. Vraag die vergunning aan op omgevingsloket.nl. Soms is er een ontheffing nodig op de Wet natuurbescherming. Dit is het geval als er vogels of vleermuizen een nest of verblijfplek hebben in de spouwmuur. Isoleer je alleen de binnenkant van het dak? Dan heb je geen vergunning nodig, tenzij je iets verandert aan de draagconstructie.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis