Je dak isoleren

Een lagere energierekening én een warmer huis. En ook nog beter voor het milieu. Goed idee, je dak isoleren!

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. De meeste daken in Nederland zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om dat te verbeteren. Je woning verliest minder warmte en je hoeft dus minder te stoken. Dat scheelt gas en CO2-uitstoot! Ook is je bovenverdieping koeler in de zomer.

Aan de slag met dakisolatie

Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren:

  • Platte daken isoleer je aan de buitenkant. Laat dit doen door een isolatiebedrijf. Het risico op rottend dakhout, schimmel of vochtproblemen is namelijk groot.
  • Schuine daken kun je van binnen en buiten isoleren. Je kunt een schuin dak goed zelf isoleren. Isolatie aan de buitenkant geeft de beste isolatiewaarde.
  • Heb je een zolder die je niet verwarmt? Dan kan je de zoldervloer of het plafond van de verdieping eronder isoleren.
  • Heb je een groen dak met vegetatie? Dat isoleert niet genoeg, dus isolatie blijft nodig.
  • En heeft jouw dak asbest? Dan kan je verwijderen ervan goed combineren met het isoleren van je dak. Vraag dit na bij een bedrijf.

Er zijn ook veel verschillende materialen voor dakisolatie. Kies voor materiaal met een hoge isolatiewaarde (Rc) van 4 of meer. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer je bespaart. En gebruik het liefst isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk. Dan is het goedgekeurd en veilig materiaal. Vooraf een zelfscan uitvoeren helpt je om te weten hoe goed de isolatie van jouw huis is en waar dit beter kan.

Dakisolatie geeft de grootste energiebesparing

Ga je van geen naar goede dakisolatie in een gemiddelde hoekwoning? Dan kost het isoleren ongeveer € 4.700. Je bespaart met deze investering € 500 tot 1.250 per jaar (420 m³ gas). Kijk wat goede dakisolatie je kost en oplevert. Milieu Centraal berekende het. In dit overzicht zie je dat voor een woning met een hr-combiketel en een isolatiewaarde van 4. Wat je echt bespaart, hangt van je stookgedrag af.

Woningtype Kosten – subsidie = dit betaal je
Tussenwoning € 4.500 – € 1.600 = € 2.900
Hoekwoning € 4.700 – € 1.700 = € 3.000
Twee-onder-één-kap € 5.000 – € 1.800 = € 3.200
Vrijstaande woning € 7.500 – € 2.700 = € 4.800

De kosten en de subsidie zijn een schatting. De kosten kunnen hoger zijn. Dit hangt af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren en jouw woonsituatie. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Woningtype Besparing per jaar bij gasprijs € 3 per m3 Besparing per jaar bij gasprijs € 1,20 per m3
Tussenwoning € 1.200 € 450
Hoekwoning € 1.250 € 500
Twee-onder-één-kap € 1.300 € 550
Vrijstaande woning € 2.000 € 800

De besparingen zijn berekend met 2 gasprijzen: € 1,20 en € 3. De gasprijs van € 1,20 is voor de lange termijn en is een voorspelling voor 2030. De huidige gasprijs is vaak hoger: € 1,50 tot € 3,00. Daardoor zijn de besparingen op korte termijn hoger.

Bron: Milieu Centraal

Vergunning nodig?

Bij dakisolatie aan de buitenkant verandert er soms iets aan je huis. Je hebt dan een vergunning van de gemeente nodig. Vraag die vergunning aan op omgevingsloket.nl.

Natuurvriendelijk isoleren

Wist je dat bij isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals de gierzwaluw, huismus of de dwergvleermuis? Dat is niet nodig! Vanaf medio 2024 mogen woningeigenaren in heel Nederland natuurvriendelijk isoleren. Je hebt hiervoor geen omgevingsvergunning meer nodig. Je bent geen tijd en geld kwijt aan langdurig en kostbaar ecologisch onderzoek.

Isolatiebedrijven zorgen dat er geen vogels of vleermuizen worden gedood. Door natuurvriendelijk te werken, krijgen vogels of vleermuizen de kans om te ontsnappen vóórdat wordt geïsoleerd. Er worden verblijfplaatsen gemaakt of er komen vervangende nestkasten. De isolatiebedrijven maken ook de verplichte melding. Je hoeft dat zelf niet te doen.

Wil je energie besparen én de natuur beschermen? Neem dan contact op met een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert.

Neem jouw huis onder de loep

Geef antwoord op een aantal vragen. Je krijgt dan online advies over maatregelen.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Bekijk ons overzicht met bedrijven die jou kunnen helpen verduurzamen.