Chat with us, powered by LiveChat

Tips om te besparen

Iedereen kan wat doen om energiezuiniger te wonen en te leven. Het is vaak een kleine moeite. Wat kan jij al doen?

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.830 kWh aan stroom. Dat komt neer op zo’n € 620 (prijspeil 2019). 40% van je energierekening gaat op aan verwarmingskosten. Alle apparaten en verlichting in huis zijn goed voor 30% van je rekening. En 10% gaat naar het gebruik van warm water. Bekijk deze simpele bespaartips die niet veel kosten en wél geld opleveren. Kleine moeite, groot resultaat!

Je huis slim verwarmen zonder te verspillen
 1. Hou alle deuren in huis dicht en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Zo bespaar je al gemiddeld € 240 per jaar. Tip: met een deurdranger van een paar euro gaan deuren automatisch dicht.
 2. Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld € 100 per jaar. Maar heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 3. Zet je thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je € 90 per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Of trek een trui aan.
 4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld € 160 per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
 5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld € 80 per jaar. Met een kruik warm je je bed lekker op.
Energiezuinig omgaan met apparaten en verlichting
 1. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit in plaats van stand-by.
 2. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++. Laat je niet misleiden door een A+ label. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is dit het minst zuinige label.
 3. Heb je een koelkast of vriezer van 8 jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima.
 4. Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
 5. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting. Een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp.
Besparen op warm water zonder in te leveren op comfort
 1. Douche 5 minuten. Zet de wekker, of haal een leuke waterdichte douchetimer in huis die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
 2. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Let daarom op de verpakking van de douchekop. Daarop staat vaak het waterverbruik vermeld.
 3. Installeer thermostaatkranen in huis. Dan is het water sneller op de gewenste temperatuur.
 4. Ga liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten.
 5. Zet een doorstroombegrenzer op kranen. Zo stroomt er minder water door de kraan en gebruik je ongemerkt ook minder.

Bron: Milieu Centraal en Gemeente Utrecht