Chat with us, powered by LiveChat

Tips om te besparen

Iedereen kan wat doen om energiezuiniger te wonen en te leven. Het is vaak een kleine moeite. Wat kan jij al doen?

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.479 kWh elektriciteit en 1.169 m³ gas. Ongeveer 80% van je gasverbruik gaat op aan je verwarming, de overige 20% aan het warme water in je keuken en badkamer. Je elektriciteitsverbruik hangt sterk af van het aantal apparaten dat je in huis gebruikt. Ook speelt mee hoe zuinig die apparaten zijn, en hoe zuinig je ze gebruikt. Je kunt soms met simpele handelingen snel besparen op je energierekening. Bekijk deze bespaartips die niet veel kosten en wél geld opleveren. Kleine moeite, groot resultaat!

Je huis slim verwarmen zonder te verspillen
 1. Verwarm niet je hele huis. Hou alle deuren in huis dicht en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Zo bespaar je al gemiddeld € 310 per jaar. Zet je alleen de verwarming in de slaapkamers uit, dan bespaar je € 100 per jaar. Tip: met een deurdranger van een paar euro gaan deuren automatisch dicht.
 2. Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld € 125 per jaar. Als je dat al een uur voordat je gaat slapen doet, bespaar je nog eens € 25 extra per jaar. Maar heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 3. Zet je thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je € 120 per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Of trek een trui aan.
 4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Als je dat vier dagen in de week doet, bespaar je gemiddeld € 120 per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
Energiezuinig omgaan met apparaten en verlichting
 1. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Koop een apparaat met een (donker)groen energielabel, want die zijn het zuinigst.
 2. Heb je een koelkast of vriezer van 10 jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima. Een oude koelkast of vriezer is namelijk zo’n energieverbruiker dat de energie die je bespaart ruim opweegt tegen de milieu-impact van het maken van een nieuwe koelkast of vriezer.
 3. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is, was op lage temperaturen en gebruik de eco-knop als je die hebt. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
 4. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting. Een ledlamp is tot 90% zuiniger dan een gloeilamp.
Besparen op warm water zonder in te leveren op comfort
 1. Douche 5 minuten. Zet de wekker, of haal een leuke waterdichte douchetimer in huis die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
 2. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Let daarom op de verpakking van de douchekop. Daarop staat vaak het waterverbruik vermeld.
 3. Installeer thermostaatkranen in huis. Dan is het water sneller op de gewenste temperatuur.
 4. Ga liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten.
 5. Zet een doorstroombegrenzer op kranen. Zo stroomt er minder water door de kraan en gebruik je ongemerkt ook minder.

Bron: Milieu Centraal en Gemeente Utrecht

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van € 1 per m³ gas. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS-gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.