Energiebesparende producten

Ook met een klein budget kun je je huis warmer houden en besparen op je rekening. Gebruik deze slimme producten. Laat je informeren bij een bouwmarkt of doe-het-zelfzaak.

Slimme producten voor energie besparen
 1. Radiatorfolie. Radiatorfolie plaatsen tussen de radiator en de buitenmuur voorkomt dat er warmte weglekt door de muur. Radiatorfolie is niet duur en makkelijk te bevestigen met magneetjes of tape. De folie kaatst de warmte terug de kamer in. Dat bespaart je per m2 € 30 (hoge gasprijs), of € 12 (lange termijn prijs).
 2. Radiatorventilator. Deze kun je bevestigen onder de radiator. Deze blaast de warmte de kamer in, zodat die sneller warm aanvoelt.
 3. Brievenbusborstel. Zo komt er minder kou door de brievenbus het huis in. Maak je daarnaast ook andere naden en kieren in je huis dicht, dan bespaar je per jaar € 220 (hoge gasprijs), of € 90 (lange termijn prijs).
 4. Tochtborstel. Heb jij nog een oude voordeur waar veel koude lucht langs komt? Bevestig een tochtborstel onder de buitendeur, zodat er geen koude lucht onder de deur door kan. Maak je daarnaast ook andere naden en kieren in je huis dicht, dan bespaar je per jaar € 220 (hoge gasprijs), of € 90 (lange termijn prijs).
 5. Tochtstrips. Tochtstrips bij de ramen en deuren zorgen ervoor dat er minder warmte kan ontsnappen via kieren. Laat onder binnendeuren een kier van 10 millimeter over voor ventilatie. Maak je daarnaast ook andere naden en kieren in je huis dicht, dan bespaar je per jaar € 220 (hoge gasprijs), of € 90 (lange termijn prijs).
 6. Waterbesparende douchekop. Die laat minder water door dan een normale douchekop, maar daar merk je niks van. Er wordt namelijk wat lucht bijgemengd, waardoor de straal even sterk is. Dat bespaart je per jaar € 65 (hoge gasprijs), of € 27 (lange termijn prijs).
 7. Waterbesparend mondstuk. Zet op de warmwaterkraan van de wasbakken en in de keuken een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen. Dat is de moeite waard, want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.
 8. Thermostaatkraan. Installeer een thermostaatmengkraan in de douche. Je verliest minder warm water tijdens het instellen van de juiste temperatuur. Ook in de keuken is een thermostatische mengkraan handig.
 9. Kozijnfolie. Deze speciale folie is niet duur. Je spant het voor de binnenkant van het glas en plakt het op het kozijn vast. Hiermee verbeter je de isolerende werking van het glas: van enkel glas maak je als het ware dubbel glas en van dubbel glas maak je HR-glas.
 10. Isoleer verwarmingsbuizen. Isoleer de verwarmingsleidingen die van je cv-ketel naar de radiatoren lopen. Doe dit alleen op de plekken die je niet verwarmt, bijvoorbeeld in de kruipruimte of op zolder. Zo gaat er onderweg geen warmte verloren. Tip: er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift.
 11. Infraroodpaneel. Met een infraroodpaneel verwarm je jezelf, niet de hele ruimte. Ze warmen heel snel op. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld handig op deze plekken:
 • badkamer: je zet hem alleen aan als je in de badkamer bent, de radiator kan uitblijven
 • werkkamer: de verwarming kan uit of lager, het paneel houdt je warm
 • boven de bank in de woonkamer: jij zit lekker in de stralingswarmte, de thermostaat kan een paar graden lager.

De besparingen zijn berekend met 2 stroomprijzen. Voor de korte termijn: 70 cent per kilowattuur (kWh). Voor de lange termijn: 22 cent per kilowattuur (kWh) Daardoor zijn de besparingen op korte termijn hoger.

Bron: Milieu Centraal