Chat with us, powered by LiveChat

Energielabel voor woningen

Welk energielabel heeft jouw huis of toekomstige woning? Kijk hier. Hoe energiezuinig is jouw huis en wat kan beter?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Van klasse A+++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). In 2015 kreeg elk huis in Nederland een voorlopig energielabel. Zo wil de overheid huiseigenaren helpen en stimuleren om energie te besparen. Zoek jouw energielabel op en zie meteen hoe zuinig jouw huis is.

Jouw huis verdient misschien een beter energielabel

Het voorlopig energielabel is gebaseerd op bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Dat geeft dus een idee van hoe energiezuinig het huis toen was. Misschien zijn er na de bouw zonnepanelen geplaatst of zijn de muren geïsoleerd. Die energiebesparende maatregelen zijn bij de overheid niet bekend en staan daarom niet in het voorlopig energielabel.

Huis verkopen? Zorg voor een definitief energielabel

Een huis met een beter energielabel verkoopt sneller en is meer waard. Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan heb je wel een definitief energielabel nodig. Het aanvragen van een definitief energielabel moet vanaf 1 januari 2021 altijd via een energieadviseur. De prijzen voor het vaststellen van het energielabel kunnen verschillen per energieadviseur. Het is daarom slim om altijd meerdere offertes op te vragen, zodat je een goede keuze kan maken. Een energieadviseur is te vinden via deze website. Op energielabel.nl kun je lezen hoe een aanvraag precies in zijn werk gaat.

Voor het registreren van een energielabel komt de energieadviseur langs om je huis op te nemen en vervolgens een energieprestatieberekening te maken. Gemiddeld neemt de woningopname tussen de 1,5 en 2 uur in beslag. Hoe lang de adviseur hiervoor nodig heeft, hangt af van de grootte van je huis en hoe makkelijk de kenmerken van jouw huis te vinden zijn. De energieadviseur registreert het label en jij krijgt hiervan een kopie.