Energielabel voor woningen

Welk energielabel heeft jouw huis of toekomstige woning? Bekijk het hier.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Van klasse A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Zoek jouw energielabel op en zie meteen hoe zuinig jouw huis is.

Jouw huis verdient misschien een beter energielabel

Een voorlopig energielabel is gebaseerd op bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Dat geeft dus een idee van hoe energiezuinig het huis toen was. Misschien zijn er na de bouw zonnepanelen geplaatst of zijn de muren geïsoleerd. Die energiebesparende maatregelen zijn bij de overheid niet bekend en staan daarom niet in het voorlopig energielabel.

Huis verkopen? Zorg voor een definitief energielabel

Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan heb je een definitief energielabel nodig. Het aanvragen daarvan moet via een energieadviseur. De prijzen voor het vaststellen van het energielabel kunnen verschillen per energieadviseur. Het is daarom slim om altijd meerdere offertes op te vragen, zodat je een goede keuze kan maken. Vind een energieadviseur via onze website. Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum.

De energieadviseur komt langs om je huis op te nemen en een energieprestatieberekening te maken. Dit duurt ongeveer 1,5 of 2 uur. Hoe lang de adviseur hiervoor nodig heeft, hangt af van de grootte van je huis en hoe makkelijk de kenmerken van jouw huis te vinden zijn. De energieadviseur registreert het label en jij krijgt hiervan een kopie.