Chat with us, powered by LiveChat

Energielabel voor woningen

Welk energielabel heeft jouw huis of toekomstige woning? Kijk hier. Hoe energiezuinig is jouw huis en wat kan beter?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Van klasse A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). In 2015 kreeg elk huis in Nederland een voorlopig energielabel. Zo wil de overheid huiseigenaren helpen en stimuleren om energie te besparen. Zoek jouw energielabel op en zie meteen hoe zuinig jouw huis is.

Jouw huis verdient misschien een beter energielabel

Het voorlopig energielabel is gebaseerd op bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Dat geeft dus een idee van hoe energiezuinig het huis toen was. Misschien zijn er na de bouw zonnepanelen geplaatst of zijn de muren geïsoleerd. Die energiebesparende maatregelen zijn bij de overheid niet bekend en staan daarom niet in het voorlopig energielabel. Jouw huis verdient dan een beter energielabel dan geschat.

Huis verkopen? Zorg voor een definitief energielabel

Een huis met een beter energielabel verkoopt sneller en is meer waard. Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan heb je wel een definitief energielabel nodig. Het aanvragen van een definitief energielabel moet vanaf 1 januari 2021 altijd via een energieadviseur. Een energieadviseur is te vinden via Centraal register techniek.

Voor het registreren van een energielabel komt een energieadviseur langs om de woning op te nemen en vervolgens een energieprestatieberekening te maken. Gemiddeld neemt de woningopname tussen de 1,5 en 2 uur in beslag.