Energieneutraal wonen

Je kunt stap voor stap energie besparen, maar ook in één sprong energieneutraal wonen. Wat betekent het voor jou om de energiemeter radicaal terug te draaien?

In een energieneutraal huis wek je zelf de energie op die je nodig hebt voor verwarming, warm water en ventilatie. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Je hebt waarschijnlijk nog wel stroom nodig van je energiebedrijf. Maar je levert ook stroom terug. Over een jaar gemeten kan er dan zelfs ‘nul-op-de-meter’ staan. Je betaalt dan niets voor stroom.

Hier is de toekomst

Een fijn huis met helemaal geen of een heel lage energierekening. Dat krijg je met een energieneutrale woning. Energieneutrale woningen bestaan al. Steeds meer huisbezitters bouwen hun bestaande woning om tot een energieneutraal huis. Want ook oudere huizen kunnen energieneutraal gemaakt worden. Dat kun je in 1 keer, maar ook stap voor stap (laten) doen.

Wonen in een energieneutraal huis

In zo’n huis tocht het niet, is het warm, zijn vloeren niet koud en wordt er steeds verse lucht aangevoerd. Kortom: het is heel comfortabel wonen in een energieneutraal huis. Wat komt erbij kijken? Je moet dan denken aan:

  • Zeer goed geïsoleerde daken, muren en vloeren
  • HR++ glas of triple glas
  • (Bijna) geen kieren
  • Een ventilatiesysteem, meestal met warmteterugwinning
  • Vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken: je warme water komt van een warmtepomp of een zonneboiler
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken
  • Meetapparatuur om te zien wat je opwekt en wat je verbruikt

Dit doet jouw buurt al

Kijk wie van jouw buren al een slim huis heeft en ga ook aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee aan energiebesparing. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.