Energieneutraal wonen
Je kunt stap voor stap energie besparen, maar ook in één sprong energieneutraal wonen. Wat betekent het voor jou om de energiemeter radicaal terug te draaien?
In een energieneutraal huis wek je zelf de energie op die je nodig hebt voor verwarming, warm water en ventilatie. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Je hebt waarschijnlijk nog wel stroom nodig van je energiebedrijf. Maar je levert ook stroom terug. Over een jaar gemeten kan er dan zelfs ‘nul-op-de-meter’ staan. Je betaalt dan niets voor stroom. Geef je zelfs meer stroom terug aan het elektriciteitsnet dan je afneemt? Dan heb je een energieleverende woning: het zuinige zusje van een nul-op-de-meterwoning.
Hier is de toekomst
Een fijn huis met helemaal geen of een heel lage energierekening. Dat krijg je met een energieneutrale woning. Energieneutrale woningen bestaan al. Sterker nog, vanaf 2021 moeten alle nieuw te bouwen huizen al bijna energieneutraal zijn. En steeds meer huisbezitters bouwen hun bestaande woning om tot een energieneutraal huis. Want ook oudere huizen kunnen energieneutraal gemaakt worden. Dat kun je in 1 keer, maar ook stap voor stap (laten) doen.
Wonen in een energieneutraal huis
In zo’n huis tocht het niet, is het gelijkmatig warm, zijn vloeren niet koud en wordt er steeds verse lucht aangevoerd. Kortom: het is heel comfortabel wonen in een energieneutraal huis. Wat komt erbij kijken om een huis energieneutraal te maken? Je moet dan denken aan:
- Zeer goed geïsoleerde daken, muren en vloeren
- HR++ glas of triple glas
- (Bijna) geen kieren
- Een ventilatiesysteem, meestal met warmteterugwinning
- Vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken: je warme water komt van een warmtepomp of een zonneboiler
- Zonnepanelen om stroom op te wekken
- Meetapparatuur om te zien wat je opwekt en wat je verbruikt
Er zijn mensen die de stap naar een energieneutraal huis al namen en hun ervaringen en tips graag met je delen.
Dit doet jouw buurt al
Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.
Krijg ik subsidie?
Soms betaalt de overheid mee aan energiebesparing. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.
Hoe kan ik het beste besparen?
Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.
Mijn Huis