Chat with us, powered by LiveChat

Wat komt er uit jouw stopcontact?

Echt groene stroom? Of toch sjoemelstroom? Check hier hoe duurzaam jouw stroom is.

Ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens hebben groene stroom. Een derde van deze groene stroom wordt in Nederland opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Dat is échte groene stroom. Wil je weten wat er uit jouw stopcontact komt? Doe de groene-stroom-checker. Je hoeft alleen maar je energiebedrijf in te vullen. Zo gedaan!

Niet alle groene stroom is écht groen

Energieleveranciers leveren je graag groene stroom. Met certificaten moeten ze dat ook bewijzen. Er is alleen niet genoeg groene stroom in Nederland. Er wordt niet genoeg duurzame energie opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Daarom hebben energieleveranciers een truukje bedacht: groene stroom op papier.

Energieleveranciers kopen groene certificaten uit andere landen

Vooral uit Noorwegen. Daar wekken ze alleen maar groene stroom op. Ze hebben dus ook geen certificaten nodig om dat te bewijzen. Er is een hele berg certificaten over die Nederlandse energieleveranciers voor een zacht prijsje kopen. Zo leveren ze je dus eigenlijk alleen maar groene stroom op papier. Grijze Nederlandse stroom die ‘vergroend’ is met een bewijs uit het buitenland. Er komt geen groene stroom uit Noorwegen naar jouw huis. En er is nergens in Nederland een windmolen of zonnepaneel jouw stroom aan het opwekken. Terwijl jij denkt dat je goed bezig bent.

Bron: HIER