Chat with us, powered by LiveChat

Dubbelglas kan nog beter

HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan dubbelglas en levert snel meer op. Zelfs als ramen nog niet aan vervanging toe zijn.

Zal je net zien. Zit je lekker op de bank te Netflixen, trekt die kou weer langs je nek. Brrr, hoe komt dat toch? Eigenlijk is het op meer plekken in huis vrij koud. Kijk dan eens naar isolatieglas. Dat isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft binnen en je energierekening gaat omlaag. Ook fijn: van herrie buiten heb je ook minder last.

Hoe meer plusjes, hoe meer warmte er binnenblijft

Weg met tocht en kou bij de ramen. Geen condens meer op de ramen. Minder energie verbruiken en het klimaat helpen omdat je minder CO2 uitstoot. Het zijn zomaar een paar redenen om te overwegen het glas in je huis te vervangen door HR++ glas of triple (driedubbel) glas. Ook als je kozijnen nog goed zijn. En zit er nog enkel glas in je huis? Dat kan eigenlijk echt niet meer. Het is voor je woonplezier en een lagere energierekening zelfs de moeite waard om gewoon dubbel glas te vervangen door HR++ of triple glas. Zijn je kozijnen wel aan vervanging toe? Ga dan voor de nieuwe isolerende kozijnen met triple glas.

Met meer plusjes bespaar je ook meer

Milieu Centraal rekende uit wat het vervangen van enkel glas kost en oplevert. In dit overzicht zie je dat voor een woning met 20 m2 glas, 3 bewoners, een hr-combiketel en een gasprijs van € 0,81 per m3. Wat jij precies bespaart? Dat hangt natuurlijk ook af van je stookgedrag.

Type glas Kosten (éénmalig) Besparing per jaar Terugverdientijd
Dubbel glas € 2.300 € 170 14 jaar
HR++ € 2.600 € 300 9 jaar
Triple/HR+++ € 3.400 € 320 11 jaar

Wil jij nooit meer kozijnen schilderen?

Overweeg dan om je houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. Dat scheelt gedoe én kosten: een schilder is niet meer nodig.

Zorg meteen voor genoeg ventilatie

Vervang je enkel glas of dubbel glas door triple of HR++ glas? Zorg dan meteen voor genoeg ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in het raam of kozijn of klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je kunt openzetten. Goed ventileren is nodig voor een gezonde lucht in huis.

Soms heb je voor glasisolatie een vergunning nodig

Verander of vervang je kozijnen aan de voorkant, achterkant of zijkant van je huis? Dan heb je een omgevingsvergunning van je gemeente nodig. Vroeger heette dat een bouwvergunning. Vraag deze op tijd aan op omgevingsloket.nl.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis