Chat with us, powered by LiveChat

Dubbelglas kan nog beter

HR++ glas en triple glas isoleren veel beter dan enkel of dubbel glas. Daarmee bespaar je op je energierekening.

Zal je net zien. Zit je lekker op de bank te Netflixen, trekt die kou weer langs je nek. Brrr, hoe komt dat toch? Eigenlijk is het op meer plekken in huis vrij koud. Komt de kou door de ramen? Kijk dan eens naar isolatieglas. Dat isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft binnen en je energierekening gaat omlaag. Ook fijn: van herrie buiten heb je ook minder last.

Hoe meer plusjes, hoe meer warmte er binnenblijft

Weg met tocht en kou bij de ramen. Geen condens meer op de ramen. Minder energie verbruiken en het klimaat helpen omdat je minder CO2 uitstoot. Het zijn zomaar een paar redenen om te overwegen het glas in je huis te vervangen door HR++ glas of triple (driedubbel) glas. En zit er nog enkel glas in je huis? Dat kan eigenlijk echt niet meer. Enkel glas isoleert helemaal niet en dubbel glas isoleert maar matig. Het is voor je woonplezier en een lagere energierekening daarom altijd de moeite waard om enkel of dubbel glas te vervangen door HR++ glas. HR++ glas is dubbel glas met een coating en isolerend gas tussen de platen. Hierdoor isoleert het goed. HR++ glas past meestal in je huidige kozijnen. Zijn je kozijnen ook aan vervanging toe? Ga dan meteen voor nieuwe isolerende kozijnen en triple glas. Triple glas heeft drie glasplaten met een coating en daartussen isolerend gas: dat isoleert supergoed!

Met meer plusjes bespaar je ook meer

Milieu Centraal rekende uit wat het kost en oplevert als je enkel of dubbel glas vervangt voor HR++ glas. Wat jij precies bespaart? Dat hangt natuurlijk ook af van je stookgedrag.

Kosten Subsidie Besparing enkel glas vervangen voor HR++ Besparing dubbel glas vervangen voor HR++
Tussenwoning € 3.000 € 1.000 380 m³ gas (€ 380) 160 m³ gas (€ 160)
Hoekwoning € 3.800 € 1.300 500 m³ gas (€ 500) 200 m³ gas (€ 200)
2-onder-1-kap € 4.500 € 1.400 550 m³ gas (€ 550) 200 m³ gas (€ 200)
Vrijstaand huis € 4.500 € 1.500 500 m³ gas (€ 550) 240 m³ gas (€ 240)

Wil jij nooit meer kozijnen schilderen?

Overweeg dan om je houten kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen met triple glas. Dat scheelt gedoe én kosten: een schilder is niet meer nodig.

Zorg meteen voor genoeg ventilatie

Vervang je enkel glas of dubbel glas door triple of HR++ glas? Zorg dan meteen voor genoeg ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in het raam of kozijn of klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je kunt openzetten. Goed ventileren is nodig voor een gezonde lucht in huis.

Vacuümglas

Vacuümglas is nog een vrij onbekende glassoort: het is dubbel glas dat supergoed isoleert, net zo goed als triple glas. Het is dunner dan al het andere isolatieglas en kan daarom ook goed gebruikt worden in monumenten of beschermd stadsgezicht. Ook kan het een optie zijn als je bestaande kozijnen niet geschikt te maken zijn voor HR++ of triple glas. Vacuümglas is relatief duur, maar ook hiervoor kan je subsidie aanvragen, net zoals bij HR++ en triple glas.

Soms heb je voor glasisolatie een vergunning nodig

Verander of vervang je kozijnen aan de voorkant, achterkant of zijkant van je huis? Dan heb je een omgevingsvergunning van je gemeente nodig. Vroeger heette dat een bouwvergunning. Vraag deze op tijd aan op omgevingsloket.nl.

Bron: Milieu Centraal

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van € 1 per m³ gas. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS-gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis