Dubbelglas kan nog beter

HR++ glas en triple glas isoleren veel beter dan enkel of dubbel glas. Daarmee bespaar je op je energierekening.

Trekt er kou langs je nek als je op de bank zit? Misschien komt die kou door de ramen. Kijk dan eens naar isolatieglas. Dat isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft binnen en je energierekening gaat omlaag. Ook fijn: van herrie buiten heb je minder last.

Hoe meer plusjes, hoe meer warmte er binnenblijft

Enkel glas isoleert helemaal niet en dubbel glas isoleert maar matig. HR++ glas isoleert goed. Dat is dubbel glas met een coating en isolerend gas tussen de platen. HR++ glas past meestal in je huidige kozijnen. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor isolerende kozijnen en triple glas. Triple glas heeft drie glasplaten met een coating en daartussen isolerend gas: dat isoleert supergoed!

Is HR++ of triple glas geen optie in jouw kozijnen? Kijk dan naar vacuümglas. Dat is dubbel glas dat supergoed isoleert. Het is dunner dan ander isolatieglas en kan daarom ook goed gebruikt worden in monumenten of beschermd stadsgezicht. Vacuümglas is relatief duur, maar je kunt subsidie aanvragen, net zoals bij HR++ en triple glas.

Vervang je enkel glas of dubbel glas door triple of HR++ glas? Zorg dan meteen voor genoeg ventilatie, bijvoorbeeld met roosters in het raam of kozijn of klepraampjes (met inbraakbeveiliging) die je kunt openzetten. Goed ventileren is nodig voor een gezonde lucht in huis.

De kosten en besparing

Milieu Centraal rekende uit wat het kost en oplevert als je enkel of dubbel glas vervangt voor HR++ glas. In dit overzicht zie je dat voor een woning met een hr-combiketel en een isolatiewaarde van 1,2. Wat je echt bespaart, hangt van je stookgedrag af.

Kosten HR++ glas in bestaande kozijnen

Woningtype Kosten – subsidie = dit betaal je
Tussenwoning € 3.500 – € 1.100 = € 2.400
Hoekwoning € 3.700 – € 1.150 = € 2.550
Twee-onder-één-kap € 4.000 – € 1.300 = € 2.700
Vrijstaande woning € 5.500 – € 1.600 = € 3.900

De kosten en de subsidie zijn een schatting. De kosten kunnen hoger zijn. Dit hangt af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren en jouw woonsituatie. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Besparing dubbel glas vervangen door HR++ glas

Woningtype Besparing per jaar bij gasprijs € 3 per m3 Besparing per jaar bij gasprijs € 1,20 per m3
Tussenwoning € 200 € 80
Hoekwoning € 210 € 85
Twee-onder-één-kap € 230 € 95
Vrijstaande woning € 300 € 120

Besparing enkel glas vervangen door HR++ glas

Woningtype Besparing per jaar bij gasprijs € 3 per m3 Besparing per jaar bij gasprijs € 1,20 per m3
Tussenwoning € 730 € 290
Hoekwoning € 770 € 310
Twee-onder-één-kap € 900 € 350
Vrijstaande woning € 1.100 € 450

De besparingen zijn berekend met 2 gasprijzen: € 1,20 en € 3. De gasprijs van € 1,20 is voor de lange termijn en is een voorspelling voor 2030. De huidige gasprijs is vaak hoger: € 1,50 tot € 3,00. Daardoor zijn de besparingen op korte termijn hoger.

Bron: Milieu Centraal

Soms een vergunning nodig

Verander of vervang je kozijnen aan de voorkant, achterkant of zijkant van je huis? Dan heb je een omgevingsvergunning van je gemeente nodig. Vroeger heette dat een bouwvergunning. Vraag deze op tijd aan op omgevingsloket.nl.

Neem jouw huis onder de loep

Geef antwoord op een aantal vragen. Je krijgt dan online advies over maatregelen.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Bekijk ons overzicht met bedrijven die jou kunnen helpen verduurzamen.