Elektrisch koken

Wonen zonder aardgas. Het komt eraan. Wacht je erop? Of zet je met een inductiekookplaat alvast zelf een mooie stap?

Met een inductiekookplaat heb je geen gas meer nodig om te koken. Een inductiekookplaat werkt namelijk op stroom, is zuinig en ook nog veiliger dan koken op gas. Ook koken met een stekker?

Met een inductieplaat regel je makkelijk de temperatuur. De plaat zelf wordt niet heet en de plek waar de pan staat (kookzone) koelt snel af als je de pan eraf haalt. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zet je de kookplaat of een kookzone per ongeluk aan zonder pan, dan wordt hij dus niet heet. En er is geen vlam waaraan je je kunt branden. Er zijn bij inductie ook geen verbrandingsgassen. Dat maakt de lucht in de keuken schoner. Verder loop je met een inductieplaat niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan. Een inductiekookplaat is heel makkelijk schoon te maken met een doekje met afwasmiddel.

Pannen met dit symbool zijn geschikt voor inductie.

Wat kost het?

Inductiekookplaten zijn te koop van € 200 tot € 2.400, afhankelijk van het aantal kookzones, de functies en het merk. Gemiddeld kost een kookplaat zo’n € 600. Voor inductie geschikte pannen zijn er al voor een paar tientjes, maar ook voor een paar honderd euro.

Voor een inductiekookplaat is ook een aparte stroomdraad nodig en 2 of soms 3 extra groepen in je meterkast. Het aanleggen van een stroomdraad, stopcontact en eventueel extra groepen in de meterkast kost zo’n € 600. Soms is het ook nodig om je aansluiting op het stroomnet te laten verzwaren door de netbeheerder. Voor een inductiekookplaat heb je een 3x25A aansluiting nodig. Heeft jouw huis die aansluiting niet? Dan rekent een netbeheerder daar éénmalig zo’n € 200 voor.

Laat je altijd goed adviseren

Laat je altijd goed adviseren door elektrotechnische vakmensen over wat er voor een inductiekookplaat allemaal precies nodig is in jouw huis. Kijk welke bedrijven in de buurt hierbij kunnen helpen.

Let op! Inductie en een pacemaker

Heb je een pacemaker? Vraag dan aan de cardioloog of je op inductie mag koken. Andere vormen van elektrisch koken, zoals een keramische plaat geven een veel minder sterk elektromagnetisch veld en zijn een goed alternatief.

Bron: Milieu Centraal