Je huis koel houden
Onze zomers worden steeds warmer. Dat betekent ook dat onze huizen opwarmen in de zomer, terwijl je het juist lekker koel probeert te houden. Pak koelen slim en energiezuinig aan!
6 Tips om je huis koel te houden
- Zonwering. Installeer zonwering aan de buitenkant van je woonkamer en slaapkamers. Doe overdag de zonwering omlaag en doe de gordijnen dicht: zo hou je de warmte buiten.
- Ramen en deuren dicht. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren komt warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor frisse lucht in huis.
- Alles doorluchten. Zet ’s avonds laat, ’s nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open. Zo waait het lekker door en de koele lucht koelt je opgewarmde huis af.
- Isoleren. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte buiten en helpt daarmee je huis koel te houden. Vooral isolatie van je dak, buitenmuren en glas helpt daarbij. Isoleren met biobased materialen houdt de warmte zelfs nog beter buiten. Combineer isolatie altijd met goede zonwering.
- Vergroening. Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en je kan het goed combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Planten tegen de gevel en bomen rond het huis houden je huis ook koeler.
- Ventilator, airco of warmtepomp. Nog steeds te warm binnen? Zorg dan voor een stroom (koele) lucht met een ventilator. Dit is altijd een milieuvriendelijkere keuze dan een airconditioner. Airco’s gebruiken veel stroom. En ze bevatten koudemiddel, dit heeft invloed op het klimaat als het weglekt. Heb je een warmtepomp met een bodembron? Die kan ook heel energiezuinig koelen.
Bron: Milieu Centraal