Energiebesparing monumentale woningen

Je wilt je monumentale woning energiezuiniger maken. Wat kan en waarvoor heb je misschien een vergunning nodig?

Monumenten zijn vaak al honderden jaren oud. Toch moeten ook monumentale woningen energiezuiniger worden. Maar hoe pak je verduurzamen dan aan? Want er komen wel regels bij kijken, terwijl je ook het historische karakter van je huis moet bewaren

Energiezuinige monumenten: het kan!

Monumenten missen vaak een moderne manier van isolatie. Veel warmte gaat verloren en oudere verwarmingsinstallaties kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur oncomfortabel voelt binnen. Met slimme aanpassingen kun je wel energie besparen en minder betalen voor energie. Vaak wordt dan meteen aan zonnepanelen gedacht. Dat kan een optie zijn.

Vraag advies bij je gemeente

Woon je in een monument en wil je energiebesparende maatregelen nemen? Dan krijg je te maken met extra regels die bij monumentenzorg horen. Het monumentenbeleid kan per gemeente verschillen. Het is daarom slim om contact op te nemen met je gemeente. Om samen te kijken naar vergunningen die nodig zijn en welke richtlijnen er bij werkzaamheden zijn om schade aan je pand te voorkomen. De gemeente kan je ook doorverwijzen naar erfgoedadviseurs. Die weten precies wat kan, mag en moet.

Persoonlijke hulp van een adviseur

Een monument energiezuiniger maken kan op meer manieren. Schakel daarvoor een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur in. Dan weet je precies wat past bij jouw woning. Deze adviseur voert een Duurzaamheidsadvies voor je uit en vertelt je meer over de historische waarden, technische mogelijkheden en eventuele vergunningen.

Of start alvast met een Zelfscan! Zo kom je er achter welke mogelijkheden er zijn. Deze Zelfscan is een eerste stap voor het verduurzamen van een pand en geeft je inzicht in de duurzame en financiële mogelijkheden. Kijk welke financiering past bij jouw monument via het restauratiefonds of kijk binnen onze Geldwijzer.

Heb je een rijksmonument? Dan is er een ontzorgingsprogramma van het rijk voor dit cultureel erfgoed.

Wil je ook aan de slag met onderhoud van je monument? Dan kan een scan of inspectie handig zijn. Kijk bijvoorbeeld bij Monumentenwacht Utrecht.

Monumenten.nl

Hier vind je alle relevante informatie als je jouw monument gaat onderhouden, restaureren, verduurzamen of aankopen.

Vergunningcheck

Snel weten of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen?

Subsidiewijzer

Er zijn gunstige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen. Soms betaalt de overheid ook mee.