Chat with us, powered by LiveChat

Energiebesparing monumentale woningen

Je wilt je monumentale woning energiezuiniger maken. Wat kan en waarvoor heb je misschien een vergunning nodig?

Monumenten zijn vaak al honderden jaren oud. Heel duurzaam inderdaad. Toch moeten ook monumentale woningen energiezuiniger worden en minder CO2 uitstoten. Dat betekent dat ze aan de eisen van nu moeten voldoen. Ook aan jouw wensen als het om comfortabel wonen gaat. Maar hoe pak je verduurzamen dan aan? Want er komen wel regels bij kijken, en je wilt natuurlijk het historische karakter van je huis bewaren.

Energiezuinige monumenten: het kan!

Monumenten missen vaak een moderne manier van isolatie. Veel warmte gaat verloren en oudere verwarmingsinstallaties kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur oncomfortabel voelt binnen. Met slimme aanpassingen kun je wel energie besparen en minder betalen voor energie. Vaak wordt dan meteen aan zonnepanelen gedacht. Dat is een optie. Maar een monument energiezuiniger maken, kan op meer manieren. Met kleine aanpassingen, en grotere.

Heb je een rijksmonument? Dan is er een ontzorgingsprogramma van het rijk voor dit cultureel erfgoed. Kijk welke financiering past bij jouw (rijks)monument via het restauratiefonds of kijk binnen onze Geldwijzer.

Vraag advies bij je gemeente

Woon je in een monument en wil je energiebesparende maatregelen nemen? Dan krijg je te maken met extra regels die bij monumentenzorg horen. Ook het monumentenbeleid kan per gemeente verschillen. Het is daarom slim om contact op te nemen met je gemeente. Om samen te kijken naar vergunningen die nodig zijn en welke richtlijnen er bij werkzaamheden zijn om schade aan je pand te voorkomen. De gemeente kan je ook doorverwijzen naar erfgoedadviseurs. Die weten precies wat kan, mag en moet.

Subsidiewijzer

Er zijn gunstige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen. Soms betaalt de overheid ook mee.

Vergunningcheck

Snel weten of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen?