Chat with us, powered by LiveChat

De muren isoleren

Spouwmuren isoleren is een stuk goedkoper dan je denkt. En het levert je een flinke besparing op. Iets voor jou?

Als de zon flink schijnt, komt er veel warmte via de muren je huis in. In de winter andersom. Dan laten slecht geïsoleerde muren juist kou binnen. En de warmte die je stookt gaat verloren. Zonde! Met muurisolatie voorkom je dat. Toch zijn in Nederland 3 van de 4 huizen niet goed geïsoleerd. Een gemiste kans voor fijn wonen, een lagere energierekening en het klimaat.

Spouwmuurisolatie verdien je al in 4 jaar terug

Het isoleren van je spouwmuren is het gunstigst. Je kan de opbrengst vergelijken met 12% rente op een spaarrekening. Waar krijg je dat nog? En wist je dat je de kosten voor spouwmuurisolatie al binnen 4 jaar kan terugverdienen? Milieu Centraal berekende wat spouwmuurisolatie kost en wat je ermee bespaart. In dit overzicht zie je dat voor een woning met 3 bewoners, een hr-combiketel, een binnentemperatuur van 16,5 graden en een gasprijs van € 0,81. Wat je echt bespaart, hangt natuurlijk van je stookgedrag af.

Woningtype Kosten (éénmalig) Besparing per jaar Besparing gas/m3 Terugverdientijd
Tussenwoning   € 800  € 200  320 m3  4 jaar
Twee-onder-één kap  € 2.100  € 550  850 m3  4 jaar
Vrijstaande woning  € 3.100  € 800  1.300 m3  4 jaar

Aan de slag met muurisolatie

Er zijn 3 manieren om de muren van je huis te isoleren:

  • Spouwmuurisolatie
  • Buitengevelisolatie
  • Binnengevelisolatie

Spouwmuurisolatie: isoleren tussen de muren

Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met daartussen een open ruimte van ongeveer 7 tot 9 centimeter. Is deze ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal? Dan verlies je warmte uit huis. En het kan ook nog minder fris gaan ruiken. Huizen die na 1920 gebouwd zijn hebben meestal spouwmuren. Maar de kans is groot dat er bij de bouw geen isolatiemateriaal in de spouwmuur is gestopt. Dat kan alsnog. Spouwmuurisolatie is goedkoper dan je denkt, levert je een mooie besparing op en is zo geregeld.

Tip! Wil je jouw huis energieneutraal maken? Combineer het isoleren van je huis dan met zonnepanelen op het dak, driedubbelglas en misschien zelfs een warmtepomp.

Gevelisolatie aan de buitenkant van je huis

Met gevelisolatie aan de buitenkant trek je je huis een lekker warme nieuwe jas aan. Je huis wordt ook iets dikker. Er wordt een hele nieuwe gevel tegen de bestaande gevel gezet. Met isolatiemateriaal tussen de oude en nieuwe gevel. De nieuwe gevel kun je afwerken zoals je wilt, met steenstrips, stucwerk of hout bijvoorbeeld.

Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie. Het kost je ongeveer € 13.000. Maar daar krijg je ook veel voor terug. Je huis ziet er weer als nieuw uit en is daardoor ook misschien meer waard. En dan hebben we het nog niet gehad over je energierekening. Met het isoleren van de buitengevels van een gemiddelde hoekwoning bespaar je ruim € 700 per jaar (1.100 m3 gas, prijspeil 2018). En het klimaat wordt er ook blijer van omdat je minder CO2 uitstoot.

Gevelisolatie aan de binnenkant van je huis

Heb je geen spouwmuren? Of mag je niets veranderen aan de buitengevel? Dan kun je muren ook aan de binnenkant isoleren. Door een extra wand met isolatiemateriaal tegen de muur te (laten) zetten. Met stuc, muurverf of behang werk je alles weer netjes af. Zie je niks meer van. Het nadeel is wel dat je door deze wanden ongeveer 10 centimeter binnenruimte verliest. De kamer wordt iets kleiner. Maar met deze goed isolerende wanden houdt je huis de warmte wel veel beter vast. Dat scheelt in de stookkosten en je verbruikt ook minder gas.

Soms heb je voor gevelisolatie een vergunning nodig

Voor spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de binnenkant van je huis heb je geen vergunning nodig. Met buitengevelisolatie gaat je woning er anders uitzien. Daarom heb je een omgevingsvergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan op omgevingsloket.nl. Bij sommige rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan. Ook is er soms een ontheffing nodig op de Wet Natuurbescherming. Dit is het geval als er vogels of vleermuizen een nest of verblijfplek hebben in de spouwmuur.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis