Chat with us, powered by LiveChat

De muren isoleren

Spouwmuren isoleren is een stuk goedkoper dan je denkt. En het levert je een flinke besparing op. Iets voor jou?

Als de zon flink schijnt, komt er veel warmte via de muren je huis in. In de winter andersom. Dan laten slecht geïsoleerde muren juist kou binnen. En de warmte die je stookt gaat verloren. Zonde! Met muurisolatie voorkom je dat. Toch hebben in Nederland 1 op de 4 huizen geen geïsoleerde buitenmuren. Een gemiste kans voor fijn wonen, een lagere energierekening en het klimaat.

Spouwmuurisolatie verdien je al in 4 jaar terug

Het isoleren van je spouwmuren is een snelle, makkelijke en een van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Wist je dat je de kosten voor spouwmuurisolatie al in ongeveer 3 jaar kan terugverdienen? Milieu Centraal berekende wat spouwmuurisolatie kost en wat je ermee bespaart. In dit overzicht zie je dat voor een woning met 3 bewoners, een hr-combiketel en een gasprijs van € 1,00. Wat je echt bespaart, hangt natuurlijk van je stookgedrag af.

Woningtype Kosten (éénmalig) Besparing per jaar Besparing gas/m³
Tussenwoning   € 1000  € 320  320 m³
Hoekwoning  € 2.400  € 800  800 m³
Twee-onder-één-kap  € 2.400  € 800  800 m³
Vrijstaande woning € 3.500 € 1.300 1.300 m³

Aan de slag met muurisolatie

Er zijn 3 manieren om de muren van je huis te isoleren:

  • Spouwmuurisolatie
  • Buitengevelisolatie
  • Binnengevelisolatie

Spouwmuurisolatie: isoleren tussen de muren

Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met daartussen een open ruimte van ongeveer 4 tot 6 centimeter., dat is de spouw. Is deze ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal? Dan verlies je warmte uit huis. En het kan ook nog minder fris gaan ruiken. Huizen die na 1920 gebouwd zijn hebben meestal spouwmuren. Maar de kans is groot dat er bij de bouw geen isolatiemateriaal in de spouwmuur is gestopt. Dat kan alsnog. Spouwmuurisolatie is goedkoper dan je denkt, levert je een mooie besparing op en is zo geregeld.

Tip! Wil je jouw huis nog duurzamer maken? Combineer het isoleren van je huis dan met zonnepanelen op het dak, HR++ of triple glas en een (hybride) warmtepomp.

Gevelisolatie aan de buitenkant van je huis

Met gevelisolatie aan de buitenkant trek je je huis een lekker warme nieuwe jas aan. Je huis wordt ook iets dikker en gaat er ook iets anders uitzien aan de buitenkant. Daarom heb je een vergunning nodig, die je kan aanvragen bij je gemeente. Er wordt een hele nieuwe gevel tegen de bestaande gevel gezet. De nieuwe gevel kun je afwerken zoals je wilt, met steenstrips, stucwerk of hout bijvoorbeeld.

Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie. Het kost je voor een gemiddelde hoekwoning ongeveer € 19.000. Maar daar krijg je ook veel voor terug. Je huis ziet er weer als nieuw uit en is daardoor ook misschien meer waard. En dan hebben we het nog niet gehad over je energierekening. Met het isoleren van de buitengevels van een gemiddelde hoekwoning bespaar je ruim € 800 per jaar (800 m³ gas). En het klimaat wordt er ook blijer van omdat je minder CO2 uitstoot.

Gevelisolatie aan de binnenkant van je huis

Heb je geen spouwmuren? Of mag je niets veranderen aan de buitengevel? Dan kun je muren ook aan de binnenkant isoleren. Door een extra wand met isolatiemateriaal tegen de muur te (laten) zetten. Met stuc, muurverf of behang werk je alles weer netjes af. Zie je niks meer van. Het nadeel is wel dat je door deze wanden ongeveer 10 centimeter binnenruimte verliest. De kamer wordt iets kleiner. Maar met deze goed isolerende wanden houdt je huis de warmte wel veel beter vast. Dat scheelt in de stookkosten!

Buitengevelisolatie: vraag een vergunning aan

Voor spouwmuurisolatie en gevelisolatie aan de binnenkant van je huis heb je geen vergunning nodig. Met buitengevelisolatie gaat je woning er anders uitzien. Daarom heb je een omgevingsvergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan op omgevingsloket.nl. Bij sommige rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, monumentale panden en beschermde stadsgezichten is buitengevelisolatie niet altijd toegestaan.

Beschermde dieren: een ontheffing nodig

Dieren als de huismus, de gierzwaluw en alle vleermuissoorten zijn beschermd onder de Wet natuurbescherming. Bij het isoleren van je huis loop je het risico deze dieren te verstoren of zelfs te doden. Daarmee kunnen ze uit jouw buurtje verdwijnen. Wanneer zulke dieren een nest of verblijfplek hebben in de spouwmuur of je dak is een ontheffing nodig op de Wet natuurbescherming. Maar hoe weet je of deze (verborgen) dieren ook bij jou zitten? Binnen de gemeente Utrecht kun je gemakkelijk en goedkoop bekijken of beschermde dieren in (de buurt van) je woning leven. Door deze ‘natuur in je buurtkaart’ te checken, kom je erachter! Ontheffing nodig? Doe de aanvraag voor de ontheffing op de Wet natuurbescherming bij de Provincie.

Bron: Milieu Centraal

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van € 1 per m³ gas. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS-gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis