Je spouw isoleren

Spouwmuren isoleren is makkelijker dan je denkt. En het levert je een flinke besparing op. Iets voor jou?

Het isoleren van je spouwmuren is snel, makkelijk en een van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Een spouw bestaat uit 2 muren met daartussen een open ruimte van ongeveer 4 tot 6 centimeter. Is deze ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal? Dan verlies je warmte uit huis. Huizen die na 1920 gebouwd zijn hebben meestal spouwmuren. Het isoleren van je spouw levert een mooie besparing op en is zo geregeld.

Spouwmuurisolatie = 9 procent spaarrente

Het isoleren van je spouwmuren is snel, makkelijk en een van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Wist je dat spouwmuurisolatie je evenveel oplevert als 9 procent rente op een spaarrekening? Milieu Centraal berekende wat spouwmuurisolatie kost en wat je ermee bespaart. In dit overzicht zie je dat voor een woning met een hr-combiketel en een isolatiewaarde van 1,7. Wat je echt bespaart, hangt van je stookgedrag af.

Woningtype Kosten – subsidie = dit betaal je
Tussenwoning  € 1.000    – €310    = € 690
Hoekwoning € 2.200   – € 700   = € 1.500
Twee-onder-één-kap € 2.300   – € 720   = € 1.580
Vrijstaande woning € 3.200   – € 1.000 = € 2.200

De kosten en de subsidie zijn een schatting. De kosten kunnen hoger zijn. Dit hangt af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren en jouw woonsituatie. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Woningtype Besparing per jaar bij gasprijs € 3 per m3 Besparing per jaar bij gasprijs € 1,20 per m3
Tussenwoning  € 550 € 210
Hoekwoning € 1.200 € 480
Twee-onder-één-kap € 1.250 € 500
Vrijstaande woning € 1.800 € 700

De besparingen zijn berekend met 2 gasprijzen: € 1,20 en € 3. De gasprijs van € 1,20 is voor de lange termijn en is een voorspelling voor 2030. De huidige gasprijs is vaak hoger: € 1,50 tot € 3,00. Daardoor zijn de besparingen op korte termijn hoger.

Bron: Milieu Centraal

Geen vergunning nodig

Voor spouwmuurisolatie heb je geen vergunning nodig.

Natuurvriendelijk isoleren

Wist je dat bij isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals de gierzwaluw, huismus of de dwergvleermuis? De provincie Utrecht heeft hier samen met isolatiespecialisten en gemeenten een oplossing voor: Natuurvriendelijk isoleren.

Isolatiebedrijven zorgen dat er geen vogels of vleermuizen worden gedood. Door natuurvriendelijk te werken, krijgen vogels of vleermuizen de kans om te ontsnappen vóórdat wordt geïsoleerd. Er worden verblijfplaatsen gemaakt of er komen vervangende nestkasten. De isolatiebedrijven maken ook de verplichte melding bij de provincie. Je hoeft dat zelf niet te doen.

Werkt jouw gemeente al met Natuurvriendelijk isoleren? Bekijk de website van de provincie.

Neem jouw huis onder de loep

Geef antwoord op een aantal vragen. Je krijgt dan online advies over maatregelen.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Bekijk ons overzicht met bedrijven die jou kunnen helpen verduurzamen.