Chat with us, powered by LiveChat

Bij isoleren hoort ventileren

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte binnen, maar zorgt er tegelijk ook voor dat gezonde frisse lucht niet meer tussen naden en kieren naar binnen kan komen. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren. Frisse lucht van buiten is tenslotte belangrijk voor gezonde lucht in je huis.

We brengen in huis gemiddeld wel 20 uur per dag door. En in de winter nog meer. Daarom is een gezonde lucht in huis voor iedereen belangrijk. Je voorkomt er vochtproblemen en gezondheidsklachten mee. Vuile lucht moet het huis uit en schone, frisse lucht moet erin. Zeker als je je huis met isolatie inpakt.

Ventileren én energie besparen

Bij ventilatie wordt vuile lucht afgevoerd en schone lucht naar binnen geblazen. Er bestaan verschillende manieren waarop je kan ventileren. Zo kan je gebruik maken van natuurlijke of mechanische ventilatie.

Natuurlijke ventilatie kan met roosters en raampjes in je huis. Er bestaan ook zelfregelende roosters: deze reageren op winddruk. Ze laten minder lucht door als het hard waait, zodat er geen sterke koude luchtstroom naar binnen komt. Ongeveer 3 op de 10 huizen heeft een mechanisch ventilatiesysteem. Als je niet zo’n systeem hebt, kan je het best een lokale ventilatieunit laten plaatsen, met warmteterugwinning. Hiermee kun je met weinig aanpassingen de belangrijkste ruimte, de woonkamer, goed ventileren. Deze unit gebruikt de warmte van de afgevoerde lucht om verse lucht op te warmen. Zo bespaar je gelijk ook energie.

Je kunt de ventilatie ook uitbreiden met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Je hoeft de ventilatie dan niet zelf op de juiste stand te zetten. Zijn er bijvoorbeeld meer mensen in huis? Dan komt er meer CO2 in de lucht. De sensor meet dit en laat de ventilatie een tandje harder werken.

4 handige ventilatietips

  1. Zorg dat er altijd lucht van buiten naar binnen kan. Gebruik roosters of zet ramen op een kier.
  2. Zorg ook voor goede luchtcirculatie in je huis: houd minstens 1,5 centimeter tussen de binnendeur en de drempel en plaats ventilatieroosters.
  3. Zet je mechanische ventilatie nooit uit.
  4. Maak je ventilatietoestel regelmatig schoon en vervang de filters 1 keer per jaar. Zo blijft de ventilatie goed werken.
  5. Maakt jouw ventilatiesysteem een irritant brommend geluid of zijn er andere problemen? Laat een installateur er dan naar kijken.

Bron: Gasvrij Thuis en Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis