Chat with us, powered by LiveChat

Bij isoleren hoort ventileren

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte binnen, maar houdt tegelijk gezonde frisse lucht buiten. Daarom is het belangrijk om goed te ventileren.

We brengen in huis gemiddeld wel 20 uur per dag door. En in de winter nog meer. Daarom is een gezonde lucht in huis voor iedereen belangrijk. Je voorkomt er vochtproblemen en gezondheidsklachten mee. Vuile lucht moet het huis uit en schone, frisse lucht moet erin. Zeker als je je huis met isolatie inpakt.

Ventileren én energie besparen

Bij ventilatie wordt vuile lucht afgevoerd en schone lucht naar binnen geblazen. Vaak wordt ventilatie gecombineerd met een warmteterugwinunit. Deze unit gebruikt de warmte van de afgevoerde lucht om verse lucht op te warmen. Zo bespaar je gelijk ook energie.

Je kunt de ventilatie ook uitbreiden met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Je hoeft de ventilatie dan niet zelf op de juiste stand te zetten. Zijn er bijvoorbeeld meer mensen in huis? Dan komt er meer CO2 in de lucht. De sensor meet dit en laat de ventilatie een tandje harder werken.

Centrale ventilatie of lokaal ventileren

Er zijn 2 typen ventilatie. Bij centrale ventilatie is er 1 ventilatietoestel dat je hele huis ventileert. Er moet dan een kanalensysteem worden aangelegd dat naar elke ruimte in de woning gaat. Je kunt ook kiezen voor een lokaal ventilatietoestel met warmteterugwinning. Hiermee kun je met weinig aanpassingen de belangrijkste ruimte, de woonkamer, goed ventileren.

4 handige ventilatietips

  1. Heb je nog geen ventilatie? Zorg dan voor goede luchtcirculatie in je huis: houd ruimte tussen de binnendeur en de drempel en plaats ventilatieroosters.
  2. Soms moet je extra ventileren. Zoals tijdens het koken, het drogen van de was of tijdens een feestje. Heb je een ventilatie zonder automatische sensoren? Vergeet dan niet om de ventilatie op de hoogste stand te zetten.
  3. Maak je ventilatietoestel regelmatig schoon en vervang de filters 2 keer per jaar. Zo blijft de ventilatie goed werken.
  4. Maakt jouw ventilatiesysteem een irritant brommend geluid of zijn er andere problemen? Laat een installateur er dan naar kijken.

Bron: Gasvrij Thuis en Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis