Warme voeten met vloerisolatie

Lekker warme voeten én lagere energiekosten. Met vloerisolatie bespaar je en je huis is meteen een stuk comfortabeler.

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis. Je huis voelt veel warmer aan. En je bespaart flink op de stookkosten. Denk je dat je vloer laten isoleren een enorme klus is? Dat valt mee. Het duurt meestal maar een dag of korter. Is je vloer sowieso aan vervanging toe? Neem vloerisolatie dan meteen mee.

Aan de slag met vloerisolatie

Je kunt een vloer op verschillende manieren isoleren. De makkelijkste is de onderkant van de vloer te isoleren via de kruipruimte. Dat kan als de kruipruimte minstens 35 cm hoog is. Dat is in de meeste huizen zo, en levert zeer goede isolatie op. Er wordt isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS (tempex of piepschuim), schuim, glas- of steenwol.

Andere mogelijkheid: bodemisolatie

Kan het isoleren van je vloer niet? Met een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte bespaar je ook energie. Er wordt dan een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd. Hierdoor is er minder warmteverlies. Maar tussen de isolatie en de onderkant van de vloer zit (vrij koude) lucht die wordt geventileerd. Bodemisolatie geeft dan ook minder comfort en energiebesparing dan vloerisolatie.

Isoleren kan niet zonder ventileren

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radioactief gas (radon gas) dat uit de bodem komt in de kruipruimte ophopen. Te veel van dit schadelijke gas is niet goed voor je gezondheid en kan vochtproblemen geven. Let er dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Vloerisolatie zorgt voor minder huisstofmijt

Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het een extra goed idee om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. Zo’n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer. Extra fijn als je klachten hebt aan je luchtwegen.

Lage stookkosten, goed voor het milieu én meer comfort

Voor een gemiddelde hoekwoning betaal je voor vloerisolatie ongeveer € 2.300 en kun je elk jaar € 160 tot € 390 besparen (130 m³ gas). En vloerisolatie levert je nog meer op. Milieu Centraal berekende wat vloerisolatie gemiddeld kost en wat je bespaart. In dit overzicht zie je dat voor een woning met een hr-combiketel en een isolatiewaarde van 3,5. Wat je echt bespaart, hangt van je stookgedrag af.

Woningtype Kosten – subsidie = dit betaal je
Tussenwoning € 2.250 – € 530 = € 1.720
Hoekwoning € 2.350 – € 550 = € 1.800
2-onder-1-kap € 3.000 – € 700 = € 2.300
Vrijstaand € 4.500 – € 1.000 = € 3.400

De kosten en de subsidie zijn een schatting. De kosten kunnen hoger zijn. Dit hangt af van hoeveel vierkante meter je gaat isoleren en jouw woonsituatie. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Woningtype Besparing per jaar bij gasprijs € 3 per m3 Besparing per jaar bij gasprijs € 1,20 per m3
Tussenwoning € 250 € 100
Hoekwoning € 390 € 160
Twee-onder-één-kap € 500 € 200
Vrijstaande woning € 750 € 300

De besparingen zijn berekend met 2 gasprijzen: € 1,20 en € 3. De gasprijs van € 1,20 is voor de lange termijn en is een voorspelling voor 2030. De huidige gasprijs is vaak hoger: € 1,50 tot € 3,00. Daardoor zijn de besparingen op korte termijn hoger.

Bron: Milieu Centraal

Geen vergunning nodig

Maar woon je in een monument? Dan is er misschien wel een vergunning nodig om de vloer te isoleren. Vraag dat na bij je gemeente.

Neem jouw huis onder de loep

Geef antwoord op een aantal vragen. Je krijgt dan online advies over maatregelen.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Bekijk ons overzicht met bedrijven die jou kunnen helpen verduurzamen.