Chat with us, powered by LiveChat

Warmere voeten met vloerisolatie

Lekker warme voeten én lagere energiekosten. Met vloerisolatie bespaar je en je huis is meteen een stuk comfortabeler.

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis. Je huis voelt veel warmer aan. En je bespaart flink op de stookkosten. Voor een gemiddeld huis betaal je voor vloerisolatie ongeveer € 1.500 en kun je elk jaar € 250 besparen. Probeer dat met de huidige rente maar eens op je spaarrekening bij elkaar te sparen. En is je vloer sowieso aan vervanging toe? Neem vloerisolatie dan meteen mee.

Lage stookkosten, goed voor het milieu én meer comfort

Met vloerisolatie verbruik je in een gemiddelde tussenwoning per jaar gemiddeld 250 m³ minder gas. Dat scheelt 500 kilo CO2-uitstoot. En vloerisolatie levert je nog meer op. Milieu Centraal berekende wat vloerisolatie gemiddeld kost en wat je bespaart. In dit overzicht zie je dat voor vloerisolatie met een isolatiewaarde (Rc-waarde) van 3,5 bij een woning met een hr-ketel en een gasprijs van € 1,00/m³.

Woningtype Kosten (éénmalig) Besparing in m³ gas Besparing in euro
Tussenwoning € 1.500 250 m³ € 250
Hoekwoning € 1.500 260 m³ € 260
2-onder-1-kap € 1.900 330 m³ € 330
Vrijstaand € 2.900 500 m³ € 500

Aan de slag met vloerisolatie

Denk je dat je vloer laten isoleren een enorme klus is? Dat valt mee. Het duurt meestal maar een dag of korter. Je kunt een vloer op verschillende manieren isoleren. De makkelijkste manier is de onderkant van de vloer te isoleren via de kruipruimte. Dat kan als de kruipruimte minstens 35 cm hoog is. Dat is in de meeste huizen zo, en levert zeer goede isolatie op. Bij vloerisolatie via de kruipruimte wordt isolatiemateriaal aangebracht tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS (tempex of piepschuim), schuim, glas- of steenwol.

Bodemisolatie is ook een optie

Met een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte bespaar je ook energie. Het is een optie als het isoleren van de onderkant van de vloer in jouw huis niet mogelijk is. Bij bodemisolatie wordt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd. Hierdoor is er minder warmteverlies. Maar tussen het isolatiemateriaal en de onderkant van de vloer zit nog wel (vrij koude) lucht die wordt geventileerd. Bodemisolatie levert dan ook minder comfort en energiebesparing op dan vloerisolatie.

Isoleren kan niet zonder ventileren

Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radioactief gas (radon gas) dat uit de bodem komt in de kruipruimte ophopen. Te veel van dit schadelijke gas is niet goed voor je gezondheid en kan vochtproblemen geven. Let er dus op (of bespreek met het isolatiebedrijf) dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert.

Vloerisolatie zorgt ook voor minder huisstofmijt

Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het een extra goed idee om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. Zo’n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus voor minder huisstofmijt. Vergelijk maar: op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt zitten 2 tot 3 keer zoveel huismijten als op een geïsoleerde vloer met tapijt. Heb je klachten aan je luchtwegen? Dan kun je beter een gladde vloer (hout, vinyl, linoleum, laminaat) nemen: daarop zit nóg minder huisstofmijt.

Vloer aan vervanging toe? Neem vloerisolatie

Is je vloer aan vervanging toe? Neem vloerisolatie dan meteen mee. Een houten of betonnen vloer kun je helemaal vervangen door een geïsoleerde vloer. Bij een houten vloer kun je ook van bovenaf isolatiemateriaal tussen de balken aanbrengen en daar planken of platen op leggen.

Voor vloerisolatie heb je geen vergunning nodig

Maar woon je in een monument? Dan is er misschien wel een vergunning nodig om de vloer te isoleren. Vraag dat na bij je gemeente.

Bron: Milieucentraal

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van € 1 per m³ gas. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS-gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis