Chat with us, powered by LiveChat

Huizen verwarmen zonder aardgas

Huizen in een straat verwarmen zonder dat er in ieder huis een cv-ketel op gas hangt. Het kan met een warmtenet. Wat is het precies en krijg jij er ook mee te maken?

We schakelen in Nederland om naar wonen zonder aardgas. Maar met alleen goed isoleren, warmtepompen en schoon gas redden we dat niet. Er zijn andere manieren nodig om huizen te verwarmen. En die veranderingen gaan best snel. In 2021 moeten gemeentes een plan hebben voor warmtevoorziening zonder aardgas. Een warmtenet is dan 1 van de mogelijkheden. Warmtenetten zijn niet nieuw, maar je vindt er nog niet veel in Nederland.

Zo werkt een warmtenet

De stadsverwarming in Utrecht is een voorbeeld van een warmtenet. Het is een soort cv-installatie in het groot. Bij een warmtenet staat er ergens in een wijk een centrale ‘ketel’: de warmtebron. Uit die ketel komt warm water via buizen naar de huizen. Met een speciaal kastje in huis kun je die warmte gebruiken voor de verwarming en warm water. Water dat afgekoeld is, gaat terug naar de ketel. Die ketel warmt het water weer op en brengt het terug de huizen in.

Duurzame warmtenetten gebruiken aardwarmte of restwarmte als warmtebron. Bijvoorbeeld van een elektriciteitscentrale, een fabriek of een zonnepark. Hoe duurzamer die warmtebron is, hoe meer klimaatwinst een warmtenet oplevert.

Handig om te weten over warmtenetten

  • Er komen waarschijnlijk vooral warmtenetten in wijken waar huizen dicht op elkaar staan.
  • Een warmtenet stoot ongeveer 50% tot 70% minder CO2 uit dan cv-ketels op gas. Heel precieze cijfers zijn er nog niet.
  • Je huis wordt op het warmtenet aangesloten met een klein kastje (een warmtewisselaar). Radiatoren of vloerverwarming kun je gewoon blijven gebruiken. Daar verandert niets aan.
  • Je regelt de temperatuur in huis zoals je gewend bent: met een thermostaat in de kamer en knoppen op de radiatoren.

Krijg ik ook een aansluiting op een warmtenet?

Je kunt pas aansluiten op een warmtenet als er een warmtenet in jouw straat is. Hou de plannen van jouw gemeente in de gaten via de website van je gemeente. Of volg jouw gemeente op social media.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.