Chat with us, powered by LiveChat

Duurzaam warmte in huis halen

Warm wonen zonder aardgas. Dat kan met een warmtepomp. Hoe dat werkt en waar je op moet letten? Dit is goed om te weten.

Een warmtepomp is een mooi duurzaam alternatief voor de vertrouwde cv-ketel. Want een warmtepomp verwarmt je huis en kan voor warm water zorgen, zonder gas te gebruiken. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen. Zo wordt jouw impact op het klimaat meteen een stuk kleiner. En koop je een warmtepomp? Dan kun je ook subsidie krijgen. Check de ISDE-subsidie op onze Geldwijzer.

Warmte in huis met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Hij werkt heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. Dus ja, je stroomverbruik wordt hoger. Maar daar staat tegenover dat je helemaal geen gas meer gebruikt. Jouw CO2-uitstoot is daarom altijd een stuk lager, en je energierekening ook.

Isolatie is belangrijk

Een volledig elektrische warmtepomp werkt alleen goed als je huis redelijk tot (zeer) goed geïsoleerd is. Goede dak-, vloer- en muurisolatie is dus een echte eis. Ook moet je minimaal HR++ glas in je ramen hebben. Dit is allemaal nodig omdat een warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur die veel lager is dan bij een cv-ketel. Als je huis niet goed geïsoleerd is, wordt je huis op zo’n lage temperatuur niet warm.

Ook moet je verwarming (radiatoren, vloerverwarming) genoeg warmte kunnen afgeven, zodat het lekker warm wordt op lage temperatuur. Dat lukt goed als je verwarming een groot oppervlakte heeft, zoals bij vloerverwarming het geval is. Radiatoren kunnen ook geschikt zijn of geschikt worden gemaakt.

Hybride warmtepomp

Voor huizen die nog niet helemaal klaar zijn voor een volledige warmtepomp is een hybride warmtepomp een goede tussenstap. Je wordt dan nog niet helemaal gasvrij, maar gaat wel veel minder gas verbruiken. Lees meer over de hybride warmtepomp.

Lucht of bodembron?

Een warmtepomp met lucht als bron is goedkoper en minder ingrijpend dan een warmtepomp met bodembron. Je hebt daarvoor ook geen tuin nodig waarin geboord kan worden. Een bodembron heeft daarentegen ook voordelen: hij verbruikt minder energie, kan ook koelen, je ziet en hoort ‘m niet en hij gaat langer mee.

Wat kost een volledig elektrische warmtepomp, en wat bespaart het?

Een volledige warmtepomp met buitenlucht als bron kost tussen de € 6.500 en € 14.000. Hiermee bespaar je € 400 per jaar op je energiekosten (en € 260 omdat je gasaansluiting weg kan). Een volledige warmtepomp met bodembron is duurder: je betaalt hiervoor tussen de € 8.500 en € 19.500. Hiermee bespaar je wel meer: € 550 per jaar (en € 260 omdat je gasaansluiting weg kan). Je kunt een groot deel van de kosten van de warmtepomp terugkrijgen met subsidie.

Maakt een warmtepomp herrie?

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Die lijkt op een airco. De ventilator in de unit maakt geluid als hij draait. Als je verwarming aan staat, maar ook als water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om je huis op temperatuur te houden of om het voorraadvat met water op te warmen. Soms kan een volledige warmtepomp ’s zomers koelen. Dan draait de warmtepomp dus ook. In de praktijk hoef je van het geluid niet veel te merken, maar het kan een nadeel zijn. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten, met een speciale kast eromheen.

Kijk of je voor een warmtepomp een vergunning nodig hebt

Is de buitenunit van de warmtepomp goed zichtbaar? Of gaat het om een bodemwarmtepomp? Dan heb je een vergunning nodig. Een vergunning is ook nodig als je in een monument woont. Voor een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp is meestal geen vergunning nodig. Kijk voor wat precies nodig is op omgevingsloket.nl.

Bron: Milieu Centraal

Bij de besparing op de energiekosten gaat Milieu Centraal uit van een gasprijs over de langere termijn van € 1 per m³ gas. De huidige gasprijs is voor veel mensen een stuk hoger. Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS-gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) is de besparing op de korte termijn bijna het dubbele.

De warmtepomp voor jouw huis

Er zijn 3 soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

1. Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp ga je helemaal van het aardgas af. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen en warm water leveren. Deze warmtepomp werkt alleen op stroom. Het haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Warm water wordt opgeslagen in een voorraadvat, ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Deze elektrische warmtepomp komt ook vaak onder de naam combi, volledig of all-electric voorbij.

Je huis goed isoleren

Bij een warmtepomp die helemaal elektrisch werkt, is het altijd belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. De meeste huizen die vanaf 1992 gebouwd zijn, zijn goed geïsoleerd. In deze huizen kun je zonder veel aanpassingen overstappen op een warmtepomp. Kan de isolatie in jouw huis beter? Bijvoorbeeld de vloer, de spouwmuur of de ramen? Pak dat dan eerst aan. Je bespaart dan meer op je energierekening en op je CO2-uitstoot. Daarna ben je helemaal klaar voor een volledig elektrische warmtepomp.

Dit is een alternatief

Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in je dak, vloer en gevel én dubbel glas)? Maar is dit nog niet optimaal en zijn zonnepanelen en vloerverwarming geen optie? Dan kun je een hybride warmtepomp nemen. Die werkt samen met je cv-ketel, maar je gasverbruik daalt wel flink. Zo bespaar je heel eenvoudig 25% op je CO2-uitstoot.

2. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar wonen zonder gas. De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt ‘m aan je cv-ketel. Een hybride warmtepomp zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en in de keuken. En heeft jouw huis overal iets van isolatie? In het dak, de gevel, de vloer én dubbel glas? Dan kun je meteen aan de hybride warmtepomp.

3. Ventilatiewarmtepomp

Deze kleine warmtepomp is er speciaal voor huizen met mechanische ventilatie en komt in de plaats van je ventilatorbox. De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Zo bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Je kunt zelfs subsidie krijgen als je er een koopt.

Veel huizen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Warme lucht wordt afgezogen en er komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt dat terug in de centrale verwarming. Hoeveel warmte deze warmtepomp levert, hangt af van hoeveel lucht er moet worden ververst. Daarom werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem.

Meer informatie

Bedrijf in de buurt

Wil je een warmtepomp en zoek je daar een specialist voor? Er staan vakspecialisten voor je klaar.

Waar let ik op?

Hoe kies je een goede aanbieder die bij jou het werk doet? We hebben tips en checklists voor je.

Werk in uitvoering

Onze handige checklist helpt je om het werk van de uitvoerder te controleren.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis