Duurzaam warmte in huis halen

Warm wonen zonder aardgas. Dat kan met een warmtepomp. Hoe dat werkt en waar je op moet letten? Dit is goed om te weten.

Een warmtepomp is een mooi duurzaam alternatief voor de vertrouwde cv-ketel. Want een warmtepomp verwarmt je huis en zorgt voor warm water, zonder gas te gebruiken. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen. Koop je een warmtepomp? Dan kun je subsidie krijgen.

Warmte in huis met een warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Hij werkt heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 1,7 tot 5 kWh warmte.. Dus ja, je stroomverbruik wordt hoger. Maar daar staat tegenover dat je helemaal geen gas meer gebruikt. Jouw CO2-uitstoot is daarom altijd een stuk lager en je energierekening ook.

Isolatie is belangrijk

Een volledig elektrische warmtepomp werkt alleen goed als je huis redelijk (vanaf label B) tot (zeer) goed geïsoleerd is. Goede dak-, vloer- en muurisolatie is dus een echte eis. Ook moet je minimaal HR++ glas in je ramen hebben. Dit is allemaal nodig omdat een warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur die veel lager is dan bij een cv-ketel. Als je huis niet goed geïsoleerd is, wordt je huis op zo’n lage temperatuur niet warm. De meeste huizen die vanaf 1992 gebouwd zijn, zijn goed geïsoleerd. Kan de isolatie in jouw huis beter? Lees hier over isolatie.

Ook moet je verwarming (lage temperatuurverwarming of vloerverwarming) genoeg warmte kunnen afgeven. Dat lukt goed als je verwarming een groot oppervlakte heeft, zoals bij vloerverwarming.

Hybride warmtepomp

Voor huizen die nog niet helemaal klaar zijn, is een hybride warmtepomp een goede tussenstap. Je wordt dan nog niet helemaal gasvrij, maar gaat wel veel minder gas verbruiken. Lees onderaan deze pagina meer onder de knop ‘Meer informatie’.

Lucht- of bodembron

Een warmtepomp met lucht als bron is goedkoper en minder ingrijpend dan een warmtepomp met bodembron. Je hebt daarvoor ook geen tuin nodig waarin geboord kan worden. Een bodembron heeft daarentegen ook voordelen: hij verbruikt minder energie, kan ook koelen, je ziet en hoort ‘m niet en hij gaat langer mee.

Maakt een warmtepomp herrie?

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Die lijkt op een airco. De ventilator in de unit maakt geluid als hij draait. Dit hoor je als de verwarming aan staat en als water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om je huis op temperatuur te houden of om het voorraadvat met water op te warmen. Soms kan een volledige warmtepomp ’s zomers koelen. Dan draait de warmtepomp dus ook. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten, met een speciale kast eromheen.

De kosten en besparing

Bekijk op de website van MilieuCentraal de verschillende typen warmtepompen met hun voor- en nadelen en de kosten.

Vergunning nodig?

Is de buitenunit van de warmtepomp goed zichtbaar? Of gaat het om een bodemwarmtepomp? Dan heb je een vergunning nodig. Een vergunning is ook nodig als je in een monument woont. Voor een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp is meestal geen vergunning nodig. Kijk op omgevingsloket.nl.

De warmtepomp voor jouw huis

Er zijn 3 soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

1. Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp ga je helemaal van het aardgas af. Hij doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen en warm water leveren. Deze warmtepomp werkt alleen op stroom. Het haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Warm water wordt opgeslagen in een voorraadvat, ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Deze elektrische warmtepomp komt ook vaak voorbij onder de naam combi, volledig of all-electric.

2. Hybride warmtepomp

Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in je dak, vloer en gevel én dubbel glas)? Maar is dit nog niet optimaal en zijn zonnepanelen en vloerverwarming geen optie? Dan kun je een hybride warmtepomp nemen. De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt ‘m aan je cv-ketel. Een hybride warmtepomp zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis. De cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en in de keuken.

Het stroomnet is vol. Een hybride warmtepomp kan de druk op het stroomnet verminderen. Deze versie gebruikt minder stroom dan een volledig elektrische warmtepomp.

3. Ventilatiewarmtepomp

Deze kleine warmtepomp is er speciaal voor huizen met mechanische ventilatie en komt in de plaats van je ventilatorbox. De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Zo bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Je kunt zelfs subsidie krijgen als je er een koopt.

Veel huizen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Warme lucht wordt afgezogen en er komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt dat terug in de centrale verwarming. Hoeveel warmte deze warmtepomp levert, hangt af van hoeveel lucht er moet worden ververst. Daarom werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel. Dit noemen we een hybride systeem.

Meer informatie

Bedrijf in de buurt

Bekijk ons overzicht met bedrijven die jou kunnen helpen verduurzamen.

Waar let ik op?

Hoe kies je een goede aanbieder die bij jou het werk doet? We hebben tips en checklists voor je.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.