Verwarm water met de zon

Douchen op zonne-energie. Dat kan met een zonnecollector op je dak en zonneboiler in huis. Je bespaart er bijna de helft van je kosten voor warm water mee.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om jouw kraanwater te verwarmen. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij.

Hier word je vast warm van

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak die zonlicht opvangt. En een vat in huis om het warme water op te slaan. In de zomer levert een zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet. Als er minder zonlicht is, zorgt je cv-ketel of warmtepomp voor warm water. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Bespaar bijna de helft op je kosten voor warm water

Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Met een zonneboiler bespaar je bijna 40% op je kosten voor warm water. Er blijven altijd kosten over, voor onderhoud (€ 10 per jaar) en voor stroomgebruik van de pomp (circa 40 kWh voor een Energielabel A pomp). Milieu Centraal rekende uit wat een zonneboiler kost voor een huishouden met 3 of 5 personen.

Aantal personen Collector / voorraadvat Kosten – subsidie = dit betaal je
3 2,5 m2 / 120 liter € 3.000 – € 1.200 = € 1.800
5 4 m2 / 180 liter € 3.800 – € 1.800 = € 2.000

En wat bespaar je als je een zonneboiler hebt?

Aantal personen Besparing per jaar bij gasprijs € 3 per m3 Besparing per jaar bij gasprijs € 1,20 per m3
3 € 190 € 480
5 € 270 € 690

De besparingen zijn berekend met 2 gasprijzen: € 1,20 en € 3. De gasprijs van € 1,20 is voor de lange termijn en is een voorspelling voor 2030. De huidige gasprijs is vaak hoger: € 1,50 tot € 3,00. Daardoor zijn de besparingen op korte termijn hoger.

Hybride zonnepanelen: stroom én warm water

Er bestaan ook hybride zonnepanelen, ook wel PVT-collectoren genoemd: een zonnepaneel en zonneboiler in één. Een hybride paneel wekt tegelijkertijd stroom én warmte op (voor warm water). Handig als je overweegt om ook een zonneboiler te nemen!

Bron: Milieu Centraal

Meestal geen vergunning nodig

Soms heb je wel een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als je woning een monument is of een beschermd stads- of dorpsgezicht. Vraag dit na bij je gemeente of doe de vergunningcheck op omgevingsloket.nl.

Neem jouw huis onder de loep

Geef antwoord op een aantal vragen. Je krijgt dan online advies over maatregelen.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Bekijk ons overzicht met bedrijven die jou kunnen helpen verduurzamen.