Chat with us, powered by LiveChat

Verwarm water met de zon

Douchen op zonne-energie. Dat kan met een zonnecollector op je dak en zonneboiler in huis. Je bespaart er bijna de helft van je kosten voor warm water mee.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat in huis om het warme water in op te slaan. In de zomer levert een zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet. Bang voor een koude douche? Geen zorgen. Als er minder zonlicht is, zorgt je cv-ketel of warmtepomp voor warm water.

Hier word je vast warm van

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om jouw kraanwater te verwarmen. Een zonneboiler is een super milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht is er altijd, gratis en voor niets. Met een huishouden van vier personen bespaar je met een zonneboiler elk jaar tot 330 kg CO2 omdat je minder gas verbruikt. Mooi! Maar wat kost een zonneboiler en hoeveel geld bespaar je ermee? Milieu Centraal rekende dat uit voor een huishouden met twee, vier of zes personen.

Aantal personen Collector (m2) / voorraadvat (liter) Kosten (éénmalig) Subsidie Besparing kosten gas Terugverdientijd na aftrek subsidie
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 € 650 € 100 19 jaar
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 € 1.100 € 150 15 jaar
6 5 m2 / 220 liter € 4.300 € 1.300 € 190 16 jaar

Bespaar bijna de helft op je kosten voor warm water

Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van vier personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart met een zonneboiler ongeveer 180 m3 gas. Dat is € 150 per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n € 130 euro over. Omdat je ook kosten hebt voor onderhoud (€ 10 euro per jaar) en voor stroomgebruik van de pomp (€ 10 voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp).

Je kan subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt

Het bedrag dat je kan krijgen hangt af van het soort zonneboiler en ligt ongeveer tussen de € 750 en € 2.000. Een zonneboiler voor vier personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer € 3.300. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer € 1.100 (bedrag voor 2020). Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld twintig jaar mee.

Let op! Sinds 2020 krijg je geen subsidie meer voor zonneboilers in nieuwbouwwoningen.

Voor een zonneboiler is meestal geen vergunning nodig

Soms heb je wel een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als je woning een monument is of een beschermd stads- of dorpsgezicht. Vraag dit na bij je gemeente of doe de vergunningcheck op omgevingsloket.nl.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op tien korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis