De zon in huis met zonnepanelen op je dak

Met zonnepanelen kan je veel goedkoper de was doen, tv kijken en internetten. En je maakt de wereld ook meteen een stukje duurzamer.

Met zonnepanelen verdien je aan de zon, die gratis schijnt. Je wekt milieuvriendelijke stroom op via je eigen dak. En zonnepanelen werken prima in Nederland, al zou je dat misschien niet denken. Er zijn genoeg zonuren en zonnepanelen wekken ook energie op als het bewolkt is.

Zonnepanelen maken stroom van licht

Zonnepanelen vangen zonlicht op. Ze zetten het licht met een omvormer om naar (wissel)stroom wat je in huis kan gebruiken. Ook als het bewolkt is of het regent, leveren de panelen elektriciteit. Zonnepanelen zetten 14% tot 18% van zonlicht om in stroom. Zo bespaart een zonnepaneel in 2 tot 3 jaar al meer CO2-uitstoot dan het kostte om het paneel te maken. Daarna nog meer. Want zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee. Terwijl de stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden.

Schijnt er op jouw dak voldoende zon voor zonnepanelen? Dat zie je op deze zonnekaart.

Ga jij verdienen aan de zon?

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Dus je hoeft de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Milieu Centraal rekende uit wat zonnepanelen kosten en wat ze je opleveren. Ze deden dat voor 6, 10 of 18 zonnepanelen op je dak.

Aantal panelen Totaalprijs Opbrengst per jaar Terugverdientijd
6 € 3.300 € 600 6,5 jaar
10 € 5.000 € 900 6 jaar
18 € 8.000 € 1.500 6,5 jaar

Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3.700 watt-piek) kost met een omvormer en de installatie ongeveer € 5.000. Per jaar produceren die 10 panelen 3.500 kWh elektriciteit, dat is € 900 waard. Die € 900 bespaar je dus elk jaar. Met je zonnepanelen wek je jarenlang stroom op waarvoor je niets hoeft te betalen!

Hybride zonnepanelen: stroom én warm water

Er bestaan ook hybride zonnepanelen, ook wel PVT-collectoren genoemd: een zonnepaneel en zonneboiler in één. Een hybride paneel wekt tegelijkertijd stroom én warmte op (voor warm water). Handig als je overweegt om ook een zonneboiler te nemen!

Je kunt zonnepanelen ook huren

Je bespaart vaak meer op je energiekosten dan je betaalt aan de huur van de panelen. Zo maak je elk jaar toch een beetje winst. En je hoeft geen grote investering te doen. Meestal zorgt het verhuurbedrijf voor de aanschaf, het onderhoud, de reparaties en de controles van de zonnepanelen. Maar uiteindelijk is zonnepanelen huren altijd duurder dan kopen.

Wat is de salderingsregeling?

Zonnepanelen wekken vaak meer stroom op dan je verbruikt. Stroom die je niet gebruikt, geef je terug aan het elektriciteitsnet. Daar betaalt je energieleverancier je voor. Je krijgt voor stroom hetzelfde terug als je ervoor betaalt. Je streept wat je verbruikt dus weg tegen de stroom die je levert. Dit heet salderen; de salderingsregeling. Lever je meer stroom terug aan het energiebedrijf dan je gebruikt? Dan mag je energieleverancier je ook een lagere prijs betalen.

Let op!
Het aanstaande kabinet wil de salderingsregeling in 2027 in één keer afschaffen. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord dat ze hebben gesloten. Het is nog niet bekend hoe ze dit verder gaan uitwerken. 

Bron: Milieu Centraal

Meestal geen vergunning nodig

Is je woning een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heb je voor zonnepanelen wel een vergunning nodig. Vraag het na bij je gemeente of kijk op omgevingsloket.nl.

Neem jouw huis onder de loep

Geef antwoord op een aantal vragen. Je krijgt dan online advies over maatregelen.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt je gemeente of provincie mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Bekijk ons overzicht met bedrijven die jou kunnen helpen verduurzamen.