Chat with us, powered by LiveChat

De zon in huis met zonnepanelen op je dak

Met de zon veel goedkoper de was doen, tv kijken en internetten. En je maakt de wereld ook meteen een stukje duurzamer.

Zonnepanelen zijn populair. Kijk maar om je heen. Je ziet steeds meer zonnepanelen op de daken. Niet zo gek. Met zonnepanelen verdien je aan de zon, die gratis schijnt. Je wekt milieuvriendelijke stroom op via je eigen dak. En zonnepanelen werken prima in Nederland, al zou je dat misschien niet denken. Er zijn genoeg zonuren en zonnepanelen wekken ook energie op als het bewolkt is.

Ga jij verdienen aan de zon?

Zonnepanelen werden de afgelopen jaren zo’n 25% goedkoper. Goed nieuws: de Belastingdienst betaalt mee. Koop je zonnepanelen? Dan kun je de btw terugvragen. Wel een administratief klusje, maar je bespaart al gauw 21%. En nog beter nieuws: vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen helemaal afgeschaft, zodat je het ook niet meer terug hoeft te vragen. Maar je wilt natuurlijk weten wat zonnepanelen kosten en wat je ermee bespaart. Milieu Centraal rekende dat uit voor zes, tien of achttien zonnepanelen op je dak (prijspeil 2019).

Aantal panelen Totaalprijs Totaalprijs incl. btw teruggave Besparing per jaar Terugverdientijd na btw teruggave
6 € 3.100 € 2.600 € 350 7 jaar
10 € 4.700 € 4.000 € 600 7 jaar
18 € 7.600 € 6.400 € 1.050 6 jaar

Zonnepanelen maken stroom van licht

Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten het licht met een omvormer om naar (wissel)stroom wat je in huis kan gebruiken. Daarvoor is niet per se direct zonlicht nodig. Ook als het bewolkt is of het regent, leveren de panelen elektriciteit. Zonnepanelen zetten veertien tot achttien procent van zonlicht om in stroom. Zo bespaart een zonnepaneel in twee tot drie jaar al meer CO2-uitstoot dan het kostte om het paneel te maken. Daarna nog meer. Want zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee. Terwijl de stroom van het elektriciteitsnet elk jaar duurder kan worden.

Zonnepanelen kopen? Dit kost het en bespaar je ermee

Een set van tien zonnepanelen (met een vermogen van 3.000 watt-piek) kost met een omvormer, de installatie en btw ongeveer € 4.700. De btw op zonnepanelen kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw tien zonnepalen zo’n € 700 goedkoper. Per jaar produceren die tien panelen 2.600 kWh elektriciteit. Bij de energieleverancier betaal je daar € 600 voor (prijspeil 2019). Die € 600 spaar je dus elk jaar uit. Met je zonnepanelen wek je jarenlang stroom op waarvoor je niets hoeft te betalen!

Je kunt zonnepanelen ook huren

Met gehuurde zonnepanelen op je dak bespaar je vaak meer op je energiekosten dan je betaalt aan de huur van de panelen zelf. Zo maak je onderaan de streep elk jaar toch een beetje winst. En je hoeft geen grote investering te doen. Meestal zorgt het bedrijf dat de zonnepanelen verhuurt voor de aanschaf, het onderhoud, de reparaties en de controles van de zonnepanelen. Maar uiteindelijk is zonnepanelen huren altijd duurder dan zonnepanelen kopen.

Stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet

Zonnepanelen wekken vaak meer stroom op dan je verbruikt. Stroom die je niet gebruikt, geef je terug aan het elektriciteitsnet. Daar betaalt je energieleverancier je voor. Je krijgt voor stroom hetzelfde terug als je ervoor betaalt (gemiddeld € 0,22 per kWh; prijspeil 2019). Je streept wat je verbruikt dus weg tegen de stroom die je levert. Dit heet salderen, de salderingsregeling. Lever je meer stroom terug aan het energiebedrijf dan je gebruikt? Dan mag je energieleverancier ook een lagere prijs betalen voor de stroom die je teruglevert.

Let op!
De salderingsregeling van de overheid blijft tot 1 januari 2023 zoals het nu is. Dit voordeel wordt daarna elk jaar iets minder en stopt in 2031 helemaal. Je krijgt van je energiebedrijf natuurlijk wel een vergoeding voor het terugleveren van energie. En zonnepanelen zijn én blijven een goede investering. De terugverdientijd blijft zo’n zeven jaar en je bespaart flink op je energierekening. Elk jaar weer!

Voor zonnepanelen heb je meestal geen vergunning nodig

Is je woning een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heb je voor zonnepanelen wel een vergunning nodig. Vraag het na bij je gemeente of kijk op omgevingsloket.nl.

Bron: Milieu Centraal

Dit doet jouw buurt al

Kijk hoe jouw buurt werkt aan duurzame energie en slimme huizen en ga samen aan de slag.

Krijg ik subsidie?

Soms betaalt de overheid mee. En er zijn voordelige regelingen om duurzame verbouwingen mee te betalen.

Aan de slag

Hoe kies je een bedrijf dat bij jou het werk doet? We hebben tips en handige checklists voor je.

Hoe kan ik het beste besparen?

Neem met Mijn Huis jouw huis onder de loep! Geef antwoord op tien korte vragen. Dan vertellen we welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost en oplevert en welk energielabel je kan halen.

Mijn Huis