Meer hypotheekruimte voor duurzame woning

Publicatiedatum: 8 januari 2024

Huishoudens krijgen sinds 1 januari 2024 meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning. Wij leggen uit wat dit voor jou betekent.

Leenruimte gekoppeld aan energielabel

Per 1 januari mag er meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met slechte energielabels. Voor deze woningen kun je meer lenen, omdat je na het verduurzamen kan besparen op je energierekening. De extra leenruimte is beschikbaar voor woningeigenaren die hun gekochte woning willen verduurzamen én voor woningeigenaren die hun huidige woning willen verduurzamen.
De extra leenruimte is niet afhankelijk van de hoogte van je inkomen en komt in plaats van het huidige extra leenbedrag van € 9.000. Wil je meer informatie over de leenruimte en per energielabel zien wat je extra kunt lenen? Klik hier

Subsidies en leningen

Naast de extra leenruimte bij je hypotheek blijven de subsidies (zoals de ISDE-subsidie) en het Nationaal Warmtefonds beschikbaar voor verduurzaming, met extra mogelijkheden voor huiseigenaren met een laag inkomen. Daarnaast bieden sommige gemeenten nog extra subsidies en leningen aan.

Ben je benieuwd welke subsidies en leningen er voor jouw woning zijn? Ga dan naar de Geldwijzer!