Monumentaal huis verduurzamen: hoe doe je dat?

Woon je in een monument en wil je aan de slag met energie besparen? Dan moet je vaak rekening houden met extra regels. Wat mag wel en niet, en met welke maatregelen kun je direct aan de slag zonder vergunning?

Start met kleine maatregelen
In een monument kun je ook met kleine maatregelen veel bereiken. Hiervoor heb je geen vergunningen nodig en je kunt meteen aan de slag. Bijvoorbeeld met speciale radiatorfolies, leidingisolatie, waterbesparende voorzieningen in douche en toilet, ledverlichting en isolerende gordijnen voor deuren en ramen. Verbeter je de naad- en kierdichting in een monument, dan bespaar je ook veel energie: zo’n € 55 per jaar.

Kies voor isoleren
Monumentale panden zijn vaak slecht of niet geïsoleerd. Het gevolg: onnodig warmteverlies en hoge stookkosten. Door jouw dak, gevel, bodem en vloer te isoleren bespaar je enorm op je energiekosten en het wooncomfort stijgt aanzienlijk. Heeft jouw huis enkel glas en wil je dit vervangen door isolerend glas? Gebruik dan speciaal dun dubbelglas, vacuümglas of voorzetramen. In de meeste gevallen is het namelijk niet mogelijk om HR++ glas te plaatsen.

Vergunning voor zonnepanelen of zonneboiler
Wil je zonnepanelen of een zonneboiler op je monumentale huis plaatsen, dan heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Die vergunning krijg je niet altijd, maar de gemeente kijkt wel altijd goed naar de mogelijkheden voor jouw huis.

Duurzaam verwarmen of koelen
Wil je je monumentale huis ook duurzaam verwarmen en koelen, zorg dan dat je je goed voorbereid wat betreft isolatie, ventilatie en een afgiftesysteem voor verwarming.

Schakel gemeente en specialisten in
Ga je voor grote maatregelen met veel impact? Neem dan eerst contact op met de afdeling Erfgoed van jouw gemeente en vraag welke tips en aandachtspunten er zijn. Doe dit voordat je je plannen hebt uitgewerkt en zakelijke verplichtingen bent aangegaan. De gemeente adviseert hoe groot de kans is dat je een vergunning krijgt. Ook is het slim om een specialist in te schakelen met kennis van monumentale panden. Hij of zij kan je adviseren en wellicht ook de maatregelen uitvoeren.

Meer weten?
Lees hier meer over het verduurzamen van een monument.