Geplaatst door: initiatief Energie U
Gepubliceerd op: 9 maart 2020
Utrechts Mijnwater: tussen stadsverwarming en warmtepomp

Op woensdagavond 25 maart houdt Energie-U een informatie- en inspiratiesessie over “Utrechts Mijnwater”. Mijnwater is een collectief verwarmingssysteem dat werkt op lagere temperaturen en met uitwisseling en opslag van warmte, en met meerdere, lokale bronnen. In Heerlen wordt hier al langere tijd mee gewerkt. Tijdens deze kennisreeks avond leer je meer over dit alternatieve warmtesysteem: experts vertellen hoe het systeem in Heerlen functioneert, Joop Oude Lohuis van gemeente Utrecht reflecteert op het verhaal over Mijnwater en de kansen voor Utrecht en ook Jeroen Harren van Eneco geeft zijn kijk op dit systeem en hoe dit zich verhoudt tot de huidige systemen.

Het ‘oude’ systeem

We kennen de Utrechtse stadsverwarming. Dit systeem bestaat al bijna honderd jaar. Een buizenstelsel waar warm en soms heet water doorheen stroomt, van bron naar afnemer. Het water wordt verwarmd door verbranding van aardgas (van oudsher), hout (recent) en binnenkort ook via een grote warmtepomp bij de rioolwaterzuivering in Overvecht. We kennen ook warmtepompen. Vooral de kleine. Steeds meer mensen hebben er eentje in huis. Steeds meer andere mensen vragen zich af of dat iets voor hen is en voor hun huis. Waar laat je zo’n apparaat, maakt het niet teveel geluid, kan het ook anders?

In Heerlen doen ze het al anders

In Heerlen wordt gewerkt met een ander collectief verwarmingssysteem dat werkt op lagere temperaturen (wat warmtepompen graag doen) en met uitwisseling en opslag van warmte en met meerdere lokale bronnen. Het begon in Heerlen allemaal met de niet meer gebruikte mijnen als het eerste grote opslagvat. Inmiddels draait het systeem ook zonder de mijnen. In Utrecht hebben we geen mijnen. Maar lokale warmtebronnen bestaan er in Utrecht zeker: kantoren, supermarkten en andere gebouwen die gekoeld worden, zijn een bron van warmte.

Is dit voor Utrecht ook interessant?

Nichol Brummer woont in Tuindorp en werkt bij Mijnwater. Hij vertelt in een taal en met plaatjes die voor beginners in het onderwerp te volgen zijn, hoe Mijnwater werkt en of dit ook voor Utrecht interessant kan zijn. Energie-U verwacht van wel. Daarom gaan we met de zaal in gesprek over de kansen en wat er nodig is om te beginnen. Joop Oude Lohuis, programmadirecteur energietransitie bij onze gemeente, reflecteert op het verhaal over Mijnwater en de kansen voor Utrecht. En ook Jeroen Harren van Eneco geeft zijn kijk op dit systeem en op hoe dit zich verhoudt tot de huidige systemen. Wie weet kunnen ze goed samen.

Enthousiast?

Voor de enthousiastelingen organiseert Energie-U een excursie naar Heerlen om het MijnWater systeem met eigen ogen te kunnen bekijken. Ben jij daar ook benieuwd naar? Houd onze communicatie uitingen in de gaten of kom naar deze lezing.

Kennisreeks

Deze sessie past in de Kennisreeks die Energie-U met partners organiseert over ontwikkelingen in en kansen voor de Utrechtse warmtetransitie. Op 6 mei hebben we het samen met Eneco en HIER Klimaatbureau over de mogelijkheden van participatie bij collectieve warmte, gericht op de Utrechtse situatie. In het afgelopen jaar behandelden we in “Utrecht aardgasvrij – en wat doe jij?” de staat van stad en land op het gebied van aardgasvrij maken. We behandelden met inbreng van de Universiteit de opties voor de energievoorziening van Utrecht in 2050. Met Greenchoice en Robin Berg ging het over de elektriciteitsvoorziening in eigen hand nemen.

Energie-U

Energie-U werkt samen met buurtgroepen die in diverse buurten van de stad actief zijn in de warmtetransitie. Met de Kennisreeks spelen we in op behoeften bij hen aan technische en economische kennis, beleidsontwikkelingen, inspirerende voorbeelden uit het land. En ook voor praktische zaken thuis kun je natuurlijk altijd bij ons terecht. We zitten iedere vrijdag in ANNE. Er is regelmatig een Bespaarbieb (zie agenda). En voor praktische vragen over isolatie, besparing, verwarming, kun je de EDWIN’s bereiken: het Energie-U Duurzaam Wonen Inspiratie Netwerk