Noodfonds helpt met betalen energierekening

Publicatiedatum: 19 december 2023

Heb je moeite met het betalen van je energierekening? Dan kun je ook in 2024 het Tijdelijk Noodfonds Energie gebruiken. Dit Noodfonds, een samenwerking tussen het kabinet en de energieleveranciers, heeft 60 miljoen euro beschikbaar.

Wat zijn de voorwaarden?

Om steun te krijgen wordt er komend jaar gekeken naar de hoogte van je energierekening vergeleken met je inkomen. Deze huishoudens krijgen steun:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Als je hieraan voldoet betaalt het noodfonds het deel van je maandelijkse energierekening dat meer dan 8 tot 10 procent is van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Je kunt een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden. De exacte voorwaarden zijn bij heropening in januari bekend.

Wat is anders sinds 2023?

Je hebt nu eerder recht op hulp:

  • Mensen met een laag inkomen (tot 130% sociaal minimum) kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10%.
  • Voor mensen met een laag middeninkomen (tot 200% sociaal minimum) ligt deze grens op 10% van het inkomen. In 2023 was dit 13%.

Hoe kun je het Noodfonds aanvragen?

Het aanvragen van het Noodfonds is nu nog niet mogelijk. Wil je bericht krijgen als het Noodfonds open gaat? Schrijf je hier in: www.noodfondsenergie.nl